Η ευρωπαϊκή εκστρατεία… αποπλάνησης του νέου Καγκελάριου

Πηγή Φωτογραφίας: Rp online, Bundeskanzler Friedrich Merz zu Besuch bei Emmanuel Macron
Ένας… ελαφρώς ταλαιπωρημένος ηγέτης ταξίδεψε στο Παρίσι και τη Βαρσοβία την Τετάρτη. Για τα πρώτα του επίσημα ταξίδια στο εξωτερικό, ο νέος Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς δεν έφτασε στην ευνοϊκή θέση που ήλπιζε.
Ο ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών ήθελε να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στους εταίρους του. Ωστόσο, χρειάστηκαν δύο γύροι ψηφοφορίας την Τρίτη για να επιβεβαιωθεί ως επικεφαλής της κυβέρνησης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη γερμανική πολιτική ιστορία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως αποτέλεσμα, ήταν ένας ηγέτης ταραγμένος στην εθνική σκηνή που συναντήθηκε με τους Γάλλους και Πολωνούς ομολόγους του.
Αυτό το πολιτικό ατόπημα είναι πιθανό να βαραίνει τους ώμους του Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος θέλει να επιφέρει μια ιδεολογική στροφή στη χώρα του. Ο νέος Γερμανός καγκελάριος που εξελέγη τον Φεβρουάριο θέλει να καταστήσει την άμυνα προτεραιότητα. Από την εκλογική του επιτυχία τον Φεβρουάριο, υπερασπίζεται μια ισχυρή Γερμανία στο πλαίσιο μιας ισχυρής Ευρώπης που θα είναι πιο ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια ρήξη με το παρελθόν για αυτόν τον ακραιφνή ατλαντιστή.
Αφιερώνοντας περισσότερους πόρους στην άμυνα και μιλώντας για επέκταση της πυρηνικής αποτροπής της Γαλλίας, τα λόγια του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
«Ναι, φαίνεται ελπιδοφόρο και είναι καλά νέα, διότι δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερα από ό,τι μεταξύ του Μακρόν και του Σολτς (του προηγούμενου καγκελάριου), οι οποίοι δεν τα πήγαιναν καθόλου καλά. Και έτσι νομίζω ότι με τον Μερτς, ο οποίος έχει επίσης πει ότι θα επικεντρωθεί περισσότερο στις διεθνείς σχέσεις και τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, θα δούμε μια γαλλογερμανική ανανέωση», εξηγεί η Σοφί Πορτσέγκελ, αναπληρώτρια διευθύντρια της δεξαμενής σκέψης Jacques Delors Europe.
Ωστόσο, μένει να δούμε αν το Παρίσι και το Βερολίνο συμφωνούν σε κοινά σχέδια ή αν ο στόχος είναι η προώθηση της εθνικής βιομηχανίας.
«Το ερώτημα θα είναι φυσικά οι λεπτομέρειες, και θα πρέπει να δούμε αν η Γαλλία εγκαταλείψει τον πολύ το γαλλικό χαρακτήρα της και κάνει πραγματικά κάτι ευρωπαϊκό, και επίσης να δούμε αν η Γερμανία μπορεί πραγματικά να αφήσει την υπερατλαντική της παράδοση, η οποία εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή, ιδίως μεταξύ των συντηρητικών”, προσθέτει η αναλύτρια.
Η επανεκκίνηση του τριγώνου της Βαϊμάρης Μετά το Παρίσι, ο ο Μερτς συνέχισε στη Βαρσοβία. Για άλλη μια φορά, η χειρονομία ήταν ισχυρή. Η Πολωνία είναι η χώρα της ΕΕ που αφιερώνει το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της στην άμυνα. Αυτό είναι ένα σημείο στο οποίο οι δύο ηγέτες, οι οποίοι προέρχονται από την ίδια πολιτική οικογένεια, μπορούν να έρθουν πιο κοντά.
«Η Πολωνία είναι ένας λιγότερο προφανής εταίρος, νομίζω, για τον Μερτς, αλλά γνωρίζει, καταλαβαίνει, νομίζω, πολύ καλά ότι δεν αρκεί η Γαλλία και η Γερμανία να ηγούνται της Ευρώπης, ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, ότι η Ευρώπη είναι διαφορετική από ό,τι ήταν στο παρελθόν και ότι η Πολωνία είναι επίσης απαραίτητη ως μέρος αυτού του ευρωπαϊκού πυρήνα», λέει ο Πιοτρ Μπούρας, διευθυντής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) στη Βαρσοβία.
«Το γεγονός ότι έρχεται στην Πολωνία την πρώτη ημέρα της θητείας του ως Καγκελάριος είναι φυσικά σημάδι αυτού του αυξημένου ενδιαφέροντος για τη διμερή αυτή σχέση, και νομίζω ότι θα θεωρήσει την Πολωνία ως σημαντικό εταίρο ισότιμο με τη Γαλλία και το τρίγωνο της Βαϊμάρης», προσθέτει.
Το τρίγωνο της Βαϊμάρης είναι ένα φόρουμ συνεργασίας που δημιουργήθηκε το 1991 μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, σε μια εποχή που η Ευρώπη βρισκόταν εν μέσω αναδιοργάνωσης μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.
Αλλά για τον Πιοτρ Μπούρας, η επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής μηχανής μέσω αυτού του τρίο είναι πολύ απλοϊκή.
«Νομίζω ότι ο Μερτς θεωρεί τη Γαλλία και την Πολωνία, ίσως όχι ως ισότιμους εταίρους, αλλά ως πραγματικά σημαντικούς εταίρους για τη Γερμανία, αλλά γνωρίζει ότι οι συνασπισμοί των προθύμων, που θα διαμορφώσουν το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να είναι πιο σημαντικοί από αυτό», πιστεύει.
Η ατζέντα του Φρίντριχ Μερτς υπογραμμίζει την επιθυμία του να εργαστεί σε επίπεδο ΕΕ, καθώς την Παρασκευή θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας