Κόσμος

Kαύσωνες-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο

Kαύσωνες-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο

Πηγή Φωτογραφίας: Gareth Fuller/PA via AP//Kαύσωνες-ρεκόρ σε όλο τον κόσμο

Εκεί που παλαιότερα οι θερμοκρασίες ανέβαιναν κυρίως από τον Μάιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, πλέον τέτοια επίπεδα εμφανίζονται νωρίτερα.

Καύσωνας σαρώνει τη Νότια Ασία, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν τους 44°C στην Τζαϊπούρ της Ινδίας και τους 50°C στη Σαχίντ Μπεναζιραμπάντ του Πακιστάν τον Απρίλιο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτές οι συνθήκες μετατρέπονται στη «νέα κανονικότητα» για την περιοχή.

Εκεί που παλαιότερα οι θερμοκρασίες ανέβαιναν κυρίως από τον Μάιο και καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, πλέον τέτοια επίπεδα εμφανίζονται νωρίτερα.

Σύμφωνα με τη NASA, υπάρχουν «αδιαμφισβήτητα στοιχεία ότι η Γη θερμαίνεται με πρωτοφανή ρυθμό». Παράλληλα, δεδομένα του Copernicus, του ευρωπαϊκού προγράμματος παρατήρησης της Γης για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, δείχνουν ότι η 22α Ιουλίου 2024 ήταν η θερμότερη ημέρα παγκοσμίως, με μέση θερμοκρασία 17,16°C από την έναρξη των σχετικών μετρήσεων το 1940.

Σε περιφερειακό επίπεδο, καταρρίπτονται επίσης απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασίας ανά την υφήλιο. Ο ακόλουθος χάρτης παρουσιάζει μια μη εξαντλητική επιλογή εθνικών (και/ή ηπειρωτικών) ρεκόρ που καταγράφηκαν μόνο τα τελευταία έξι χρόνια.

Μερικά από τα πιο πρόσφατα ρεκόρ σημειώθηκαν στη Νότια Ασία τον Απρίλιο του 2024, όταν η περιοχή επλήγη από έναν εξαιρετικά έντονο καύσωνα. Πολλά εθνικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν, μεταξύ των οποίων στην Καμπότζη (42,8°C) και στη Μιανμάρ (48,2°C).

Την ίδια στιγμή, η Αυστραλία και η Ουρουγουάη ισοφάρισαν τα εθνικά τους ρεκόρ το 2022, με 50,7°C στο Όνσλοου και 44,0°C στη Φλόριντα αντίστοιχα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφηκε ιστορικό ρεκόρ τον Ιούλιο του 2022, καθώς η θερμοκρασία ξεπέρασε το φράγμα των 40°C.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2021 — ενός από τα θερμότερα στη Γη — σημειώθηκαν μέγιστες θερμοκρασίες στον Καναδά, την Ισπανία και την Ιταλία. Το ιταλικό ρεκόρ των 48,8°C στις Συρακούσες καταγράφηκε ως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει μετρηθεί ποτέ στην Ευρώπη και πιστοποιήθηκε από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό (WMO) το 2024.

Στην Ανταρκτική, νέο ρεκόρ σημειώθηκε το 2020 στη βάση Εσπεράντζα κατά τη διάρκεια του θερινού ημισφαιρινού καλοκαιριού, με θερμοκρασίες άνω των 18°C. Έναν χρόνο νωρίτερα, το εθνικό ρεκόρ της Γαλλίας των 46°C είχε καταγραφεί στο Βεράργκ της Ερώ, ενώ το κύμα καύσωνα του 2019 προκάλεσε νέα ρεκόρ στην Ευρώπη, όπως στο Βέλγιο (41,8°C) και στη Γερμανία (42,6°C).

Σύμφωνα με τον WMO, το παγκόσμιο ρεκόρ θερμοκρασίας παραμένει επίσημα καταγεγραμμένο στην Furnace Creek, στην Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, με 56,7°C το 1913.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments