Διεθνή

Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα της Ιερουσαλήμ: Το «αουτσάιντερ» στην εκλογή Πάπα

Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα της Ιερουσαλήμ: Το «αουτσάιντερ» στην εκλογή Πάπα

Πηγή Φωτογραφίας: The Daily Wire, Jerusalem Cardinal Offers Himself To Hamas In Exchange For Israeli Child Hostages

Ο Ιταλός Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα θεωρείται υποψήφιος για τον παπικό θρόνο λόγω του διαθρησκειακού του ρόλου

Ο Καρδινάλιος Pierbattista Pizzaballa (Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα) είναι ξένος στο Βατικανό, όμως η εμπειρία του σε μια περιοχή ιερή για τρεις μεγάλες θρησκείες ενδέχεται να του προσδώσει σημαντικό πλεονέκτημα στο κονκλάβιο που ξεκινά σήμερα για την εκλογή νέου πάπα.

Τις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου 2023, ο Καρδινάλιος Πιερμπατίστα Πιτσαμπάλα, Λατίνος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ, προσφέρθηκε ως όμηρος με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Ισραηλινών παιδιών που είχαν απαχθεί. Η πρότασή του, η οποία αναφέρθηκε από το Vatican News – την επίσημη ειδησεογραφική πύλη της Αγίας Έδρας – δεν έγινε αποδεκτή, ωστόσο έστρεψε τα φώτα της διεθνούς προσοχής στον Καρδινάλιο Πιτσαμπάλα, ο οποίος θεωρείται σήμερα ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Πάπα Φραγκίσκου.

Ως Ιταλός, ο Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα θα μπορούσε να επαναφέρει το παπικό αξίωμα υπό τον έλεγχο μιας χώρας που κυριάρχησε επί αιώνες στον θρόνο του Αγίου Πέτρου, μετά από σχεδόν πενήντα χρόνια. Η μακρά του θητεία σε μια πολιτικά ασταθή περιοχή, που αποτελεί το λίκνο τριών μεγάλων θρησκειών – χειροτονήθηκε το 1990 σε ηλικία 25 ετών και μετεγκαταστάθηκε την ίδια χρονιά στην Ιερουσαλήμ – έχει ενισχύσει το ηθικό του κύρος.

Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα: Γιατί θεωρείται «αουτσάιντερ» για την εκλογή Πάπα Ωστόσο, ο Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα θεωρείται «αουτσάιντερ» στο Βατικανό, καθώς έχει περάσει δεκαετίες στη Μέση Ανατολή, αντί να οικοδομήσει τις απαραίτητες συμμαχίες πλησιέστερα προς τη Ρώμη.

Ορισμένοι καρδινάλιοι και μέλη της καθολικής ιεραρχίας εκφράζουν επιφυλάξεις για την ηλικία του 60χρονου Πιτσαμπάλα, θεωρώντας τον ενδεχομένως πολύ νέο για το παπικό αξίωμα. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ εξελέγη στα 58 του και υπηρέτησε επί 26 έτη. Το ενδεχόμενο μιας ακόμη μακρόχρονης παποσύνης προκαλεί ανησυχία σε τμήμα του Κολλεγίου των Καρδιναλίων.

Ο σεβασμός του Καρδινάλιου Πιτσαμπάλα προς την παραδοσιακή εκκλησιαστική πρακτική τον καθιστά αποδεκτό σε συντηρητικούς κύκλους. Όμως, καθώς έχει ζήσει δεκαετίες στη Μέση Ανατολή, παραμένει εν πολλοίς «μπαλαντέρ», αφού οι απόψεις του σε διχαστικά ζητήματα της Εκκλησίας είναι ελάχιστα γνωστές.

Αυτό που αναγνωρίζουν οι ειδικοί του Βατικανού είναι η προσωπική του προσέγγιση στην ηγεσία, την οποία εκτιμούσε ιδιαίτερα ο Πάπας Φραγκίσκος.

«Ενσαρκώνει μια ποιμαντική προσέγγιση», δήλωσε ο Μάσιμο Φατζιόλι, καθηγητής θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Βιλανόβα. «Στην Ιερουσαλήμ, έχεις να κάνεις με άλλες θρησκείες που έχουν ισχυρές απόψεις για αυτά τα ζητήματα, επομένως δεν πρέπει να γίνεις σταυροφόρος με οποιαδήποτε πιθανή έννοια της λέξης».

Ο Καρδινάλιος Πιτσαμπάλα «προέρχεται από μια πραγματιστική καθολική κουλτούρα», προσέθεσε ο κ. Φατζιόλι. «Δεν πρόκειται να διεξάγει πολιτισμικό πόλεμο σε ζητήματα που σχετίζονται με το φύλο και τα δύο φύλα».

Ο Πιτσαμπάλα στη Μέση Ανατολή: Επιδέξια διαχείριση και ταπεινότητα Ο Πιτσαμπάλα αναγνωρίζεται ευρέως για την επιδέξια διαχείριση της πολιτικής και των κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής, μιλώντας με σαφήνεια ενάντια στην αδικία και το μίσος, ενώ έχει καταφέρει να διατηρεί σχέσεις με Εβραίους, Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και άλλες ομάδες. Πάνω απ’ όλα, έχει χτίσει τη φήμη ενός ανθρώπου που είναι πρόθυμος να ακούσει.

Όσοι έχουν συνεργαστεί στενά μαζί του στην Ιερουσαλήμ τον περιγράφουν ως αποτελεσματικό διαχειριστή και ταπεινό ηγέτη, με ελάχιστη διάθεση για επιδεικτικότητα.

«Νοιάζεται για τους φτωχούς», δήλωσε ο Γουάντι Αμπουνάσαρ, συντονιστής του Φόρουμ των Χριστιανών των Αγίων Τόπων, μιας ΜΚΟ Χριστιανών λαϊκών στο Ισραήλ. «Βοηθά με διακριτικό τρόπο. Είναι ένα άτομο που του αρέσει να χτίζει γέφυρες με κάθε άνθρωπο».

Το βιογραφικό του Καρδινάλιου Πιτσαμπάλα

Όταν ξέσπασε η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το 2023, ο Καρδινάλιος είχε αναλάβει τον νέο του ρόλο μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, αλλά είχε ήδη περάσει 35 χρόνια στην περιοχή. Φραγκισκανός, χειροτονήθηκε στη βόρεια Ιταλία και σπούδασε βιβλική θεολογία στην Ιερουσαλήμ, όπου και δίδαξε βιβλικά εβραϊκά. Πέρα από τη μητρική του ιταλική, ομιλεί εβραϊκά, αγγλικά και περιορισμένα αραβικά.

Η γλωσσομάθειά του και οι διπλωματικές του δεξιότητες αποδείχθηκαν πολύτιμες στην ποιμαντική μέριμνα για τους εβραιοφωνούς Καθολικούς του Ισραήλ, ενώ πραγματοποιεί σχεδόν μηνιαίες επισκέψεις σε ενορίες. Έχει επισκεφθεί επίσης τη μικρή χριστιανική κοινότητα της Γάζας κατά τη διάρκεια του πολέμου και διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με Ισραηλινούς Εβραίους.

Η Χάνα Μπεντκόφσκι, διευθύντρια έργου του εβραιο-χριστιανικού προγράμματος στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Διαλόγου Rossing, έναν διαθρησκευτικό οργανισμό με έδρα την Ιερουσαλήμ, επαίνεσε τη δράση του και δήλωσε ότι ελπίζει να δει τον Καρδινάλιο στον παπικό θρόνο – αλλά όχι ακόμη. «Τον χρειαζόμαστε ακόμα εδώ», είπε.

Ο Xavier Abu Eid, Παλαιστίνιος πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας με έδρα τη Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σημείωσε ότι πολλοί Παλαιστίνιοι θεωρούν πως ο Καρδινάλιος θα έπρεπε να έχει εκφραστεί πιο δυναμικά κατά των ενεργειών του Ισραήλ στη Γάζα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να πει ή να πράξει ένας εκκλησιαστικός ηγέτης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος τοποθετήθηκε δημόσια καθώς αυξάνονταν τα θύματα μεταξύ των Παλαιστινίων, γράφοντας σε βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο πως «ο πόλεμος πρέπει να διερευνηθεί για να διαπιστωθεί αν συνιστά γενοκτονία», προκαλώντας σφοδρή αντίδραση από μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο, ο Καρδινάλιος ταξίδεψε στη Ρώμη για να συζητήσει με τον Πάπα Φραγκίσκο τη διοργάνωση συνάντησης με ραβίνους που ανησυχούσαν για τη ρητορική του Ποντίφικα, όπως δήλωσε ο Oded Wiener, πρώην γενικός διευθυντής του Αρχιραβινάτου του Ισραήλ και υπεύθυνος για τις διαθρησκειακές σχέσεις με το Βατικανό.

Αν και είχε οριστεί ημερομηνία, η συνάντηση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε – αρχικά για τεχνικούς λόγους και στη συνέχεια λόγω της επιδείνωσης της υγείας του Πάπα, σύμφωνα με τον κ. Wiener. Δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό ο Καρδινάλιος συμμεριζόταν προσωπικά τις ανησυχίες των ραβίνων.

Στην τελευταία του δημόσια τοποθέτηση πριν τον θάνατό του, ο Πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο του αντισημιτισμού παγκοσμίως και κατήγγειλε την «άθλια ανθρωπιστική κατάσταση» στη Γάζα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments