Ποιες ψήφοι έκριναν την εκλογή του νέου Πάπα

Πηγή Φωτογραφίας: Diocese de Metz, L'Église accueille dans la joie le nouveau pape Léon XIV
Η εκλογή του Αμερικανού καρδιναλίου Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ ως Πάπα Λέοντος ΙΔ΄, μόλις στην τέταρτη ψηφοφορία του κονκλαβίου, υπήρξε μια αιφνίδια αλλά χαρακτηριστική επιλογή για την ενότητα και τη συνέχεια της Καθολικής Εκκλησίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας La Repubblica, που παραθέτει ορισμένα στοιχεία από το παρασκήνιο της εκλογής του.
Ο ιταλικός Τύπος τονίζει ότι ο Πρεβόστ, με 20 χρόνια εμπειρίας στη Λατινική Αμερική, θεωρήθηκε «άνθρωπος της συναίνεσης», ικανός να ηγηθεί χωρίς να διχάσει, συνεχίζοντας το έργο του Φραγκίσκου με πιο ήπιο ύφος.
Παρότι ο Ιταλός καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν ξεκίνησε ως φαβορί, συγκεντρώνοντας αρχικά 40 – 49 ψήφους, η υποψηφιότητά του προκάλεσε εντάσεις. Η συμφωνία του με την Κίνα και η επιφυλακτικότητά του ως προς τις μεταρρυθμίσεις του Φραγκίσκου ενόχλησαν τόσο συντηρητικούς όσο και προοδευτικούς καρδιναλίους. Η ανάγκη αποφυγής πόλωσης οδήγησε σε πρώιμη σύγκλιση υπέρ του Πρεβόστ, ο οποίος ήδη από την πρώτη ψηφοφορία είχε σημαντική στήριξη.
Η γρήγορη εκλογή του Πρεβόστ – απαιτούνταν 89 από τις 133 ψήφους – δείχνει πως πολλοί καρδινάλιοι αντιλήφθηκαν την ανάγκη συνεννόησης. Ο ίδιος θεωρείται μετριοπαθής, συνεργατικός, εξαιρετικός ακροατής και άνθρωπος της ομάδας. Είχε ήδη καλλιεργήσει σχέσεις στο Βατικανό ως Έφορος των Επισκόπων και συνεργάστηκε καλά με τον Παρολίν, γεγονός που πιθανώς ενίσχυσε τη δυναμική του.
Σύμφωνα με τις εφημερίδες Repubblica και Corriere della Sera, καρδινάλιοι από την προοδευτική πτέρυγα, καθώς και από τη Λατινική Αμερική και τις ΗΠΑ, όπως ο Μπλέιζ Κούπιτς του Σικάγο, στήριξαν τον υποψήφιο. Θεωρείται ο «λιγότερο Αμερικανός» Αμερικανός, λόγω της μακροχρόνιας θητείας του στο Περού. Η επιμονή του συντηρητικού στρατοπέδου να απομακρυνθεί από την πορεία του Φραγκίσκου, αντί να ωφελήσει τον Παρολίν, ενίσχυσε την ανάγκη για μια ενωτική επιλογή.
Ο Πρεβόστ εκπροσωπεί ένα μοντέλο Πάπα που προάγει τη συλλογικότητα, είναι ανοιχτός σε συνοδικές διαδικασίες και επιδιώκει την εμπλοκή των πιστών στις αποφάσεις. Έτσι, αναδείχθηκε ως Πάπας Λέων ΙΔ΄, με αποστολή να ενώσει τις διαφορετικές τάσεις εντός της Εκκλησίας, όπως αναφέρουν τα ιταλικά ΜΜΕ.
Η εκλογή του Πρεβόστ αντανακλά μια στροφή προς έναν Ποντίφηκα που ενώνει αντί να διχάζει, ιδιαίτερα σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας και εσωτερικής έντασης στους κόλπους της Εκκλησίας. Η επιλογή του ονόματος «Λέων ΙΔ΄» ερμηνεύεται ως ένδειξη σεβασμού στην παράδοση αλλά και πρόθεση ανανέωσης, σημειώνει η La Repubblica.
Όπως προσθέτει, η εμπειρία του στη Λατινική Αμερική, σε περιοχές με κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις, του προσδίδει πρακτική αντίληψη και πνευματική ευαισθησία.
Ο νέος Πάπας καλείται τώρα να ισορροπήσει μεταξύ μεταρρυθμιστικών προσδοκιών και θεσμικής συνέχειας, προωθώντας έναν πιο συμμετοχικό ρόλο της Εκκλησίας παγκοσμίως
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας