Διεθνή

Πάπας από το Σικάγο: Οι απόψεις του για όλα τα μεγάλα θέματα

Πάπας από το Σικάγο: Οι απόψεις του για όλα τα μεγάλα θέματα

Πηγή Φωτογραφίας: Eglise catholique, Biographie du pape Léon XIV

Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος πάπας, Λέων 14ος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο πάπας»

Νέος επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας εξελέγη ο Αμερικανός καρδινάλιος Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ 69 ετών, με καταγωγή από το Σικάγο.

Ο νέος πάπας, που δεν συγκαταλέγεται στους συντηρητικούς, επέλεξε το όνομα «Λέων 14ος».

Είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός εκλέγεται πάπας.

Έως τώρα ο Πρέβοστ ήταν υπεύθυνος του “υπουργείου” του Βατικανού για το σύνολο του καθολικού κλήρου.

Εμφανώς συγκινημένος, ο νέος πάπας, Λέων 14ος, βγήκε στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και χαιρέτισε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί από νωρίς στην πλατεία και τον επευφημούσε με τη φράση «Ζήτω ο πάπας».

«Ειρήνη σε όλους, αδελφοί και αδελφές. Αυτός είναι ο πρώτος χαιρετισμός του Αναστάντος Κυρίου και αυτός ο χαιρετισμός ας φτάσει στις οικογένειές σας, σε όλη τη γη. Η ειρήνη ας είναι μαζί σας. Αυτή είναι η ειρήνη του Αναστάντος Κυρίου, μια ειρήνη ταπεινή και επίμονη, προέρχεται από τον Θεό που μας αγαπά όλους, απεριόριστα», ήταν τα πρώτα λόγια του Αμερικανού καρδινάλιου Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ, μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

«Θυμόμαστε ακόμη την αδύναμη φωνή του πάπα Φραγκίσκου που ευλόγησε τη Ρώμη, όλον τον κόσμο, το πρωί του Πάσχα. Επιτρέψτε μου να συνεχίσω εκείνη την ευλογία. Ο Θεός σας αγαπά όλους. Το κακό δεν θα υπερισχύσει. Χωρίς φόβο, ενωμένοι, χέρι-χέρι, προχωρούμε. Είμαστε μαθητές του Κυρίου, ο κόσμος χρειάζεται το φως του. Είναι η γέφυρα για να φτάσει σε μας ο Θεός και η αγάπη του. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε γέφυρες με διαλόγους, με συναντήσεις, ενωμένοι όλοι ως ένας μόνο λαός. Πάντα με ειρήνη. Πάπα Φραγκίσκε, σε ευχαριστούμε.

Ευχαριστώ όλους τους καρδινάλιους που με επέλεξαν για να περπατήσουμε μαζί αναζητώντας την ειρήνη και τη δικαιοσύνη και να εργαστούμε, ως γυναίκες και άνδρες του Ιησού και να διακηρύξουμε το Ευαγγέλιο με όραμα.

Είμαι παιδί του Αγίου Αυγουστίνου, ο οποίος είπε «μαζί σας είμαι χριστιανός και για σας επίσκοπος». Μπορούμε να πορευτούμε όλοι μαζί προς την πατρίδα για την οποία μας προετοίμασε ο Θεός.

Ένας ιδιαίτερος χαιρετισμός στην Εκκλησία της Ρώμης: Πρέπει να είμαστε μια ιεραποστολική εκκλησία που οικοδομεί διάλογο και γέφυρες, σαν αυτή την πλατεία, με ανοιχτές αγκάλες, διάλογο και αγάπη.

Σε όλους εσάς, αδελφούς και αδελφές, λέω ότι θέλω να είμαστε συνοδική Εκκλησία η οποία αναζητά πάντα την ειρήνη και θα είναι στο πλευρό όσων υποφέρουν.

Η Παρθένος είναι πάντα στο πλευρό μας. Σας ζητώ να προσευχηθούμε μαζί για τη νέα αυτή αποστολή μου, για την ειρήνη στον κόσμο. Και ζητάμε να μας ευλογήσει η Παρθένος», κατέληξε ο νέος ποντίφικας.

Ο Λέων 14ος είπε επίσης ότι δίνει άφεση αμαρτιών, όπως έκαναν και οι προκάτοχοί του όταν ανέλαβαν το αξίωμα τους.

Την πρώτη ευλογία του ποντίφικα έλαβαν πάνω από 200.000 άνθρωποι που έσπευσαν στο Βατικανό, με σημαίες από σχεδόν όλες τις καθολικές χώρες.

Μένει να δούμε αν ο νέος πάπας θα μεταβεί στη Νίκαια στα τέλη Μαΐου για να συναντήσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο -όπως είχε συμφωνηθεί με τον Φραγκίσκο- επ’ ευκαιρία των 1700 ετών από την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Οι λεπτομέρειες της συνάντησης έχουν συμφωνηθεί και μένει να καθοριστεί αν ο νέος πάπας θα παρευρεθεί ή θα επιλέξει να στείλει κάποιον εκπρόσωπό του.

Η εκλογή του Πάπα Λέοντα ΙΔ’ από τους 100 και πλέον καρδινάλιους σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής για την Καθολική Εκκλησία, που φέρνει μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτή του προκατόχου του.

Φέρνει ωστόσο μαζί της και μια σειρά από ερωτήματα, με τον νέο Πάπα να αναμένεται να έχει διαφορετική προσέγγιση -από τον προοδευτικό Πάπα Φραγκίσκο- σε σειρά θεμάτων, όπως η θέση των LGBTQ+ ατόμων, η μετανάστευση, η ισότητα των γυναικών και η προστασία του περιβάλλοντος.

LGBTQ+ Καθολικοί: Μια αλλαγή στρατηγικής Η στάση του Πάπα Φραγκίσκου για την ένταξη των LGBTQ+ ατόμων στην Εκκλησία ήταν ιδιαίτερα προοδευτική. Ο Φραγκίσκος είχε εκφράσει τη στήριξή του προς τα ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας τη σημασία της αλληλεγγύης και της συμπερίληψης.

Η θέση του νέου Πάπα για τους LGBTQ+ Καθολικούς αποκλίνει από αυτή του εκλιπόντος Πάπα. Τον Οκτώβριο του 2024, ο Πρέβοστ εξέφρασε την ανάγκη για μεγαλύτερες συζητήσεις σε ό,τι αφορά την ευλογία προς τα ομόφυλα ζευγάρι, λαμβάνοντας υπόψιν τις πολιτισμικές διαφορές σε όλο τον κόσμο, καθώς κάποιες χώρες εξακολουθούν να ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία. «Πρέπει να θυμάστε ότι υπάρχουν ακόμα μέρη στην Αφρική που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή, για παράδειγμα, για ανθρώπους που ζουν σε ομοφυλοφιλική σχέση… Οπότε βρισκόμαστε σε πολύ διαφορετικούς κόσμους».

Σε μια αναφορά που αξιολογεί τις απόψεις του σχετικά με τα ζευγάρια LGBTQ+, η εφημερίδα The New York Times επικαλέστηκε μια δήλωση του Λέοντα από το 2012, στην οποία εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον τρόπο που τα ΜΜΕ και η ποπ κουλτούρα εκφράζουν «συμπάθεια για πεποιθήσεις και πρακτικές που έρχονται σε αντίθεση με το ευαγγέλιο».

Ο Φραγκίσκος ήταν επικριτικός προς τους νόμους που ποινικοποιούν τα άτομα LGBTQ+, αποκαλώντας τους «άδικους», και γενικά θεωρούνταν υποστηρικτής της ένταξης των ατόμων στην Εκκλησία.

Μετανάστευση: Συνεχίζοντας την παράδοση του Φραγκίσκου Σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, ένα ακόμη φλέγον ζήτημα, ο Πάπας Λέων ΙΔ’ φαίνεται πρόθυμος να συνεχίσει την πολιτική του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος εξέφραζε συνεχώς τη στήριξή του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Ο Πρέβοστ είναι γνωστός για την ευαισθησία του στους μετανάστες, ιδιαίτερα στο Περού, όπου υπηρέτησε ως αρχιεπίσκοπος και στήριξε πολλές κοινότητες μεταναστών, όπως οι Βενεζουελάνοι που κατέφυγαν εκεί λόγω των οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων στη χώρα τους.

Δημοσίευμα του περιοδικού Time αναφέρει ότι αναμένεται να ακολουθήσει το παράδειγμα του Φραγκίσκου, ενισχύοντας την αλληλεγγύη προς τους μετανάστες, αλλά και διασφαλίζοντας ότι η Εκκλησία θα παραμείνει μια γέφυρα στήριξης για τους πιο ευάλωτους.

Ισότητα για τις γυναίκες: Επιμένοντας… στην παράδοση Ο Πάπας Λέων έχει παραμείνει σταθερός στη θέση του κατά της χειροτονίας γυναικών, την οποία είχε εκφράσει και ο Πάπας Φραγκίσκος. Ωστόσο, έχει ταχθεί υπέρ του διορισμού γυναικών σε θέσεις ηγεσίας, ως απόδειξη ότι οι γυναίκες συνεισφέρουν «πολύ στη ζωή της Εκκλησίας»

Ο Πάπας Φραγκίσκος, με παρόμοιο τρόπο, έδειξε μεγαλύτερη υποστήριξη για τις γυναίκες σε ό,τι αφορά τις ηγετικές θέσεις, δίνοντάς τες το δικαίωμα ψήφου σε συνόδους και διορίζοντας γυναίκες σε ανώτερες θέσεις, ενώ προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για να δείξει τη στήριξή του.

Κλιματική αλλαγή: Στην πορεία που χάραξε ο Φραγκίσκος Ο νεοεκλεγείς Πάπας θα συνεχίσει την κληρονομιά του Φραγκίσκου ως υπερασπιστής του κλίματος. Ο Λέων έχει ήδη δηλώσει ότι η Εκκλησία πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για την προστασία του πλανήτη. «Η εξουσία πάνω στη φύση» δεν πρέπει να είναι «τυραννική», ανέφερε σε προηγούμενες δηλώσεις του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια αμοιβαία σχέση με τη Γη.

Σε σχετική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί κατόπιν αιτήματος του Πάπα Φραγκίσκου, ο τελευταίος είχε καλέσει την Εκκλησία να δράσει με «συμπόνια» απέναντι στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντας την κακομεταχείριση του πλανήτη ως «δομική αμαρτία».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments