ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΕ: Ανακοινώνεται ο Οδικός Χάρτης για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

ΕΕ: Ανακοινώνεται ο Οδικός Χάρτης για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//ΕΕ: Ανακοινώνεται ο Οδικός Χάρτης για την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση κάθε εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αν και λόγω των κυρώσεων θα είναι δύσκολο για τους αγοραστές να καταγγείλουν τις συμβάσεις φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας νομικά μέσα όπως η ανωτέρα βία.
Η Κομισιόν εξετάζει νομικές επιλογές που θα επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επικαλεστούν ανωτέρα βία και να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο χωρίς να υποστούν κυρώσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη για τη σταδιακή κατάργηση κάθε εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αν και λόγω των κυρώσεων θα είναι δύσκολο για τους αγοραστές να καταγγείλουν τις συμβάσεις φυσικού αερίου χρησιμοποιώντας νομικά μέσα όπως η ανωτέρα βία.

Σύμφωνα με το Reuters, ο εν λόγω οδικός χάρτης έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία οι ΗΠΑ πιέζουν τη Ρωσία για μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. Εάν επιτευχθεί, η συμφωνία μπορεί να ανοίξει ξανά την πόρτα για την ρωσική ενέργεια και να χαλαρώσει τις κυρώσεις.

Σχεδόν το 19% του φυσικού αερίου της Ευρώπης εξακολουθεί να προέρχεται από τη Ρωσία, μέσω του αγωγού TurkStream και των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει έναν μη δεσμευτικό στόχο να τερματίσει τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έως το 2027.

Η Κομισιόν εξετάζει νομικές επιλογές που θα επιτρέπουν στις ευρωπαϊκές εταιρείες να επικαλεστούν ανωτέρα βία και να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους με τη Ρωσία για το φυσικό αέριο χωρίς να υποστούν κυρώσεις, καθώς και μέτρα που θα απαγορεύουν στις εταιρείες να συνάπτουν νέες συμβάσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο, όπως δήλωσε τον περασμένο μήνα ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι αναλυτές του κλάδου εκτίμησαν ότι είναι αμφίβολο αν η ανωτέρα βία θα λειτουργήσει, δεδομένου του χρόνου που έχει παρέλθει από τότε που η ΕΕ δεσμεύθηκε να τερματίσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Αγνίεσκα Άσον, ανεξάρτητη δικηγόρος ειδικευμένη σε συμβάσεις LNG, δήλωσε ότι για να κηρυχθεί ανωτέρα βία, ο προμηθευτής πρέπει να παραβιάσει τη σύμβαση, για παράδειγμα, με μη παράδοση. Ωστόσο, οι υπόλοιπες προμήθειες από τη Ρωσία έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν καλά μετά από τρία χρόνια πολέμου.

«Οποιαδήποτε σκόπιμη ενέργεια από την πλευρά της ΕΕ θα αποδυναμώνει ήδη την περίπτωση ανωτέρας βίας. Είναι το αντίθετο από αυτό που σημαίνει η έννοια της ανωτέρας βίας», δήλωσε η Άσον, η οποία είναι επίσης ανώτερη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών του Οξφόρδης.

Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου είναι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Αυτό θα απαιτούσε την ομόφωνη έγκριση και των 27 χωρών της ΕΕ, αλλά η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν επιδιώξει να διατηρήσουν στενούς πολιτικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ενώ η τελευταία έχει δεσμευτεί να εμποδίσει την επιβολή ενεργειακών κυρώσεων.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Gazprom και ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες και ανταγωγές για παραβίαση συμβάσεων φυσικού αερίου και μη πληρωμές. Με βάση δικαστικά έγγραφα, οι υπολογισμοί του Reuters εκτιμούν ότι οι διαφορές αυτές ανέρχονται σε περίπου 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συμβάσεις με τη ρωσική Gazprom περιλαμβάνουν όρους «take-or-pay» που απαιτούν από τους αγοραστές που αρνούνται την παράδοση φυσικού αερίου να πληρώσουν έως και το 95% των συμβατικών ποσοτήτων.

Ο Ντέιβιντ Χάβερμπεκε, εταίρος της δικηγορικής εταιρείας Fieldfisher, δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στο να βοηθήσει τις εταιρείες να υποστηρίξουν ότι η αλλαγή των συνθηκών από το 2022, όπως οι κίνδυνοι από την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου σε σύγκριση με άλλες προμήθειες, θα πρέπει να τους δώσει λόγο να επαναδιαπραγματευτούν και ενδεχομένως να καταγγείλουν τις συμβάσεις τους με τη Ρωσία.

«Θα προσπαθούσα να βασιστώ στον κανονισμό της ΕΕ που ψηφίστηκε το 2023 και να επικαλεστώ τις δυσχέρειες που προκύπτουν από τις αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο».

Μια άλλη επιλογή θα μπορούσε να είναι η υποχρέωση των εταιρειών να πραγματοποιούν μελλοντικές αγορές ρωσικού LNG μέσω ενός κοινού συστήματος αγορών της ΕΕ και ο καθορισμός ανώτατης ποσόστωσης για τους όγκους που θα μπορούν να αγοραστούν, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments