Πολιτική

Ασκήσεις ισορροπίας γύρω από τη δικογραφία των Τεμπών

Ασκήσεις ισορροπίας γύρω από τη δικογραφία των Τεμπών

Πηγή Φωτογραφίας: [368317] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας τη διαβίβαση μιας νέας δικογραφίας στη Βουλή, η οποία σχετίζεται με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η δικογραφία υποβλήθηκε μετά από μήνυση συγγενών των θυμάτων και στρέφεται κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη. Αυτή είναι η δεύτερη δικογραφία που […]

Ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε από το βήμα της Ολομέλειας τη διαβίβαση μιας νέας δικογραφίας στη Βουλή, η οποία σχετίζεται με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Η δικογραφία υποβλήθηκε μετά από μήνυση συγγενών των θυμάτων και στρέφεται κατά των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Αυτή είναι η δεύτερη δικογραφία που έχει φτάσει στο Κοινοβούλιο τις τελευταίες ημέρες και αφορά τους δύο πρώην υπουργούς. Η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη.

Τα κόμματα βρίσκονται σε μια λεπτή ισορροπία μεταξύ νομικών ερμηνειών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς προετοιμάζονται να καταθέσουν προτάσεις για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με τον Κώστα Αχ. Καραμανλή. Ο τελευταίος ζήτησε και παρέλαβε αντίγραφο της δικογραφίας. Παράλληλα, αναδεικνύονται τα σοβαρά κενά στην ασφάλεια των σιδηροδρόμων, τα οποία είχαν επισημανθεί από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε επιστολές τους από τον Σεπτέμβριο του 2021, και τα οποία οδήγησαν στην τραγωδία στα Τέμπη.

Πρόκειται για στελέχη, ανάμεσα σε συνολικά 31 μη πολιτικά πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κακουργηματικά αδικήματα που σχετίζονται με τη διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών. Αυτά τα άτομα φέρονται να επικαλούνται την κατά νόμο εποπτεία του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ από τον εκάστοτε υπουργό, προκειμένου να αποποιηθούν τις ευθύνες τους.

Η διαβίβαση στη Βουλή της εκτενούς δικογραφίας, που περιλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες σελίδες και αφορά τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα (Καραμανλή – Σπίρτζη), στηρίχθηκε σε αυτή την κατηγορία από τον εισαγγελέα. Οι βουλευτές των κομμάτων μελετούν τη δικογραφία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα 168 του πρώτου ορόφου του κτιρίου της Βουλής.

Πλημμέλημα ή κακούργημα;

Αν και η προσέλευση δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη σε σχέση με τον όγκο της δικογραφίας (μέχρι χθες, οι βουλευτές που προσήλθαν για να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της ανέρχονταν στους 16), οι ανησυχίες στα κομματικά επιτελεία είναι έντονες. Αυτές αφορούν το σκεπτικό με το οποίο θα ζητηθεί η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, και ειδικότερα το πώς θα στοιχειοθετείται το αδίκημα που θα διερευνηθεί σε βαθμό κακουργήματος. Η πλειοψηφία δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί αυτή την προσέγγιση, περιορίζοντας την έρευνα στο πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Αυτό θα γίνει με βάση το μοντέλο Τριαντόπουλου, δηλαδή με απευθείας παραπομπή στο Δικαστικό Συμβούλιο, χωρίς η προανακριτική επιτροπή να εκτελέσει τον ουσιαστικό δικονομικό της ρόλο.

Η διελκυστίνδα των κατηγοριών που θα περιγράφει η πρόταση ή οι προτάσεις για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής δεν αποκλείεται να εξεταστεί ως προς τη βασιμότητά τους από το αρμόδιο τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο.

Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις που υποστηρίζουν ότι στην παρούσα περίπτωση μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 155) προκειμένου να διευκρινιστεί νομικά η κατάσταση.

Το υπόδειγμα του Χρήστου Τριαντόπουλου

Όσον αφορά την πλειοψηφία, η οποία περιμένει τις οριστικές κινήσεις της αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι «δεν θα αποτελέσει εμπόδιο σε ποινική διερεύνηση υπουργών», προδιαγράφοντας το μοντέλο Τριαντόπουλου.

«Η ποινική διερεύνηση πρέπει να γίνεται από φυσικό δικαστή. Οι βουλευτές δεν αποδίδουν δικαιοσύνη, όπως συμβαίνει στις προανακριτικές και τις εξεταστικές επιτροπές. Η διερεύνηση πρέπει να ανατίθεται στους φυσικούς δικαστές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κώστας Κυρανάκης , υποστηρίζοντας ότι μόνο έτσι διασφαλίζεται η αμεροληψία.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments