Πάπας Λέων ΙΔ’: Τι σημαίνει η εκλογή του για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία

Πηγή Φωτογραφίας: Le Pelerin, Les premiers mots du pape Léon XIV
Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ είναι από χθες το απόγευμα ο πρώτος Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας με καταγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομα που επέλεξε, «Λέων ΙΔ΄», αναφέρεται σε ισχυρά πρότυπα παπικής ηγεσίας, όπως ο Λέων Α΄ ο Μέγας και ο Λέων ΙΓ΄, υπογραμμίζοντας την επιθυμία του για την επανεγκαθίδρυση κύρους, σταθερότητας και ενότητας.
Ο νέος Πάπας υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες ως Αυγουστινιανός μοναχός και ιεραπόστολος στο Περού. Από το 2023 μέχρι τον θάνατο του Φραγκίσκου, ήταν προϊστάμενος του Δικαστηρίου για τους Επισκόπους, του πιο ισχυρού οργάνου επιλογής επισκόπων παγκοσμίως. Η εκλογή του δεν προήλθε από δημόσιες προβολές, αλλά από θεσμική εμπιστοσύνη. Εκτιμήθηκε για την εσωτερικότητά του, την πειθαρχία του και την ποιμαντική του σοφία.
Απόψεις του νέου Πάπα
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ δεν μπορεί εύκολα να καταταγεί στα παραδοσιακά δίπολα «προοδευτικός – συντηρητικός». Αντίθετα, εκπροσωπεί μια θεσμικά νηφάλια και ποιμαντικά ευαίσθητη προσέγγιση, που συνδυάζει τον σεβασμό στην παράδοση με την επίγνωση της κοινωνικής πραγματικότητας.
Η πιθανότητα εκλογής του θεωρούνταν περιορισμένη, κυρίως λόγω της αμερικανικής του καταγωγής, με αποτέλεσμα το όνομά του να μην περιλαμβάνεται στους υποψήφιους (papabili).
Η κυρίαρχη αντίληψη εντός της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ήταν ότι η εκλογή ενός Αμερικανού Πάπα είναι απίθανη, όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν τον ρόλο της παγκόσμιας υπερδύναμης. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση συγκέντρωσης ισχύος, υπονοώντας ότι οι ΗΠΑ ηγούνται και της Εκκλησίας.
Η θέση του σχετικά με το μεταναστευτικό είναι σαφής. Ως επίσκοπος στο Περού, έχει υποστηρίξει τους πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα, με έργο που έχει αναγνωριστεί από την τοπική κοινότητα. Συμφωνεί με την κοινωνική διδασκαλία του Πάπα Φραγκίσκου και τονίζει τη σημασία της «θεολογίας της φιλοξενίας».
Αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, συνεχίζει να προάγει τις αρχές του Φραγκίσκου. Σε πρόσφατη ομιλία του, τόνισε ότι η «κυριαρχία επί της φύσης δεν πρέπει να εξελίσσεται σε τυραννία», επισημαίνοντας ότι η οικολογική κρίση είναι ταυτόχρονα κοινωνικό και πνευματικό ζήτημα.
Για τις γυναίκες, απορρίπτει τη χειροτονία, αλλά υποστηρίζει την ενίσχυση των ηγετικών τους ρόλων. Πιστεύει ότι η «κληρικαλικοποίηση» των γυναικών δεν αποτελεί λύση στην ανισότητα, αλλά απλώς μεταθέτει το πρόβλημα.
Όσον αφορά τους ΛΟΑΤΚΙ καθολικούς, υιοθετεί μια διακριτική στάση, διαφορετική από αυτή του Φραγκίσκου. Δεν απέρριψε το έγγραφο Fiducia Supplicans, το οποίο επιτρέπει τις ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών, αλλά τόνισε ότι η εφαρμογή του πρέπει να γίνεται με πολιτισμική ευαισθησία. «Δεν μπορούμε να απαιτούμε ομοιομορφία σε χώρες που εξακολουθούν να ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία», είχε δηλώσει. Η θέση του αποδεικνύει τον σεβασμό του στη θεολογία της Ρώμης, χωρίς να επιδιώκει πολιτικούς ακτιβισμούς.
Τι σημαίνει ο νέος Πάπας για την Ελλάδα;
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ δεν έχει ακόμη εκφράσει επίσημη θέση σχετικά με την Ορθόδοξη Εκκλησία ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ωστόσο, το πρώτο του μήνυμα, που εστιάζει στην «ειρήνη και τον διάλογο», υποδηλώνει μια προδιάθεση για συνέχιση της πορείας που είχε χαράξει ο Φραγκίσκος, αντί για ρήξη.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απέστειλε θερμές ευχές στον νέο Πάπα, καλώντας τον «να προσφέρει στην Καθολική Εκκλησία και σε όλο τον κόσμο απαντήσεις στα υπαρξιακά προβλήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα». Είναι πιθανό ο νέος Πάπας να επιδείξει θεσμική ευγένεια, χωρίς όμως το προσωπικό πάθος του Φραγκίσκου για την προσέγγιση των Εκκλησιών. Δεν αναμένεται να υποχωρήσει θεολογικά σε ζητήματα πρωτείου, αλλά ίσως να επιτρέψει έναν πιο ήρεμο διάλογο, απαλλαγμένο από θορύβους και προκλήσεις.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον νέο Πάπα, επισημαίνοντας ότι η ηγεσία του έρχεται σε μια εποχή γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες για ενότητα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας