Εξι «καυτά» προβλήματα περιμένουν τον νέο Πάπα

Πηγή Φωτογραφίας: France 3 Regions, Le cardinal Mamberti présente au monde le nouveau pape
Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία έχει, πλέον, έναν νέο ηγέτη. Πρόκειται για τον Ρόμπερτ Φράνσις Πρίβοστ ή, πλέον, Λέοντα ΙΔ’. Μόλις τελειώσουν οι πανηγυρισμοί και τα χειροκροτήματα ο νέος Πάπας έχει να ασχοληθεί με αρκετά καυτά θέματα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian υπάρχουν έξι από αυτά που χρειάζονται άμεση παρακολούθηση.
Ενότητα της Εκκλησίας
Κεντρικό καθήκον για τον νέο Πάπα θα είναι η ενίσχυση της ενότητας εντός της Εκκλησίας, σε μια εποχή αυξανόμενης πόλωσης στον κόσμο και διαφορετικών απόψεων και προσδοκιών στους κόλπους του καθολικισμού. Ορισμένοι παρατηρητές εκφράζουν ανησυχίες για πιθανό σχίσμα, μετά από δύο δεκαετίες κατά τις οποίες διαδέχτηκαν ο ένας τον άλλο δύο πάπες που εκπροσωπούσαν τα αντίθετα άκρα: ο παραδοσιακός/συντηρητικός Βενέδικτος ΙΣτ΄ και ο φιλελεύθερος/προοδευτικός Φραγκίσκος. Ο Πρίβοστ θεωρείται μετριοπαθής. Το ερώτημα είναι αν θα μπορέσει να λειτουργήσει ως ενοποιητική φυσιογνωμία, γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ παραδοσιακών και προοδευτικών και οδηγώντας την Εκκλησία μέσα από τις ταραγμένες θάλασσες του 21ου αιώνα, ή αν τελικά θα ταυτιστεί με μία μόνο πτέρυγα, αποξενώνοντας την άλλη. Κρίσιμος τομέας για την ενότητα και τη θεραπεία πληγών αποτελεί η Καθολική Εκκλησία στις ΗΠΑ, όπου ο Πάπας Φραγκίσκος δίχασε. Ορισμένοι αμερικανοί επίσκοποι είναι ένθερμοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ άλλοι έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους στις πολιτικές και τις δηλώσεις του. Μια πρώιμη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του νέου Πάπα.
Διεθνής Διπλωματία
Ο Πάπας έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διεθνή σκηνή, ιδίως ως προς την αποτροπή της εργαλειοποίησης της θρησκείας ως διαχωριστικής γραμμής. Καλείται να αντιμετωπίσει συγκρούσεις σε Ουκρανία, Μέση Ανατολή και Σουδάν, καθώς και να τοποθετηθεί σε διχαστικά ζητήματα όπως η μετανάστευση, η κλιματική κρίση, η θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Κριστίν Άλεν, επικεφαλής της καθολικής οργάνωσης CAFOD, δήλωσε πως ο νέος Πάπας είναι «ένας από τους ελάχιστους ανθρώπους στον κόσμο που μπορούν να υπερβούν πολιτικά χάσματα και να αξιοποιήσουν το ηθικό τους κύρος για να μας βοηθήσουν να δούμε πέρα από τα στενά συμφέροντά μας και να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις προκλήσεις». Όπως και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, ο Πρίβοστ θα πρέπει να διαχειριστεί τη δεύτερη προεδρική θητεία του Τραμπ. Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επανειλημμένα επικρίνει την κυβέρνηση Τραμπ, ιδίως για τη στάση της απέναντι στη μετανάστευση, τονίζει ο Guardian.
Σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης
Η σκιά της σεξουαλικής κακοποίησης βάρυνε τη θητεία του Φραγκίσκου. Αρχικά, καθυστέρησε να αναγνωρίσει το μέγεθος και τη συστημική φύση του προβλήματος, όπως και να κατανοήσει τον πόνο και την οργή των επιζώντων. Ο πόνος αυτός παραμένει και η στάση του νέου Πάπα αναμένεται να εξεταστεί εξονυχιστικά. Η προστασία παιδιών και ευάλωτων ενηλίκων, ειδικά σε περιοχές όπου η εφαρμογή μέτρων προστασίας είναι δύσκολη, αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Διακυβέρνηση
Ο Λέων ΙΔ΄ θα πρέπει να πάρει σημαντικές αποφάσεις για τη διακυβέρνηση της Εκκλησίας, μεταξύ άλλων και για τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων και το επίπεδο συμμετοχής των λαϊκών και των γυναικών. Απαραίτητες θα είναι και κάποιες πρώτες σημαντικές τοποθετήσεις για την οργάνωση της θητείας του. Υπό τον Φραγκίσκο υπήρξε στροφή στην τοποθέτηση εξειδικευμένων λαϊκών στελεχών σε θέσεις του Βατικανού αντί για κληρικούς. Ορισμένες θέσεις δόθηκαν για πρώτη φορά σε γυναίκες, ωστόσο υπάρχουν φωνές που ζητούν ταχύτερες και βαθύτερες αλλαγές.
Τα οικονομικά του Βατικανού
Δύο είναι τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον νέο Πάπα στον οικονομικό τομέα: η εποπτεία και διαφάνεια — όπου σημειώθηκε πρόοδος επί Φραγκίσκου αλλά απομένουν αρκετά να γίνουν — και το συνεχώς αυξανόμενο έλλειμμα στα οικονομικά του Βατικανού. Το 2022 ο προϋπολογισμός του Βατικανού παρουσίασε έλλειμμα περίπου 94 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το ταμείο συντάξεων φέρεται να είχε έλλειμμα άνω των 700 εκατ. δολαρίων. Ένας ανώτατος καρδινάλιος, ο Άντζελο Μπετσίου, αποσύρθηκε από το κονκλάβιο λόγω καταδίκης για οικονομικά εγκλήματα το 2022 (εκκρεμεί έφεση). Ο Φραγκίσκος τον είχε εξαναγκάσει σε παραίτηση λόγω κακοδιαχείρισης, και η τελική του απομάκρυνση από τη διαδικασία εκλογής νέου Πάπα προέκυψε μετά την επίδειξη επιστολών του Φραγκίσκου, με τις οποίες του ζητούσε να μη συμμετάσχει.
Σεξουαλική Ταυτότητα
Ο Φραγκίσκος μετακίνησε τη στάση της Εκκλησίας σε ζητήματα σεξουαλικότητας και ταυτότητας, καταδικάζοντας τις διακρίσεις εις βάρος των LGBTQ+ ατόμων, συναντώντας τρανς άνδρες και γυναίκες και εγκρίνοντας τις ευλογίες για ομόφυλα ζευγάρια. Οι LGBTQ+ καθολικοί καλωσόρισαν τη στάση συμπόνιας, παρότι η επίσημη διδασκαλία της Εκκλησίας δεν άλλαξε. Ωστόσο, η στάση του Φραγκίσκου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των παραδοσιακών-συντηρητικών καθολικών. Παραμένει και το ζήτημα της υποχρεωτικής αγαμίας των ιερέων. Ο Φραγκίσκος απέφυγε τελικά να δώσει οριστική απάντηση για το αν πρέπει να επιτραπεί ο γάμος ιερέων σε περιοχές με σοβαρές ελλείψεις, όπως ο Αμαζόνιος. Θα τολμήσει ο νέος Πάπας να προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή;
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας