Πολιτική

Πιερρακάκης: Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για πρόωρη αποπληρωμή δανείου από το πρώτο μνημόνιο

Πιερρακάκης: Στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για πρόωρη αποπληρωμή δανείου από το πρώτο μνημόνιο

Πηγή Φωτογραφίας: [377696] 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ "THE WORLD IN A NEW SYNTHESIS" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Στόχος η απομείωση 30 μονάδων μέχρι το 2030, η εξόφληση «παλιών» δανείων νωρίτερα και η διατήρηση της επαφής με τις αγορές – Κεντρικό στοίχημα η νέα αναβάθμιση

Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τον οδικό χάρτη για μια νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με κύριο στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2030. Η σημερινή επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκου Πιερρακάκη, στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) επιβεβαιώνει τη στρατηγική της επόμενης φάσης: δραστική μείωση του χρέους, ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος και διατήρηση επαφής με τις αγορές.

Ενώ χώρες όπως η Ιταλία και η Γαλλία βλέπουν τα χρέη τους να αυξάνονται, η Ελλάδα προγραμματίζει τη μείωσή τους. Ο στόχος είναι να φτάσει το χρέος στο 140% του ΑΕΠ έως το 2027 και στο 120% μέχρι το 2030. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η πρόωρη αποπληρωμή του «παλαιού» δανείου των 31,6 δισ. ευρώ από το πρώτο μνημόνιο, δέκα χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Εντός του έτους, θα αποπληρωθούν επίσης δύο ακόμη δόσεις από τα διμερή δάνεια ύψους 5,3 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας το «σκληρό» ταμειακό μαξιλάρι. Το όφελος είναι διπλό: μειώνεται το χρέος και εξοικονομούνται τόκοι.

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη, και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προβλέπει περαιτέρω μείωση άνω των 15 ποσοστιαίων μονάδων μέχρι το 2030. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το χρέος θα μειωθεί στο 125,1% του ΑΕΠ, με την Ιταλία να αναλαμβάνει την «πρωτοκαθεδρία» από το 2026 και τη Γαλλία να ακολουθεί.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2024 το χρέος έκλεισε στα 364,88 δισ. ευρώ, ή 153,6% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με 369,11 δισ. ευρώ, ή 163,9% το 2023. Για το τρέχον έτος, αναμένεται νέα μείωση στο 145,7% του ΑΕΠ, παράλληλα με τις αποπληρωμές.

Οι οίκοι αξιολόγησης παρακολουθούν την κατάσταση, ενώ οι επενδυτές προεξοφλούν τις εξελίξεις. Πάνω από το 80% των χρηματοδοτικών αναγκών για φέτος έχει ήδη καλυφθεί, ωστόσο η Αθήνα συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στις αγορές. Είτε μέσω νέων εκδόσεων είτε μέσω επανεκδόσεων, η παρουσία της παραμένει ισχυρή. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη έκδοση ομολόγων για το 2038 και το 2054, όπου οι προσφορές ανήλθαν σε 56 δισ. ευρώ. Το ταμειακό απόθεμα, που ανέρχεται σε 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου, λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας και εργαλείο χαμηλού κόστους δανεισμού, κάτι που οι αγορές εκτιμούν.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments