Podcasts | Pagenews Politics #75
Γεωργίου [Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ]: Αντίπαλος της ΝΔ είναι τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών
Συνέντευξη για τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για κεντρικά ζητήματα της πολιτικής ζωής παραχώρησε ο κ. Ορφέας Γεωργίου στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου.
06.05.2025 | 01:03
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ είχε τη δυνατότητα να καταδικάσει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τις πρόσφατες βιαιοπραγίες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, να διατυπώσει τη θέση του ότι επείγει η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των δημοσίων πανεπιστημίων, να τοποθετηθεί σε σχέση με τα μέτρα οικονομικής στήριξης των οικονομικά ευάλωτων πολιτών και να εκφράσει τη βεβαιότητά του ότι οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν με τη λήξη της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διακυβέρνηση της χώρας.
Πρέπει να ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στους χώρους των Πανεπιστημίων
Ειδικότερα, ερωτηθείς, αρχικά, από την Σοφία Χύτου για τα βίαια επεισόδια που εξελίχθηκαν στην πρόσφατη πανεπιστημιακή εκδήλωση για το εργασιακό μέλλον των πτυχιούχων, ο Ορφέας Γεωργίου απάντησε λέγοντας: «Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Στο κομμάτι της ασφάλειας εντός του πλαισίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν τα έχουμε καταφέρει στο βαθμό που θα θέλαμε. Το πρώτο νομοθέτημα του 2019, που προέβλεπε την είσοδο της αστυνομίας χωρίς ιδεοληψίες και στερεότυπα, έγινε πράξη και εφαρμόστηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Νομίζω ότι δεν πρέπει να καλείται αστυνομία, όταν μια φοιτητική παράταξη διοργανώνει μια εκδήλωση στο πλαίσιο της ελευθερίας του λόγου. Δεν πρέπει να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Πρέπει να ξεκινήσουμε από το ποιος μπαίνει και από το ποιος βγαίνει εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Για μένα, πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος. Όταν ξέρεις ποιος μπαίνει, ξέρεις και ποιος εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επεισόδια. Θα πρέπει να ψηφιοποιηθούν τα password. Μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα πρέπει να είναι φοιτητές που σπουδάζουν, οι καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό».
Αν θες να διοικείς ένα Πανεπιστήμιο αλλά φοβάσαι, καλύτερα να πας σπίτι σου
Στο ερώτημα για το αν θα λειτουργούσε στα πανεπιστήμια ένα μοντέλο τύπου security, ο πρόεδρος της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε: «Νομίζω ότι η κείμενη νομοθεσία καλύπτει το μοντέλο, που επιτρέπει να προλαμβάνει και να θεραπεύει. Αυτό καλύπτεται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Και αυτό είναι μια σοβαρή νομοθετική προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχή της τετραετίας. Ζητούμενο είναι η εφαρμογή του νόμου. Για μένα, η ασφάλεια των φοιτητών που διοργανώνουν μια ακαδημαϊκή εκδήλωση για το μέλλον τους, είναι αδιαπραγμάτευτη. Και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων θα πρέπει να βάλουν πλάτη. Οι πρυτάνεις και οι πρυτανικές αρχές εθελοτυφλούν συχνά μπροστά σε τέτοια περιστατικά. Αν θες να διοικείς ένα πανεπιστήμιο και να ανήκεις στις πρυτανικές αρχές αλλά φοβάσαι, καλύτερα να πας σπίτι σου.
Και χρειάζεται και μια συστράτευση όλου του πολιτικού κόσμου, γιατί έχουμε δει, όλα αυτά τα χρόνια, ένα μέρος του πολιτικού συστήματος, το οποίο πρόσκειται κυρίως στην αριστερά, να βάζει πλάτη και να κλείνει τα μάτια μπροστά σε τέτοια περιστατικά. Το να κλείνεις το μάτι σε τέτοιες μειοψηφίες οδηγεί, πολλές φορές, σε νομιμοποίηση. Το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών των πάντων, όχι μόνο των απόψεων της αριστεράς, της άκρας αριστεράς και των αναρχικών. Εμείς έχουμε μάθει με κανόνες, που τους επιτάσσει η πολιτεία, και δίνουμε τις απαντήσεις εκεί όπου πρέπει, σε μεγάλες εκλογικές διαδικασίες. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τη συμμετοχή των φοιτητών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».
Η κυβέρνηση έχει λάβει μια δέσμη μέτρων για το μείζων θέμα της στέγασης
Αναφερόμενος, εν συνεχεία, στα μέτρα οικονομικής στήριξης των ασθενέστερων πολιτών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο Ορφέας Γεωργίου εξήγησε ότι «ένα μέτρο δεν φτάνει για να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Όμως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έχει λάβει μόνο ένα μέτρο. Για μένα, η στέγαση είναι το νούμερο ένα θέμα, στο οποίο πρέπει να πέσουμε επάνω όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική. Το Σπίτι μου 2 είναι σε εξέλιξη. Είναι το θέμα με την golden visa. Είναι το θέμα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και την επιδότηση σε όσους προχωρούν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Είναι αρκετά τα μέτρα, αλλά φαίνεται πως δεν επαρκούν. Με τέτοια μέτρα, όπως αυτά που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν, μπορούμε να αναχαιτίσουμε το πρόβλημα. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι διανύουμε μια περίοδο, όπου έχει αυξηθεί πέντε φορές ο κατώτατος μισθός και έχουν αυξηθεί κατά χιλιάδες οι νέες θέσεις εργασίας. Ένα πολύ μεγάλο πλεόνασμα που ήρθε επιστρέφει στην κοινωνία. Αυτό το υπερπλεόνασμα δεν προήλθε από αύξηση φόρων, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν εχθρική προς τη μεσαία τάξη».
Προεκλογική ΔΕΘ δεν θα είναι η φετινή, αλλά αυτή του 2027, στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Αναφορικά με το αν τα μέτρα στήριξης έχουν προεκλογικό χαρακτήρα ή αν πρόκειται για ειλικρινή διάθεση της κυβέρνησης να παράσχει στην κοινωνία μέρισμα από το υπερπλεόνασμα, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ επισήμανε πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει λειτουργήσει ποτέ έτσι. Η ΔΕΘ του 2025 δεν θα είναι μια προεκλογική ΔΕΘ. Προεκλογική ΔΕΘ θα είναι η ΔΕΘ που θα γίνει στο τέλος της τετραετίας. Όσον αφορά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά δεν διαθέτει ένα πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα. Τα μέτρα που παίρνονται έχουν γνώμονα τα δημοσιονομικά δεδομένα που υπάρχουν. Η κυβέρνηση είναι σε μια λογική, με βάση την οποία δίνονται αυτά που πρέπει να δοθούν, χωρίς να τίθενται σε υποθήκη οι επόμενες γενιές. Ένας είναι ο αντίπαλος της ΝΔ, τα προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Εκεί ξεκινούν και σταματούν όλα», ολοκλήρωσε ο κ. Ορφέας Γεωργίου.
Πηγή: pagenews.gr