ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Αγορά ενέργειας: Το νέο τοπίο μετά το τέλος του ρωσικού αερίου

Αγορά ενέργειας: Το νέο τοπίο μετά το τέλος του ρωσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah, Russian gas to keep Europe from freezing over, but it's dirty

Πλήρη απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως το 2027 επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση και γίνονται πιο επίκαιρες από ποτέ οι επενδύσεις σε FSRU για την εισαγωγή υγροποιημένου αερίου

Νέα ώθηση στις επενδύσεις FSRU της χώρας αναμένεται να δώσει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει πλήρως την εισαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου, εκτιμούν αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι τονίζουν ότι το μέτρο θα δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις, ειδικά στις τιμές του ρεύματος.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τον επόμενο μήνα την απαγόρευση νέων συμφωνιών για το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του έτους και την απαγόρευση των εισαγωγών έως το τέλος του 2027.

Αν και αμφισβητείται από πολλούς η αποτελεσματικότητα της απόφασης και η δυνατότητα επιβολής στον ιδιωτικό τομέα, πρόκειται για βήμα που σηματοδοτεί τεράστια αλλαγή για την ελληνική αγορά, όπου σχεδόν το 40% του φυσικού αερίου που εισάγεται προέρχεται από τη Ρωσία.

Ειδικοί αναφέρουν στο Businessdaily.gr ότι, σε πρώτη ανάγνωση, η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα βρίσκεται, πρώτον, στη δυνατότητα της χώρας να εισαγάγει επαρκείς ποσότητες LNG (αντί για ρωσικό φυσικό αέριο που εισρέει κυρίως μέσω αγωγών) και, δεύτερον, στις επιπτώσεις στις τιμές.

Σε ό,τι αφορά το capacity της χώρας να εισαγάγει LNG από χώρες όπως οι ΗΠΑ, εκτιμάται ότι οι μονάδες της Ρεβυθούσας (ΔΕΣΦΑ) και της Αλεξανδρούπολης (Gastrade) θα παίξουν κρίσιμο ρόλο στη νέα ενεργειακή εποχή.

«Με τις επενδύσεις των τελευταίων ετών η Ελλάδα όχι μόνο θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες της, αλλά θα μπορεί επίσης να λειτουργεί και ως χώρα transit, προωθώντας LNG σε χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης», αναφέρουν κύκλοι της αγοράς.

«Αν μπει σφραγίδα στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι 100% κλείνει η τροφοδοσία, τότε θα δούμε μια νέα δυναμική στις επενδύσεις σε FSRU», προσθέτουν.

Εξάρτηση από τη Ρωσία Αν και μειώνονται οι ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγονται στην Ελλάδα, εξακολουθεί να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού μείγματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, το πρώτο τρίμηνο του 2025 οι εισαγωγές ρωσικού αγώγιμου αερίου ανήλθαν στο 38,8% (8,66 TWh) των συνολικών εισαγωγών.

Στο σύνολο του 2024 οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού ανήλθαν στο 51,6% (35,8 TWh) των συνολικών εισαγωγών.

Επίσης, η Ρωσία βρέθηκε στη δεύτερη θέση στα εισαγωγές LNG (μέσω της Ρεβυθούσας) με 2,86 TWh (15,3%). Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι οι ποσότητες καταγράφουν μείωση κατά 65,87% συγκριτικά με το 2023.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η τρέχουσα σύμβαση DEPA Commercial με τη Gazprom για την παροχή αερίου λήγει το 2026.

Πίεση στις τιμές Σχετικά με τις τιμές, οικονομολόγοι κάνουν λόγο για νέα πληθωριστική πίεση στην Ελλάδα από την άνοδο των τιμών που προκαλεί η απόφαση των Βρυξελλών.

Είναι ακόμα νωρίς να προχωρήσει κανείς σε πρόβλεψη ωστόσο αυτό που θεωρείται σίγουρο είναι ότι θα «χτυπήσει» τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας μέσα από τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι νέες μονάδες Εκτός από τον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης, υπάρχουν νέα έργα FSRU που εντάσσονται στα ευρύτερα επενδυτικά σχέδια τόσο της Motor Oil όσο και της Helleniq Energy. Δύο επενδύσεις που έχουν μπει ωστόσο στον «πάγο».

Στους Αγίους Θεοδώρους, η εταιρεία Διώρυγα GAS του ομίλου Motor Oil, έχει ανακοινώσει πλωτό τερματικό σταθμό (FSRU) LNG. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη χορήγηση έγκρισης εγκατάστασης του έργου.

Από την άλλη, το Thessaloniki FSRU της Elpedison (που ανήκει πλέον στη Helleniq Energy), έχει λάβει άδεια Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου από την ΡΑΑΕΥ.

Σημειώνεται ότι και στις δύο μονάδες, δεν έχει ληφθεί επενδυτική απόφαση ώστε να προχωρήσουν τα έργα. Σε κάθε περίπτωση, οι νέες συνθήκες αλλάζουν τα δεδομένα της αγοράς.

Στην Helleniq Energy, μετά και την αλλαγή του ονόματος της Elpedison αλλά και την επανεκτίμηση σε βάθος των επενδυτικών της σχεδίων, αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις τόσο για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου όσο και για το FSRU που σχεδιάζεται.

Σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, στο περιθώριο εκδήλωσης τον Φεβρουάριο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος.

Τόνισε πως θα πρέπει να αξιολογηθεί με μεγάλη προσοχή το κατά πόσο το ενεργειακό σύστημα έχει ανάγκη μια ακόμη μεγάλη μονάδα φυσικού αερίου ή κάτι μικρότερο και πολύ πιο ευέλικτο.

Σε ό,τι αφορά δε το FSRU ο κ. Σιάμισιης επισήμανε ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί το κατά πόσο η αγορά της Ελλάδας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μπορούν να «σηκώσουν» ένα ακόμη FSRU, δεδομένης της ύπαρξης της Ρεβυθούσας και του FSRU Αλεξανδρούπολης.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments