Πολιτική

Κυβέρνηση: Σε ρυθμούς Τεμπών και ΑΕΙ

Κυβέρνηση: Σε ρυθμούς Τεμπών και ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: [376462] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η επονομαζόμενη «ανομία στα πανεπιστήμια» αναμένεται να αποτελέσει πεδίο σύγκρουσης των πολιτικών δυνάμεων

Μέχρι να επανέλθει στην πολιτική ατζέντα η αναγγελία των οικονομικών μέτρων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί και να αποφασίσει για δύο κρίσιμα ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό κλίμα.

Αυτά τα ζητήματα αφορούν τις εξελίξεις στην κοινοβουλευτική διαδικασία σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών, οι οποίες φαίνεται να προχωρούν, καθώς και τις προτεινόμενες αλλαγές για την καταπολέμηση της βίας και της ανομίας στα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Από το 2019, η κυβέρνηση έχει θεωρήσει τον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως στρατηγικό της πεδίο. Η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει τον μετασχηματισμό των πανεπιστημίων και την αποκατάσταση της κανονικότητας σε αυτά, αποδεσμευμένη, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της, από ιδεοληψίες. Από την αρχή της διακυβέρνησής της, έχει απευθυνθεί στους πολίτες που επιθυμούν τη λειτουργία των ΑΕΙ σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα.

Η αλλαγή στο άσυλο και η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές λύσεις. Έξι χρόνια μετά τις πρώτες παρεμβάσεις, η κυβέρνηση επιστρέφει στο ζήτημα, καθώς το πρόβλημα που ποτέ δεν επιλύθηκε επανέρχεται.

«Η ευθύνη μιας κυβέρνησης είναι να προσαρμόζεται και να έχει το πολιτικό θάρρος να επικαιροποιεί τις αποφάσεις της όταν το απαιτούν οι συνθήκες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να προτείνει στη Σύνοδο των Πρυτάνεων ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά τόσο τους φοιτητές όσο και τις πρυτανικές αρχές.

Η λεγόμενη «ανομία στα πανεπιστήμια» αναμένεται να γίνει πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης. Η κυβέρνηση δέχεται κριτική από τη δεξιά πλευρά, με απαιτήσεις για αυστηρότερα μέτρα και επικρίσεις σχετικά με την αποτυχία της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζει και τις αναμενόμενες επιθέσεις από τα αριστερά κόμματα.

Αντιμετωπίζοντας αυτές τις προκλήσεις, η κυβέρνηση «χτίζει» την επιχειρηματολογία της και, προχωρώντας σε αντεπίθεση, αναφέρεται σε «ιδεοληψίες της αυταρχικής σκέψης της αριστεράς και της άκρας αριστεράς, οι οποίες χαρακτηρίζουν την κατάληψη ως επαναστατική ενέργεια και τις δολοφονικές επιθέσεις ως προβοκάτσιες».

Ωστόσο, η κυβέρνηση δέχεται σφοδρή κριτική και από το ΠΑΣΟΚ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο αν θα μπορέσει να υπάρξει ένας κοινός τόπος με τη Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και επικρίνει την κυβέρνηση για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, υποστηρίζει την ελεγχόμενη πρόσβαση των φοιτητών στα ΑΕΙ.

Ταυτόχρονα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο και το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη, καθώς το ΠΑΣΟΚ σχεδιάζει, ίσως και εντός της εβδομάδας, να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη υποδείξει το μοντέλο Τριαντόπουλου για όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, καλείται τώρα να αποφασίσει πώς θα διαχειριστεί ειδικά την περίπτωση του Καραμανλή. Θα προτείνει άραγε τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής; Επίσης, θα επιλέξει ο πρώην υπουργός να παραπεμφθεί απευθείας στον φυσικό δικαστή, όπως έκανε ο Χρήστος Τριαντόπουλος;

Το κύριο ζήτημα σε αυτή την περίπτωση αφορά την ουσία των κατηγοριών, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι δεν υπάρχει θέμα παραγραφής, όπως συνέβη με τον Χρήστο Σπίρτζη.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments