ΠΑΣΟΚ και Ανδρουλάκης σε νέα περιδίνηση

Πηγή Φωτογραφίας: [372043] DEBATE ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, εγκλωβισμένος σε έναν λαβύρινθο από αντιφατικές στοχεύσεις, δυσκολεύεται να καθορίσει μια σαφή πορεία και ένα διακριτό προφίλ κυβερνησιμότητας, που παραμένει η αχίλλειος πτέρνα του.
Κατά την ομιλία του χθες στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, πρότεινε παρεμβάσεις που αποσκοπούν, όπως ανέφερε, στη θέσπιση κανόνων για την αγορά και τις πολυεθνικές εταιρείες. Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
– Τις ενδοομιλικές συναλλαγές των πολυεθνικών, τόσο ξένων όσο και ελληνικών, – Την αναδιάρθρωση, ενίσχυση και επέκταση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, – Τη δημιουργία Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών, σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου το καταναλωτικό κίνημα να αποκτήσει μεγαλύτερη δύναμη.
Προτάσεις που, παρά την αφέλεια που μπορεί να εκπέμπουν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια βάση για συζήτηση. Ωστόσο, ο ίδιος τις διακωμώδησε, δηλώνοντας ότι θα τις εφαρμόσει ως «αυριανή κυβέρνηση της χώρας».
Αυτό υποδηλώνει ότι σε δύο χρόνια το ΠΑΣΟΚ θα έχει αυξήσει τα ποσοστά του και ο ίδιος θα έχει ενισχύσει την καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία, ώστε να ξεπεράσει τον Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς δήλωσε ότι δεν θεωρεί αποτυχία τη δεύτερη θέση για το ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες εκλογές. Δεδομένου ότι ως εκπρόσωπος Τύπου δεν έχει αυτονομία, αλλά εκφράζει τη φωνή του αρχηγού, η δήλωση αυτή πιθανότατα έγινε σε συνεννόηση μαζί του, με σκοπό να μειωθεί ο φαιδρός βερμπαλισμός.
Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να δυσκολεύεται να διαμορφώσει μια ενιαία και σαφή ταυτότητα. Κινείται ανάμεσα στη θεσμική του υπόσταση ως κόμμα με αξιόπιστο κυβερνητικό πρόγραμμα και στην εικόνα ενός κόμματος που εκφράζει έντονη διαμαρτυρία, ανταγωνιζόμενο τους πολιτικούς σχηματισμούς στα αριστερά του.
Δεν πρόκειται για ένα κόμμα που περιορίζεται σε μονομερείς και μονοθεματικές καταγγελίες, όπως η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ την ανέδειξε και την «νομιμοποίησε» συμπεριλαμβάνοντάς την στα κόμματα που συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, παρόλο που δεν υπήρχε ανάγκη για επιπλέον υπογραφές. Ίσως αυτό να οφείλεται στη «καλή χημεία» που έχει ο Νίκος με τη Ζωή, μια χημεία που αποδείχθηκε καταστροφική για τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν.
Η αρχή της αδιέξοδης πολιτικής προήλθε από τον ίδιο. Με την εκλογή του ως αρχηγού, και ενώ ο κόσμος περίμενε να τον γνωρίσει, καθώς και τις ιδέες και το πρόγραμμα του, ο Ανδρουλάκης αφιέρωσε πολύτιμο χρόνο στην υπόθεση των υποκλοπών, η οποία σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είχε περιορισμένο ενδιαφέρον.
Επιπλέον, για πολλούς, η παρακολούθηση φάνταζε δικαιολογημένη. Το ΠΑΣΟΚ είχε δύο ευρωβουλευτές, και η μία είχε εμπλακεί σε οικονομικό σκάνδαλο. Ήταν φυσικό να υπάρχουν υποψίες και ανάγκη για διαπίστωση και για τον άλλον, ανεξαρτήτως της ακεραιότητας του χαρακτήρα του. Αυτό είναι κοινή λογική.
Μετά από 3,5 χρόνια και λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική αδυναμία, αποφάσισε να μην περιορίζεται μόνο στους στενούς πολιτικούς του φίλους, οι οποίοι έχουν μηδενική πολιτική εμπειρία, και να ενεργοποιήσει την ομάδα του «πρωινού καφέ», μια πρακτική που ακολουθούν όλα τα κόμματα. Σε αυτή την ομάδα θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η έμπειρη Άννα Διαμαντοπούλου, καθώς και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Γερουλάνος, Χρηστίδης και Μάντζος.
Εκτός της ομάδας «καφέ» παρέμεινε ο μάλλον τυπικός δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, ο οποίος φαίνεται να επικεντρώνεται στη δημόσια πολιτική με δηλώσεις, ενώ η ενασχόληση με τα ζητήματα καθαριότητας και τα σκουπίδια του φαίνεται να είναι δευτερεύουσας σημασίας.
Ο δήμαρχος δεν είχε άδικο στην κριτική του σχετικά με τη λειτουργία των εσωκομματικών οργάνων, όπως και για την περιοδική δραστηριότητα του «Πολιτικού Κέντρου». Ωστόσο, άφησε και υπονοούμενα για την πολιτική κατεύθυνση, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι η κυβερνητική του πρόταση είναι «σαν μια εξευγενισμένη εκδοχή της ΝΔ». Φαίνεται ότι αν η πρόταση προερχόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο δήμαρχος θα την υποδεχόταν με ενθουσιασμό.
Με την υπεροχή του Μητσοτάκη και έναν λαό που αντιπολιτεύεται χωρίς απαιτητικά κριτήρια, αναγνωρίζοντας ως καλύτερη αντιπολίτευση αυτή της Ζωής, ο Ανδρουλάκης θα χρειαστεί χρόνο για να βγει από τον λαβύρινθο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας