Διεθνή

Πώς κατάφερε ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ να γίνει πάπας Λέων

Πώς κατάφερε ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ να γίνει πάπας Λέων

Πηγή Φωτογραφίας: Vanguard News, Papal conclave by the numbers

Γιατί έκανε πίσω ο καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν; Οι συμμαχίες και ο εκλεκτός του Τραμπ που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα

Ο Πάπας Λέων ΙΔ’ εκλέχθηκε έπειτα από τέσσερις ψηφοφορίες: δύο μαύροι καπνοί και στη συνέχεια ο λευκός καπνός που σήμανε την εκλογή του.

Το κονκλάβιο υπήρξε σχετικά σύντομο, ένδειξη ότι οι καρδινάλιοι δεν δυσκολεύτηκαν να συγκλίνουν στον πρώτο Αμερικανό Ποντίφικα της ιστορίας. Ωστόσο, δεν ήταν το φαβορί. Πολλοί, ίσως οι περισσότεροι, ανέμεναν να εμφανιστεί στο μπαλκόνι ο Ιταλός καρδινάλιος Παρολίν. Τι ακριβώς συνέβη στο κονκλάβιο παραμένει μυστικό, καθώς δεσμεύει ο όρκος της εχεμύθειας υπό την απειλή αφορισμού. Υπάρχουν όμως φήμες και εικασίες, με κυρίαρχη αυτή του διακριτικού βήματος πίσω από τον Παρολίν.

Πάπας Λέων: Γιατί έκανε πίσω ο Παρολίν;

Σε κάθε εκλογή υπάρχει νικητής και ηττημένος. Αυτή τη φορά, ο ρόλος του ηττημένου ανήκει στον Ιταλό Παρολίν. Εισήλθε στο κονκλάβιο ως το μεγάλο φαβορί, αλλά αποχώρησε να εκλεγεί, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στη θέση του Γραμματέα του Κράτους, καθώς όλες οι προηγούμενες τοποθετήσεις έχουν λήξει και ο Πάπας Λέων θα πρέπει να τις ανανεώσει ή να τις αλλάξει. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν, ο Παρολίν φαίνεται πως έκανε ένα βήμα πίσω, διατηρώντας άριστες σχέσεις με τον Λέοντα ΙΔ’. Η παρουσία του δίπλα στον νέο Πάπα πριν από την πρώτη ευλογία Urbi et Orbi το επιβεβαιώνει, καθώς σε τέτοιες στιγμές κάθε κίνηση έχει τη σημασία της.

Στο κονκλάβιο συμμετείχαν 133 εκλέκτορες, με 89 ψήφους να απαιτούνται για την εκλογή. Ο Παρολίν ξεκίνησε με μια “προίκα” 40-50 ψήφων, αλλά οι ημέρες των συνεδριάσεων και το ίδιο το κονκλάβιο δεν στάθηκαν αρκετά για να μεταπείσουν τους διαφωνούντες. Εις βάρος του λειτούργησε η συμφωνία για τον διορισμό επισκόπων με την Κίνα, αλλά και οι εσωτερικές διαφωνίες μεταξύ των υποστηρικτών του Πάπα Φραγκίσκου.

Καθοριστικό ρόλο στην εκλογή του Πρέβοστ έπαιξαν οι ψήφοι των Ασιατών και Αφρικανών καρδιναλίων, που έλειψαν από τον Παρολίν, παρά τις φήμες για συμμαχία με τον άλλο μεγάλο φαβορί, τον καρδινάλιο Τάγκλε.

Πάπας Λέων: Τα «χαρτιά» του Πρέβοστ και το αμερικανικό προφίλ Ο Πρέβοστ , από την άλλη, είχε σημαντικά πλεονεκτήματα. Ένα από αυτά ήταν ο καρδινάλιος Τίμοθι Ντόλαν της Νέας Υόρκης. Αν και ο Ντόλαν ήταν ο εκλεκτός του πρώην προέδρου Τραμπ, αυτή η στήριξη αποδείχθηκε τελικά επιβαρυντική. Έτσι, ο Ντόλαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, υποστήριξε τον Πρέβοστ , ο οποίος ήδη απολάμβανε εκτίμηση εντός του κονκλαβίου. Το γεγονός ότι ο Πρεβόστ είναι Αμερικανός αλλά όχι ταυτισμένος με τον Τραμπ, με οικογένεια πολυπολιτισμικής καταγωγής, πλούσια εμπειρία και μετριοπαθή σύγχρονη προσέγγιση, συνέβαλε στην εκλογή του.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής Germano Dottori, δεν εξεπλάγη πλήρως από το αποτέλεσμα, καθώς ο Παρολίν είχε σταματήσει στους 50 ψήφους, ενώ ο Πρέβοστ είχε ήδη 38 από την πρώτη ψηφοφορία. «Έχουμε έναν Αμερικανό στη Ρώμη, τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’, που εμφανίστηκε στο μπαλκόνι με επίσημο ύφος, διαφορετικό από εκείνο του Φραγκίσκου. Απόψε, τόσο η αυτοκρατορία όσο και το παποσύνη βρίσκονται σε αμερικανικά χέρια. Η έκκληση για ειρήνη του νέου Πάπα δεν αντιβαίνει στις προσπάθειες του Τραμπ για τον τερματισμό των πολέμων στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Ο Πρεβόστ δεν είναι Τραμπικός, αλλά το μήνυμα που εκπέμπει η αμερικανική κοινωνία έχει πλέον δύο παγκόσμιους εκφραστές».

Ποιος είναι ο Πάπας Λέων ΙΔ’ Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ, 69 ετών, γεννημένος στο Σικάγο από οικογένεια με γαλλοϊταλικές και ισπανικές ρίζες, είναι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας. Υπηρέτησε ως ιεραπόστολος στο Περού για περισσότερα από είκοσι χρόνια και ως επίσκοπος του Τσικλάγιο πριν αναλάβει το 2023 τη θέση του προέδρου του Δικαστηρίου των Επισκόπων και της Παπικής Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική. Η εκλογή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από περισσότερους από 150.000 πιστούς στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ενώ στο πρώτο του μήνυμα κάλεσε σε «ειρήνη, δικαιοσύνη και μια Εκκλησία κοντά στους φτωχούς», ευχαριστώντας ιδιαίτερα τους Λατινοαμερικανούς πιστούς και αποκαλώντας το Περού «δεύτερη πατρίδα» του.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments