Οι σπηλιές του Giant Mine προειδοποίηση για κυβερνήσεις και εταιρείες που θέλουν να εξορύξουν χρυσό

Πηγή Φωτογραφίας: thw wall street journal//Οι σπηλιές του Giant Mine προειδοποίηση για κυβερνήσεις και εταιρείες που θέλουν να εξορύξουν χρυσό
Ένα αμέριμνο κοριτσάκι Ινδιάνων έκανε το λάθος να απλώσει το χέρι του στο χιόνι και να φάει χιόνι. Η κίνηση αυτή το σκότωσε. Πέρασαν 75 χρόνια από τότε και σήμερα, στη συγκεκριμένη περιοχή του Καναδά, που ήταν πλούσια σε χρυσό, ελλοχεύει ο κίνδυνος που μπορεί να σκοτώσει… 1,7 τρισεκ. ανθρώπους.
Ο κίνδυνος στις σπηλιές του Giant Mine κοντά στην καναδική πόλη Γέλοουναϊφ, είναι το… αρσενικό. Μια κληρονομιά πέντε δεκαετιών εξόρυξης χρυσού.
Μεταξύ 1948 και 2004, όταν ένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία του Καναδά, παρήγαγε 7,6 εκατ. ουγγιές χρυσού, αξίας περίπου 20 δισεκ. δολ. σε σημερινές τιμές.
Υπήρχε τόσος πολύς χρυσός που οι ντόπιοι ιθαγενείς ονόμασαν το Γέλοουναϊφ, «Τόπος Χρήματος».
Για να βγάλουν όμως, αυτά τα χρήματα, οι εταιρείες έπρεπε να πάρουν τον χρυσό από από τον αρσενοπυρίτη πάνω στον οποίο ήταν ήταν ενσωματωμένος. Πρόκειται για ένα ορυκτό που περιείχε σίδηρο, θείο και αρσενικό. Ειδικότερα, για να φτάσουν στον χρυσό, οι ανθρακωρύχοι έπρεπε να ψήσουν το βράχο, μια διαδικασία που μετέτρεπε επίσης το κάποτε σταθερό αρσενικό σε τοξικό αέριο.
Υπάρχουν 237.000 μετρικοί τόνοι τριοξειδίου του αρσενικού κλειδωμένοι στις υπόγειες.
Τα πρώτα χρόνια, οι ανθρακωρύχοι έβγαζαν το αρσενικό από μια καμινάδα, πιστεύοντας ότι το δηλητήριο θα αραιωνόταν στον αέρα. Αντ’ αυτού, ο καπνός συμπυκνωνόταν και έπεφτε στη γη ως λεπτή σκόνη. Συλλεγόταν στο νερό και στη γη. Αγελάδες και άλλα ζώα αρρώστησαν και πέθαναν. Το 1951, ένα ιθαγενές νήπιο πέθανε αφού έφαγε χιόνι γεμάτο αρσενικό.
Μετά από αυτό, οι ανθρακωρύχοι συνέλεξαν τη σκόνη και την άντλησαν πίσω στο υπέδαφος, θεωρώντας ότι το αρσενικό θα παρέμενε παγωμένο στο μόνιμα παγωμένο έδαφος. Έκαναν λάθος.
Δεν καθαρίζεται
Μπορεί για δεκαετίες, το σύστημα να λειτουργούσε, αλλά σύμφωνα με ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, ο καναδικός βορράς θερμαίνεται με ρυθμό τέσσερις φορές ταχύτερο από τον υπόλοιπο κόσμο και το κάποτε παγωμένο έδαφος αποψύχεται.
Αξιωματούχοι της εταιρείας και της κυβέρνησης ήλπιζαν ότι το αρσενικό θα παρέμενε παγωμένο στο υπέδαφος για πάντα. Ωστόσο, οι εξορυκτικές δραστηριότητες και η κλιματική αλλαγή προκάλεσαν το λιώσιμο του μόνιμα παγωμένου εδάφους, εγείροντας φόβους ότι τοξικό υλικό θα μπορούσε να αναμειχθεί με την απορροή και να γλιστρήσει στα κοντινά νερά της λίμνης Great Slave, του 10ου μεγαλύτερου συστήματος γλυκού νερού στον κόσμο.
Από εκεί, θα μπορούσε να διανύσει μια διαδρομή 1.000 μιλίων κατά μήκος του ποταμού Mackenzie μέχρι τη θάλασσα Beaufort στον Αρκτικό Ωκεανό, δηλητηριάζοντας την άγρια ζωή, τη γη και το νερό κατά μήκος της διαδρομής του.
Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, το Giant Mine αποτελεί προειδοποίηση για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες που θέλουν να εξορύξουν τον πλούτο του Βορρά.
Η εξόρυξη ορυκτών από τον Βορρά συνεπάγεται υψηλούς και διαρκείς κινδύνους και κόστος, με τις σημερινές εκτιμήσεις να ανεβάζουν το κόστος καθαρισμού του Giant Mine στα 3,2 δισ. δολάρια. Η αποκατάσταση είναι ένα έργο «αέναης φροντίδας», που σημαίνει ότι ο Καναδάς πρέπει να παρακολουθεί και να συντηρεί το Giant Mine όχι μόνο για 10 ή 20 χρόνια, αλλά τουλάχιστον για τα επόμενα 100. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι ειδικοί φοβούνται ότι ο κίνδυνος θα παραμονεύει για πάντα.
Ο Βορράς είναι γεμάτος με περίπλοκους μακροπρόθεσμους καθαρισμούς, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας ότι η καναδική κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 24.000 μολυσμένες τοποθεσίες σε όλη τη χώρα, οι οποίες θα κοστίσουν 7,25 δισ. δολ. για τον καθαρισμό.
Ανεπαρκής η κυβέρνηση
O Ντέιβιντ Λίβινγκστον, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Εποπτείας του Giant Mine, φορέα που παρακολουθεί τον καθαρισμό, ανησυχεί ότι η κυβέρνηση κάνει το ελάχιστο που μπορεί για να διορθώσει την κατάσταση, ειδικά μακροπρόθεσμα.
Το αρσενικό είναι ένα από τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία της Γης που δεν αποσυντίθεται, με τους ντόπιους να αστειεύονται ότι ακόμη και τα πυρηνικά απόβλητα πλουτωνίου είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν επειδή χάνουν το ήμισυ της ραδιενέργειάς τους μετά από 24.000 χρόνια.
Το τριοξείδιο του αρσενικού του Giant Mine θα είναι τοξικό για πάντα. «Η κυβέρνηση λέει ότι θέλει να βρει άλλες λύσεις, αλλά όλα όσα κάνουν υποδηλώνουν ότι θέλουν απλώς να το παγώσουν και να το ξεχάσουν», είπε η Λίβινγκστον. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αυτό».
Τους Ινδιάνους δεν τους ρωτάει κανείς… όπως πάντα
Την ίδια στιγμή, οι ιθαγενείς Ινδιάνοι βλέπουν -για άλλη μια φορά- να διώκονται από τις δραστηριότητες των κυβερνήσεων του Καναδά. Όταν κατεβαίνουν τα σύννεφα σκόνης, η τοπική κυβέρνηση των Ινδιάνων καλεί τους κατοίκους να κλείσουν τα παράθυρά τους και να μείνουν μέσα. «Τους λέμε ότι το ορυχείο έρχεται», δήλωσε ο τοπικός αρχηγός Φρεντ Σανγκρίς.
Ο ίδιος δεν κρύβει τον θυμό του για το ορυχείο και τη ζημιά που προκαλεί στα παραδοσιακά κυνηγετικά εδάφη της περιοχής.
«Είναι ένα δηλητηριασμένο μέρος», είπε. «Είναι ένα μέρος που πρέπει να αποφεύγεται».
Επίσης, χλευάζει τα σχέδια της κυβέρνησης, λέγοντας ότι είναι αφελές να αποκαλούμε ακόμη και ένα σχέδιο συντήρησης ενός αιώνα αέναη φροντίδα.
Οι πρεσβύτεροι του Πρώτου Έθνους Dene των Yellowknives, οι ιθαγενείς της περιοχής, αποκαλούν το Γιγαντιαίο Ορυχείο «Τέρας».
Όχι άδικα. Η περιοχή ήταν κάποτε η κύρια περιοχή κυνηγιού για άλκες και καριμπού, γεμάτη μούρα και φαρμακευτικά φυτά. Υπήρχαν τόσα πολλά ψάρια στον ποταμό Γέλοουναϊφ που οι άνθρωποι μπορούσαν να περπατήσουν για να διασχίσουν τον ποταμό. Αυτό ήταν πριν έρθουν οι αποικιακοί άποικοι. Τώρα, δεν υπάρχουν ψάρια στο ποτάμι και το άγονο τοπίο αποτελεί μια διαρκή υπενθύμιση για το τι έχει χάσει ο λαός του, είπε ο Σανγκρίς.
«Λένε για πάντα, και εννοούν 100 χρόνια», είπε. «Δεν ξέρουν τι είναι το για πάντα»
Πηγή: in.gr–Βαγγέλης Γεωργίου
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας