Policy Briefs

«Ιστορικό λάθος»: Η φον ντερ Λάιεν αποκλείει μεταπολεμική επιστροφή στα ρωσικά καύσιμα

«Ιστορικό λάθος»: Η φον ντερ Λάιεν αποκλείει μεταπολεμική επιστροφή στα ρωσικά καύσιμα

Πηγή Φωτογραφίας: Epthinktank, The von der Leyen Commission's priorities for 2019-2024

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκλεισε, με σαφήνεια, το ενδεχόμενο επανάληψης των αγορών ρωσικών ορυκτών καυσίμων μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «λάθος ιστορικών διαστάσεων» για την Ευρώπη

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέκλεισε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο επανάληψης των αγορών ρωσικών ορυκτών καυσίμων μετά τη λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «λάθος ιστορικών διαστάσεων» για την Ευρώπη.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι: Η εποχή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη φτάνει στο τέλος της», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρωί της Τετάρτης μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η κατηγορηματική άρνησή της έρχεται εν μέσω της προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να επιτύχει μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μια προσπάθεια που έχει δει τον Λευκό Οίκο να υιοθετεί πολλά από τα σημεία συζήτησης του Κρεμλίνου, συμπεριλαμβανομένων των διεκδικήσεών του στην Κριμαία και τα κατεχόμενα εδάφη.

Η διπλωματία του Τραμπ έχει τροφοδοτήσει τις εικασίες ότι η ρωσική ενέργεια θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας μελλοντικής διευθέτησης, δεδομένου του θεμελιώδους ρόλου που διαδραματίζουν οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων στον προϋπολογισμό της Μόσχας και της επιθυμίας του Βλαντίμιρ Πούτιν να αναζωογονήσει την επισφαλή οικονομία του.

Για δεκαετίες, η ΕΕ ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας, αλλά η εμπορική σχέση πολλών δισεκατομμυρίων κατέρρευσε στις αρχές του 2022, αφού ο Πούτιν εξαπέλυσε την εισβολή πλήρους κλίμακας. Έκτοτε, το μπλοκ έχει υιοθετήσει πρωτοφανή μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης ρωσικών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων σαρωτικών απαγορεύσεων για τον άνθρακα και το θαλάσσιο πετρέλαιο.

Με τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να ανακινούν δημοσίως την προοπτική ελάφρυνσης των κυρώσεων ως κίνητρο για να κάνουν τον Ρώσο πρόεδρο να αποδεχτεί μια διαρκή κατάπαυση του πυρός, την οποία μέχρι στιγμής έχει απορρίψει, το σύνολο των περιορισμών της ΕΕ είναι έτοιμο να τεθεί υπό εξέταση.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η συνεχιζόμενη προσέγγιση μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας έχει αγγίξει το μέλλον των αγωγών Nord Stream, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία και είναι επί του παρόντος κλειστοί.

«Πιθανώς θα είναι ενδιαφέρον αν οι Αμερικανοί χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ευρώπη και την αναγκάσουν να μην αρνηθεί το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Λαβρόφ στα τέλη Μαρτίου. Αλλά την Τετάρτη, η φον ντερ Λάιεν χάραξε μια σαφή κόκκινη γραμμή.

«Κάποιοι εξακολουθούν να λένε ότι πρέπει να ανοίξουμε ξανά τη στρόφιγγα του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό θα ήταν ένα λάθος ιστορικών διαστάσεων. Και δεν θα το αφήσουμε ποτέ να συμβεί», δήλωσε η ίδια.

«Η Ρωσία έχει αποδείξει, ξανά και ξανά, ότι δεν είναι αξιόπιστος προμηθευτής. Ο Πούτιν έχει ήδη διακόψει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη το 2006, το 2009, το 2014, το 2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Πόσες φορές πριν πάρουν το μάθημα;», συνέχισε.

«Η εξάρτηση από τη Ρωσία δεν είναι μόνο κακή για την ασφάλειά μας, αλλά και για την οικονομία μας. Οι τιμές της ενέργειάς μας δεν μπορούν να υπαγορεύονται από έναν εχθρικό γείτονα».

Φιλόδοξος οδικός χάρτης Παρά το συλλογικό εγχείρημα, ορισμένα ρωσικά καύσιμα εξακολουθούν να εισέρχονται στην οικονομία του μπλοκ. Πέρυσι, τα 27 κράτη μέλη δαπάνησαν 23 δισεκατομμύρια ευρώ για ρωσική ενέργεια, ποσό που ξεπερνά το ποσό της στρατιωτικής βοήθειας που δόθηκε στην Ουκρανία.

Οι ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έχουν γίνει πηγή τριβής, καθώς όχι μόνο συνεχίζονται απρόσκοπτα, αλλά κινούνται σε ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες.

Σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), οι εισαγωγές ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου από την ΕΕ το 2024 αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Σχεδόν το 90% αυτών των αγορών έφτασε στη Γαλλία (7,7 δισ. κυβικά μέτρα), την Ισπανία (5,7 δισ. κυβικά μέτρα) και το Βέλγιο (5,1 δισ. κυβικά μέτρα).

«Η Ρωσία εξαρτάται σε τεράστιο βαθμό από την αγορά της ΕΕ για τις εξαγωγές φυσικού αερίου, παρέχοντας το 52% των εσόδων της από τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου», ανέφερε η CREA σε έκθεσή της τον Απρίλιο.

Επιδιώκοντας να κλείσει τα εναπομείναντα κενά, η Επιτροπή παρουσίασε έναν φιλόδοξο οδικό χάρτη για την εξάλειψη όλων των αγορών ρωσικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του LNG, του πετρελαίου από αγωγούς και των πυρηνικών υλικών, το αργότερο έως το τέλος του 2027.

Το νέο σχέδιο προβλέπει την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου που οι επιχειρήσεις της ΕΕ θα χρησιμοποιούν για να επικαλούνται ανωτέρα βία και να σπάνε τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις με τους προμηθευτές. Οι συμβάσεις αυτές διέπονται από όρους “take-or-pay” που συνεπάγονται βαριές ποινές για τη μη συμμόρφωση.

Σε αντίθεση με τις κυρώσεις, οι οποίες απαιτούν ομοφωνία και είναι ευάλωτες σε εθνικά βέτο, οι απαγορεύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο θα βασίζονται στην ενεργειακή και εμπορική πολιτική, όπου απαιτείται μόνο ειδική πλειοψηφία. Η Ουγγαρία και η Σλοβακία, δύο χώρες που εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη Μόσχα, έχουν ήδη επικρίνει τον οδικό χάρτη, λέγοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ.

Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενός οργάνου που έχει ζητήσει εδώ και καιρό την πλήρη σταδιακή κατάργηση των ρωσικών καυσίμων, η φον ντερ Λάιεν επέμεινε στη στρατηγική της, παρουσιάζοντάς την ως απαραίτητο στοιχείο για την εξασφάλιση μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην Ουκρανία.

«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να ενισχύσουμε το χέρι της Ουκρανίας. Διότι όλοι έχουμε δει πώς διαπραγματεύεται η Ρωσία. Βομβαρδίζουν. Εκφοβίζουν. Θάβουν τις υποσχέσεις κάτω από τα ερείπια», είπε.

«Ο Πούτιν θέλει να εξαναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχτεί το απαράδεκτο. Έτσι, το καθήκον που έχουμε μπροστά μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να σταθεί δυνατή, να αψηφήσει τον εκφοβισμό του Πούτιν και να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με βάση τους δικούς της όρους».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments