Πεκίνο vs Τραμπ: Η Κίνα ρίχνει 1 τρισ. γιουάν στην αγορά για να αντιμετωπίσει τους δασμούς

Πηγή Φωτογραφίας: Economy Middle East, China introduces interest rate cuts, liquidity injections amid trade tensions with U.S.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC) ανακοίνωσε τη μείωση του βασικού επιτοκίου επαναγοράς επτά ημερών από 1,5% σε 1,4%, καθώς και τη μείωση του υποχρεωτικού ποσοστού αποθεματικών κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες. Τα μέτρα αυτά, που παρουσίασε ο διοικητής Παν Γκονγκσένγκ, εντάσσονται σε μια ευρύτερη δέσμη 10 παρεμβάσεων για τη στήριξη της οικονομίας που επηρεάζεται από έναν νέο εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Η κίνηση έρχεται λίγο πριν από τις πρώτες απευθείας εμπορικές συνομιλίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μετά την επιβολή επιθετικών δασμών 145% από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στα περισσότερα κινεζικά προϊόντα. Ο Παν εμφανίστηκε σε κοινή συνέντευξη με τον επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Γου Κινγκ και τον επικεφαλής της Εθνικής Χρηματοοικονομικής Ρυθμιστικής Αρχής, Λι Γιουνζέ.
Δέσμη παρεμβάσεων με έμφαση στη ρευστότητα και τη δομική ανάκαμψη Η μείωση του RRR αναμένεται να απελευθερώσει 1 τρισ. γιουάν (139 δισ. δολάρια) σε μακροπρόθεσμη ρευστότητα, ενώ η μείωση του επιτοκίου επαναγοράς θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη, με την περικοπή αποθεματικών να ακολουθεί μία εβδομάδα αργότερα.
Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις περιλαμβάνουν:
Μηδενισμό του RRR για εταιρείες χρηματοδότησης αυτοκινήτων και leasing Μείωση κατά 0,25% σε επιτόκια αναχρηματοδότησης για εμπορικές και πολιτικές τράπεζες Μείωση επιτοκίων δανείων του Ταμείου Κατοικίας κατά 0,25% Αύξηση του ορίου δανείων για τεχνολογική αναβάθμιση κατά 300 δισ. γιουάν (συνολικά 800 δισ.) Νέο εργαλείο 500 δισ. γιουάν για κατανάλωση και φροντίδα ηλικιωμένων Επέκταση του προγράμματος δανείων σε αγροτικό τομέα και ΜΜΕ κατά 300 δισ. γιουάν Συγχώνευση δύο εργαλείων στήριξης του χρηματιστηρίου με συνολικό όριο 800 δισ. γιουάν Δημιουργία μηχανισμού επιμερισμού κινδύνου για ομόλογα τεχνολογικών εταιρειών Η στρατηγική εστιάζει όχι μόνο στη βραχυπρόθεσμη ενίσχυση της ρευστότητας, αλλά και στην ενεργή στήριξη τομέων όπως η τεχνολογία, η ιδιωτική κατανάλωση και η δημογραφική μετάβαση.
Ο Παν υπογράμμισε ότι η νομισματική πολιτική της Κίνας θα παραμείνει «μέτρια χαλαρή», διασφαλίζοντας άφθονη ρευστότητα και φθηνή χρηματοδότηση. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, όπως η Τσάρου Τσανάνα της Saxo Markets, η Κίνα δεν απλώς “χαλαρώνει”, αλλά οικοδομεί ανθεκτικότητα και ετοιμότητα για ενδεχόμενη ανταπόδοση.
Η αγορά αντέδρασε συγκρατημένα: το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έχασε τα περισσότερα από τα αρχικά του κέρδη, το CSI 300 κινήθηκε οριακά ανοδικά, ενώ το κινεζικό γιουάν υποχώρησε ελαφρώς.
Παράλληλα, η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν συνομιλίες στην Ελβετία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ και τους Σκοτ Μπέσεντ (Υπουργείο Οικονομικών ΗΠΑ) και Τζέιμσον Γκριρ (Εμπορικός Αντιπρόσωπος). Η χρονική συγκυρία θεωρείται κατάλληλη, καθώς οι παρεμβάσεις του Πεκίνου δεν φαίνεται να υποκύπτουν στις πιέσεις των δασμών.
Ανάγκη και για δημοσιονομική στήριξη Όπως επισημαίνει το Bloomberg Economics, το πακέτο μέτρων της PBOC είναι ισχυρότερο από το αναμενόμενο, αλλά η σταθεροποίηση της οικονομίας απαιτεί και δημοσιονομικές παρεμβάσεις. Οι εξαγωγές απειλούνται από τις νέες εμπορικές εντάσεις και η μετάβαση προς την εσωτερική κατανάλωση αναδεικνύεται ως βασικός στρατηγικός στόχος της Κίνας.
Η Εθνική Χρηματοοικονομική Ρυθμιστική Αρχή δεσμεύτηκε να ανακοινώσει σύντομα μέτρα για τη στήριξη της αγοράς ακινήτων, τη χαλάρωση των επενδυτικών περιορισμών για ασφαλιστικά ταμεία και τη χρηματοδότηση ΜΜΕ. Η αλλαγή προτεραιοτήτων σηματοδοτεί στροφή από την προηγούμενη έμφαση στη στήριξη του γιουάν και τη συγκράτηση της κερδοσκοπίας στην αγορά ομολόγων.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας