Για μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους επενδυτές κάνει λόγο η Goldman Sachs

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//Για μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους επενδυτές κάνει λόγο η Goldman Sachs
Αν και η παγκόσμια οικονομία έχει αντέξει λίγο καλύτερα από το αναμενόμενο μέχρι στιγμής, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να δούμε τον αντίκτυπο της αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί από την πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ και οι αγορές μετοχών έχουν ήδη τρέξει πολύ, ανατρέποντας τις ισχυρές απώλειες που είχαν υποστεί έπειτα από την Ημέρα Απελευθέρωσης.
Αν και είναι πιθανό να δούμε εμπορικές συμφωνίες τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα βοηθήσει στο να… ηρεμήσει περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman είναι επιφυλακτικοί στο να κυνηγήσουν το οποιοδήποτε ράλι στη συνέχεια καθώς οι κίνδυνοι και οι απειλές θα αυξηθούν: Έρχονται σημαντικές αυξήσεις τιμών, διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και απώλειες θέσεων εργασίας, τη στιγμή που οι πιθανότητες ύφεσης παραμένουν πολύ υψηλές.
Ποιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η κυβέρνηση Τραμπ συνέχισε να χαλαρώνει ορισμένες από τις πιο επιθετικές δασμολογικές πολιτικές της. Μετά την 90ήμερη παύση των συμπληρωματικών “αμοιβαίων” δασμών και την εξαίρεση των κάποιων προϊόντων από τους δασμούς της Κίνας, ο Λευκός Οίκος τροποποίησε πρόσφατα τον δασμό στα ανταλλακτικά αυτοκινήτων για να αποτρέψει τη συσσώρευση χάλυβα/αλουμινίου και να αποζημιώσει εν μέρει τις αυτοκινητοβιομηχανίες για το αυξημένο κόστος τους. Σύντομα θα μπορούσαν να ακολουθήσουν προκαταρκτικές εμπορικές συμφωνίες με μερικές χώρες. Η ατμόσφαιρα με την Κίνα έχει βελτιωθεί και η Goldman αναμένει ότι ο δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ στην Κίνα θα μειωθεί από περίπου 160% σε περίπου 60% σχετικά σύντομα, ενώ η Κίνα είναι πιθανό να μειώσει τους δασμούς στις ΗΠΑ κατά παρόμοιο ποσό σύμφωνα με το capital.gr και την Ελευθερία Κούρταλη

Η ανθεκτικότητα αρκετών οικονομικών δεδομένων έχει επίσης καθησυχάσει τους επενδυτές. Ενώ οι πληροφορίες στην έκθεση για την απασχόληση των ΗΠΑ της περασμένης Παρασκευής, η οποία ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, συλλέχθηκαν από τις 6 Απριλίου έως τις 12 Απριλίου και ως εκ τούτου είναι αρκετά παρωχημένες, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις αιτήσεις επιδόματος ανεργίας υποδηλώνουν συνεχιζόμενη ανθεκτικότητα. Η Goldman σημειώνει πως δίνει μικρή βαρύτητα στο ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου, το οποίο όχι μόνο είναι πολύ παρωχημένο αλλά και πολύ παραμορφωμένο από τις εμπροσθοβαρείς κινήσεις εταιρειών και καταναλωτών εν αναμονή των δασμών. Όλα αυτά έχουν βοηθήσει τις χρηματοοικονομικές συνθήκες να χαλαρώσουν απότομα.
Παρ ‘όλα αυτά, η εκτίμηση της Goldman Sachs για τον κίνδυνο ύφεσης σε 12 μήνες παραμένει στο 45%, όπως προειδοποιεί. Πέρα από τις ΗΠΑ-Κίνα, εξακολουθεί να αναμένει περαιτέρω αυξήσεις δασμών σε άλλους τομείς – π.χ. φαρμακευτικά προϊόντα, ημιαγωγούς και ενδεχομένως ταινίες – και βλέπει έναν σημαντικό κίνδυνο ορισμένοι από τους “αμοιβαίους” δασμούς που έχουν παύσει να ισχύσουν τελικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας