Διεθνή

ΗΠΑ – Κίνα: Χαραμάδα για “εμπορική ειρήνη”

ΗΠΑ – Κίνα: Χαραμάδα για “εμπορική ειρήνη”

Πηγή Φωτογραφίας: Bloomberg News, Trump-Xi Take Center Stage as Central Banks Shift: Economy Week

Αν και οι προοπτικές μέχρι στιγμής φαντάζουν αμυδρές, ωστόσο θεωρείται ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση

Στη Γενεύη είναι στραμμένη η προσοχή της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο οι συνομιλίες Αμερικανών και Κινέζων για τους δασμούς

Από την πλευρά των ΗΠΑ, διαπραγματευτές είναι ο υπουργός Οικονομικών Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ, ενώ την κινεζική αντιπροσωπεία εκρποσωπεί ο αντιπρόεδρος Χε Λι Φένγκ.

Διπλωμάτες και από τις δύο πλευρές επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι συνομιλίες έχουν αρχίσει, αλλά μίλησαν ανώνυμα και η ακριβής τοποθεσία των συνομιλιών δεν δημοσιοποιήθηκε. Ωστόσο, μια αυτοκινητοπομπή από μαύρα αυτοκίνητα και φορτηγάκια εθεάθη να αναχωρεί από μια διεύθυνση στην πλούσια ελβετική πόλη και μια διπλωματική πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας της συνάντησης, δήλωσε ότι οι πλευρές συναντήθηκαν για περίπου δύο ώρες πριν αναχωρήσουν για ένα γεύμα που είχε κανονιστεί προηγουμένως.

Οι προοπτικές για μια σημαντική τομή φαίνονται αμυδρές. Υπάρχει όμως ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μειώσουν τους τεράστιους δασμούς που έχουν επιβάλει η μία στα προϊόντα της άλλης, μια κίνηση που θα ανακούφιζε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ειρηνικού Ωκεανού που εξαρτώνται από το εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τον περασμένο μήνα τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα σε συνολικό ποσοστό 145% και η Κίνα ανταπέδωσε πλήττοντας τις αμερικανικές εισαγωγές με εισφορά 125%. Τόσο υψηλοί δασμοί ισοδυναμούν ουσιαστικά με μποϊκοτάζ των προϊόντων των χωρών μεταξύ τους, διαταράσσοντας το εμπόριο που πέρυσι ξεπέρασε τα 660 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ακόμη και πριν από την έναρξη των συνομιλιών, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να μειώσουν τους δασμούς τους στην Κίνα, λέγοντας σε μια ανάρτηση στο Truth Social ότι «το 80% των δασμών φαίνεται σωστό!».

Ο Σουν Γιουν, διευθυντής του προγράμματος για την Κίνα στο Κέντρο Στίμσον, σημείωσε ότι θα είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος και ο Μπέσεντ συνομιλούν.

Αμφιβάλλει ότι η συνάντηση της Γενεύης θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα.

“Το καλύτερο σενάριο είναι οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν να αποκλιμακώσουν ταυτόχρονα τους … δασμούς”, είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και μια μικρή μείωση θα έστελνε ένα θετικό μήνυμα. “Δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια”.

Από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο, ο Τραμπ έχει χρησιμοποιήσει επιθετικά τους δασμούς. Έχει, επιβάλει φόρο 10% στις εισαγωγές από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου.

Αλλά η μάχη με την Κίνα ήταν η πιο έντονη. Οι δασμοί που επιβάλλει στην Κίνα περιλαμβάνουν μια επιβάρυνση 20% με σκοπό να πιέσει το Πεκίνο να κάνει περισσότερα για να σταματήσει τη ροή του συνθετικού οπιοειδούς φαιντανύλη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το υπόλοιπο 125% αφορά μια διαμάχη που χρονολογείται από την πρώτη θητεία του Τραμπ και έρχεται πάνω από τους δασμούς που επέβαλε τότε στην Κίνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί δασμοί σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα μπορεί να ξεπεράσουν το 145%.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ, οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι η Κίνα χρησιμοποιεί άδικες τακτικές για να αποκτήσει πλεονέκτημα σε προηγμένες τεχνολογίες, όπως η κβαντική υπολογιστική και τα αυτόνομα οχήματα. Αυτές περιλαμβάνουν την υποχρέωση αμερικανικών και άλλων ξένων εταιρειών να παραδώσουν εμπορικά μυστικά σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση στην κινεζική αγορά, τη χρήση κυβερνητικών χρημάτων για επιδοτήσεις σε εγχώριες τεχνολογικές εταιρείες και την ωμή κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών.

Αυτά τα ζητήματα δεν είχαν ποτέ πλήρως επιλυθεί. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα κατέληξαν σε μια συμφωνία της “Φάσης 1” τον Ιανουάριο του 2020. Οι ΗΠΑ συμφώνησαν τότε να μην προχωρήσουν σε ακόμα υψηλότερους δασμούς στην Κίνα, και το Πεκίνο συμφώνησε να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα. Τα πιο δύσκολα ζητήματα, όπως οι επιδοτήσεις της Κίνας, αφέθηκαν για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, η Κίνα δεν τήρησε τις υποσχέσεις για τις αγορές, εν μέρει λόγω του COVID-19, που διέκοψε το παγκόσμιο εμπόριο αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Φάσης 1.

Η διαμάχη για την πολιτική τεχνολογίας της Κίνας τώρα συνεχίζεται.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments