Πολιτική

Μητσοτάκης–Αλ Σίσι: Τι προβλέπει και ποια η σημασία της Κοινής Διακήρυξης Ελλάδας–Αιγύπτου

Μητσοτάκης–Αλ Σίσι: Τι προβλέπει και ποια η σημασία της Κοινής Διακήρυξης Ελλάδας–Αιγύπτου

Πηγή Φωτογραφίας: [377749] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΑΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της εταιρικής στρατηγικής σχέσης επιβεβαιώνει έμπρακτα την κοινή βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση της στενής συνεργασίας

Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν στην Αθήνα Κοινή Διακήρυξη Στρατηγικής Συνεργασίας, εγκαινιάζοντας μια νέα φάση στις διμερείς τους σχέσεις. Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι, κατά την πρώτη Σύνοδο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η υπογραφή της Διακήρυξης της εταιρικής στρατηγικής σχέσης επιβεβαιώνει έμπρακτα την κοινή βούληση για περαιτέρω αναβάθμιση της στενής συνεργασίας. «Οι τακτικές διαβουλεύσεις, που συμφωνήθηκαν και τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους από τη ναυτιλία και την οικονομία έως την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τις διμερείς εμπορικές σχέσεις και καθιστούν τις σχέσεις μας πιο ισχυρές», ανέφερε. 

«Αθήνα και Κάιρο βρίσκονται στην ίδια όχθη απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις στην περιοχή μας. Ελλάδα και Αίγυπτος είναι πυλώνες σταθερότητας με κοινές επιδιώξεις στα μεγάλα προβλήματα της περιοχής» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. Ειδική αναφορά έκανε στη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς τη χαρακτήρισε «υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς και για τις δύο χώρες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο προσωπικό ενδιαφέρον του Αιγυπτίου Προέδρου για την προστασία της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο όρος Σινά, καθώς και του ελληνορθόδοξου χαρακτήρα της, ευχαριστώντας τον κ. Αλ-Σίσι.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι δύο χώρες τάσσονται υπέρ μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης επί τη βάσει των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Πρόεδρο για τη διαχρονική στήριξη, που προσφέρει το Κάιρο. «Δεν μπορούν να διακινούνται μη αποδεκτές θέσεις περί δύο κρατών, ούτε και προκλητικές δηλώσεις, που φορτίζουν το κλίμα προσέγγισης και διαλόγου, που επιδιώκουμε να αποκτήσει παραπάνω δυναμική» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι «κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει προοπτική στο μέλλον».

Σε ό,τι αφορά στο Μεσανατολικό, ο κ. Μητσοτάκης ανέδειξε τον κεντρικό ρόλο, που διαδραματίζει το Κάιρο στην επίτευξη μιας νέας εκεχειρίας στη Γάζα με στόχο την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή της Αιγύπτου στο αραβικό σχέδιο ανοικοδόμησης της Γάζας, που όπως είπε αποτελεί μία ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επόμενη ημέρα. «Η χώρα μας είναι έτοιμη να συμβάλλει σε κάθε πρωτοβουλία, που θα επιχειρήσει να προβάλλει και να ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και επανέλαβε πως Ελλάδα και Αίγυπτος τάσσονται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και ενός ενιαίου κράτους στη Συρία με σεβασμό σε όλες τις θρησκείες και επέμεινε ότι γεγονότα όπως οι πρόσφατες σφαγές Χριστιανών και Δρούζων εκπέμπουν ανησυχητικά μηνύματα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη διμερή συνεργασία στο μεταναστευτικό και την ενέργεια, ειδικότερα στο project της ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY, αλλά και σε πρωτοβουλίες όπως αυτή της μεταφοράς και της αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και στη συνεργασία στο πλαίσιο των ερευνών για την εξόρυξη φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης.

Πυλώνας σταθερότητας και ευημερίας

Οι ηγέτες των δύο χωρών τόνισαν την προσήλωσή τους στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση UNCLOS, υπογραμμίζοντας ότι η κοινή στρατηγική τους εδράζεται σε αμοιβαίο σεβασμό, κοινά συμφέροντα και ιστορική εγγύτητα. Η Αίγυπτος αναγνωρίστηκε ως «πυλώνας σταθερότητας» για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, ενώ η Ελλάδα προβάλλεται ως γέφυρα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ενέργεια, GREGY και East Med

Στο επίκεντρο της διακήρυξης βρίσκεται η ενεργειακή συνεργασία. Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν σε διασύνδεση των ηλεκτρικών τους δικτύων μέσω του αγωγού GREGY, έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος που θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην ΕΕ μέσω Ελλάδας.

Παράλληλα, επαναβεβαιώθηκε η συμμετοχή τους στο East Med Gas Forum (EMGF), με έδρα το Κάιρο, το οποίο παραμένει κομβικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Μεσογείου. Η διακήρυξη αναγνωρίζει τη συνεισφορά της Αιγύπτου μέσω των εγκαταστάσεων LNG και τη στήριξη της Ελλάδας στις πολιτικές απανθρακοποίησης της περιοχής.

Ανάπτυξη, μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις

Σε οικονομικό επίπεδο, η Ελλάδα αναγνώρισε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της Αιγύπτου και προσκάλεσε ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν σε υποδομές, μεταφορές και πράσινες τεχνολογίες, με επίκεντρο τη Διώρυγα του Σουέζ και τη Ζώνη Οικονομικής Ανάπτυξης.

Ταυτόχρονα, συμφωνήθηκε συνεργασία στον τομέα των φορολογικών μεταρρυθμίσεων, της ψηφιακής μετάβασης, και της δημόσιας διοίκησης, δημιουργώντας ένα συνεκτικό πλαίσιο μακροπρόθεσμης σταθερότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Άμυνα, πολιτισμός και γεωργία

Η στρατηγική εταιρική σχέση περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις, ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινά προγράμματα ειδικών δυνάμεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη διαχείριση υδάτινων πόρων και στην επισιτιστική ασφάλεια, με την Ελλάδα να στηρίζει ρητά το δικαίωμα της Αιγύπτου στον Νείλο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την αρχή «do no harm».

Επιπλέον, ενισχύεται η συνεργασία σε πολιτιστικό και πανεπιστημιακό επίπεδο, με ανταλλαγές τεχνογνωσίας στην αρχαιολογία και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σταδιακή γεωπολιτική ενοποίηση Ελλάδας–Αιγύπτου

Η διακήρυξη αποτελεί στρατηγική απάντηση στον ρευστό γεωπολιτικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου, λειτουργώντας ως αντίβαρο σε αποσταθεροποιητικές δυνάμεις και ανεπίσημα ως μήνυμα προς τρίτους δρώντες (όπως η Τουρκία). Σηματοδοτεί την κανονικοποίηση της τριγωνικής συνεργασίας Ελλάδας–Αιγύπτου–Κύπρου και προετοιμάζει το έδαφος για ευρύτερη ευρω-αφρικανική σύγκλιση.

Πρακτικά, θέτει το πλαίσιο για θεσμική αναβάθμιση, με μηχανισμούς παρακολούθησης, τακτικές πολιτικές διαβουλεύσεις και ευέλικτη επέκταση της συνεργασίας σε νέα πεδία. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την πολιτική συνέχεια, την επενδυτική κινητοποίηση και τη γεωστρατηγική σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments