Κασμίρ: Η ανοιχτή πληγή που οδηγεί στον πόλεμο Ινδίας – Πακιστάν

Πηγή Φωτογραφίας: Firstpost, Pahalgam terror attack aftermath: Why authorities have banned the sale and storage
Δύο εβδομάδες μετά την πολύνεκρη επίθεση σε τουρίστες στο Κασμίρ στις 22 Απριλίου, η Ινδία ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε «ακριβή και συγκρατημένα» πλήγματα σε αυτό που χαρακτήρισε «στρατόπεδα τρομοκρατών» στο γειτονικό Πακιστάν. Από την πλευρά του, το Πακιστάν δήλωσε ότι κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη σε αντίποινα.
Αυτή η σύγκρουση δεν αποτελεί έκπληξη για όσους γνωρίζουν την ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Μετά την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947, οι δύο χώρες διαχωρίστηκαν με βάση θρησκευτικά κριτήρια. Η νέα χάραξη συνόρων από τους Βρετανούς οδήγησε στον εκτοπισμό σχεδόν 14 εκατομμυρίων ανθρώπων και προκάλεσε θρησκευτική βία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έως και 1 εκατομμυρίου ατόμων.
Οι συνέπειες της επίθεσης της 22ας Απριλίου στο Κασμίρ
Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Sindoor», έχει κλιμακώσει επικίνδυνα την ένταση μεταξύ των δύο χωρών και οι φόβοι για ντόμινο έχουν σημάνει συναγερμό στη διεθνή κοινότητα.
Ο υπουργός Άμυνας της Ινδίας δήλωσε ότι η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της «δέσμευσης για απόδοση δικαιοσύνης» για τα 26 θύματα της επίθεσης – 25 Ινδούς και έναν Νεπαλέζο. Από την πλευρά του, το Πακιστάν, που αρνείται κατηγορηματικά την οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση της 22ας Απριλίου, χαρακτήρισε τα «αντίποινα» της Ινδίας «απρόκλητα», με τον ίδιο τον πρωθυπουργό Σεμπάζ Σαρίφ να κάνει λόγο για «ειδεχθή ενέργεια επιθετικότητας που δεν θα μείνει ατιμώρητη».
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν ανταλλάσσουν σήμερα σφοδρά πυρά πυροβολικού στα αμφισβητούμενα σύνορά τους στο Κασμίρ, μερικές ώρες μετά τους ινδικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση της 22ης Απριλίου.
Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Πακιστάν αναγκάζει τις ινδικές αεροπορικές εταιρείες να κάνουν πολύωρες παρακάμψεις για πτήσεις προς τα δυτικά, αυξάνοντας το λειτουργικό τους κόστος. Η αναστολή του εμπορίου του Πακιστάν με την Ινδία αναμένεται να έχει ελάχιστες επιπτώσεις, καθώς οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν ήδη πολύ περιορισμένες.
Προς μια γενικευμένη πολεμική σύγκρουση;
Ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας σε πολλά μέτωπα θα ήταν χωρίς προηγούμενο τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι ενήμερες για τους κινδύνους που συνεπάγεται η κλιμάκωση, ενώ οι παγκόσμιες δυνάμεις έχουν στο παρελθόν πείσει την Ινδία και το Πακιστάν να τερματίσουν τις εχθροπραξίες, φοβούμενες ότι κάποια από τις δύο χώρες θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Υπάρχουν περιθώρια αποκλιμάκωσης της έντασης;
Μια πιο ουσιαστική επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται, πάντως, απίθανη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του ινδουιστή εθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, η στάση της Ινδίας απέναντι στο Πακιστάν έχει γίνει πιο σκληρή, με το Νέο Δελχί να δηλώνει ότι θα ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο εφόσον το Ισλαμαμπάντ καταστείλει τις ένοπλες ομάδες που δρουν εντός της επικράτειάς του και απειλούν την ασφάλεια της Ινδίας.
Ακόμα και αν η πολιτική ηγεσία του Πακιστάν επιθυμούσε να τερματίσει τις εχθροπραξίες, θα έπρεπε πρώτα να εξασφαλίσει τη στήριξη του στρατιωτικού κατεστημένου, το οποίο μέχρι στιγμής έχει απορρίψει συστηματικά οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας