Ανεβαίνει το θερμόμετρο για τη βία στα Πανεπιστήμια

Πηγή Φωτογραφίας: ΒΟΥΛΗ// ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ)
Η κυβέρνηση συνεχίζει να προβάλλει το αφήγημα της «βίας και ανομίας» στα Πανεπιστήμια, χρησιμοποιώντας μεμονωμένα περιστατικά, όπως αυτό στη Νομική, ως άλλοθι για την προώθηση αυταρχικών σχεδίων. Στόχος της είναι να συσπειρώσει το πιο συντηρητικό ακροατήριο της Νέας Δημοκρατίας.
Ανάμεσα στα σχέδια περιλαμβάνονται η «αυτοματοποίηση» των διαγραφών φοιτητών που αποδεικνύεται ότι συμμετείχαν σε επεισόδια, καθώς και συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν εφαρμόζουν αυτές τις πολιτικές.
Σήμερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, ανέλαβε να παρουσιάσει τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, οι οποίες εστιάζονται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Πρώτον, την αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων για την παρακολούθηση των γεγονότων. «Αυτό γίνεται για την προστασία των δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας και της ανθρώπινης ζωής, με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα», τόνισε.
Δεύτερον, την επιβολή ευθυνών σε όσους συμμετέχουν ή πρωτοστατούν σε επεισόδια. Στην περίπτωση που ο δράστης είναι φοιτητής, αυτό «θα πρέπει να οδηγεί σε ποινές που περιλαμβάνουν και τη διαγραφή από το πανεπιστήμιο. Δεν είναι αποδεκτό να είσαι φοιτητής και να επιτίθεσαι στους συμφοιτητές σου ή να συμμετέχεις σε τέτοιες ενέργειες. Πρέπει να τεθούν όρια».
Τρίτον, συνέπειες για τις πρυτανικές αρχές που δεν ανταποκρίνονται στις προβλέψεις του νόμου. «Οι νόμοι δεν είναι για να τους διαβάζουμε, πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να εκλεγεί πρύτανης. Αλλά αφ’ ης στιγμής εκλέγεται, πρέπει να γνωρίζει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ανεξάρτητο κράτος, ούτε υπάρχουν στην Ελλάδα κρατίδια όπου ο καθένας κάνει ό,τι του κατέβει» ανέφερε.
Τέταρτον, συνέπειες και από την πλευρά του αστικού δικαίου. «Όποιος κάνει ζημιά στη δημόσια περιουσία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Θα έρχεται ένα χαρτί από την ΑΑΔΕ που θα προσδιορίζει τι πρέπει να πληρώσει», συμπλήρωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ.
«Επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών»
Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι «θα γίνουν παρεμβάσεις για την επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών, προκειμένου να επιτευχθούν πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το σωστό. Είναι υποχρέωσή μας όχι μόνο να εφαρμόσουμε το νόμο, αλλά και να προστατεύσουμε τους πολίτες και την πλειονότητα εντός των πανεπιστημίων».
Ταυτόχρονα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την δυνατότητα παρέμβασης της αστυνομίας, σημειώνοντας ότι αυτή ήταν μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την απουσία ενεργών καταλήψεων στα ΑΕΙ.
Βολές από το ΠΑΣΟΚ
Τα κυβερνητικά σχέδια δέχονται σφοδρή κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με το ΠΑΣΟΚ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι χειρίζεται το ζήτημα με επικοινωνιακούς όρους, αντί να εστιάζει στην ουσία και τα αποτελέσματα.
«Η Νέα Δημοκρατία ξόδεψε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να δημιουργήσει ένα σώμα που είναι υποεκπαιδευμένο. Αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτή την επιλογή της σήμερα; Χρειάστηκε να περάσουν έξι χρόνια για να παραδεχτεί ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία απέτυχε», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.
Συνέχισε λέγοντας: «Ξέρετε τι άκουγα από τους υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία; Ότι “δεν τη θέλετε γιατί είστε υπέρ του χάους”. Τελικά, οι φορολογούμενοι πλήρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και το χάος παρέμεινε. Ποιος, λοιπόν, πρέπει να απολογηθεί; Εμείς που επισημάναμε το σωστό ή η Νέα Δημοκρατία που έκανε λανθασμένες επιλογές με σημαντικό κόστος;» δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, αναδεικνύοντας την πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ από το 2021 για τη θεσμοθέτηση καρτών εισόδου στα πανεπιστήμια και τη δημιουργία υπηρεσίας φύλαξης που θα υπάγεται σε κάθε πανεπιστήμιο και θα συνεργάζεται με τις αρχές.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας