Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρχικά, ο κ. Αλ Σίσι επισκέφθηκε το Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.
Μητσοτάκης: Υπογράψαμε με τον αλ Σίσι τη διακήρυξη για τη στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας- Καΐρου

Πηγή Φωτογραφίας: (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)//(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Με την διακήρυξη για την στρατηγική εταιρική σχέση την οποία υπογράψαμε, επιβεβαιώνουμε έμπρακτα την κοινή βούληση να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο την στενή συνεργασία μας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο.
«Οι σχέσεις Ελλάδας – Αιγύπτου έχουν μεγάλη προοπτική. Είναι σχέσεις με πολύ βαθιές ρίζες στην ιστορία, όμως και με πολύ δυνατά κλαδιά, που αποδίδουν καρπούς στο παρόν και είναι πολύ έτοιμα να απλωθούν μακριά στο μέλλον», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι:
«οι τακτικές διαβουλεύσεις τις οποίες αποφασίσαμε, τα μνημόνια τα οποία υπογράψαμε ανοίγουν σημαντικούς νέους δρόμους, σε πολλά πεδία, από την ενέργεια και την ναυτιλία μέχρι την εκπαίδευση, τον πολιτισμό αλλά και τις διμερείς εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες συμφωνήσαμε να εργαστούμε εντατικά ώστε να μπορέσουμε να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρές».
Στη συνέχεια, ανέφερε: «Συζητήσαμε για τον ρόλο της Αιγύπτου σε μια νέα εκεχειρία στη Γάζα».
Αφήνοντας αιχμές και κατά της Τουρκίας, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Κανένα παράνομο τετελεσμένο δεν μπορεί να έχει ισχύ στο μέλλον».
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως οι θέσεις των δύο κρατών είναι κοινές, που ζήτησε να λογοδοτήσουν όσοι παραβιάζουν τα θρησκευτικά δικαιώματα των μειονοτήτων.
Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην αξία της ναυσιπλοΐας και στον τομέα της ενέργειας όπου υπάρχουν πολλά έργα κοινού ενδιαφέροντος, όπως έργα μεταφοράς και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα και κοινές πρωτοβουλίες που μπορούμε να αναλάβαμε.
«Αισθανόμαστε ότι υποδεχόμαστε έναν πραγματικό φίλο. Έχει σημασία να είμαστε ευθυγραμμισμένοι σε ένα ταραγμένο διεθνές περιβάλλον. Εκφράζω τα συγχαρητήριά μου για τα εγκαίνια του αιγυπτιακού μουσείου. Θα είμαστε μαζί σας σ’ αυτή τη σημαντική στιγμή για τη χώρα σας», κατέληξε.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας