Σοβαρά διλήμματα ενόψει της προανακριτικής Καραμανλή

Πηγή Φωτογραφίας: [365264] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ "717" ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΡΟΜΑΧΩΝΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η ώρα για την υποβολή προτάσεων σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή πλησιάζει, και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αναμενόμενη πολιτική σύγκρουση που θα εκδηλωθεί την επόμενη εβδομάδα. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ανακοινώσει ότι εντός λίγων ημερών θα καταθέσει την πρότασή του, η οποία θα ζητά την ποινική δίωξη του κ. Καραμανλή για κακούργημα, πιθανότατα για διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών.
Η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ήδη δηλώσει ότι σκοπεύει να χειριστεί την κατάσταση όπως στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου. Η κυβέρνηση επιθυμεί να αποφύγει μια διαδικασία μηνών στη Βουλή, με τη λειτουργία προανακριτικής και έντονες αντιπαραθέσεις καθημερινά, που θα κρατούν την υπόθεση των Τεμπών στο προσκήνιο. Ωστόσο, για να παραπεμφθεί η υπόθεση στο Δικαστικό Συμβούλιο, όπως συνέβη με τον κ. Τριαντόπουλο, απαιτείται σχετικό αίτημα από τον κ. Καραμανλή, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει τις προθέσεις του. Έχει λάβει αντίγραφο της δικογραφίας και ετοιμάζει το υπόμνημα που θα υποβάλει στην προανακριτική επιτροπή που θα συγκροτηθεί. Υπονοείται ότι για να κινηθεί όπως ο κ. Τριαντόπουλος και να ζητήσει άμεση παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, οι κατηγορίες θα πρέπει να αφορούν πλημμέλημα.
Δεδομένου ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να προχωρήσουν σε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα, η κυβερνητική πλειοψηφία προγραμματίζει να καταθέσει τη δική της πρόταση, η οποία θα αφορά πιθανότατα πλημμέλημα, όπως η παράβαση καθήκοντος.
Στις επόμενες ημέρες αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση, με επίκεντρο την αιτιολόγηση των κατηγοριών που θα περιληφθούν στην πρόταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να υποστηρίξουν την κατηγορία για κακούργημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, έχει ήδη δώσει ενδείξεις για τη στρατηγική της κυβέρνησης. Στην τελευταία ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες, κράτησε επιφυλάξεις για τη συνολική του τοποθέτηση, περιμένοντας πρώτα να εξετάσει την πρόταση και την επιχειρηματολογία της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ωστόσο, έκανε κάποιες «σημειώσεις» σχετικά με δηλώσεις του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν κακουργηματικές διώξεις για υφιστάμενους και όχι για τον πολιτικό προϊστάμενο.
«Η προφορική επεξήγηση που έκανε ο κ. Ανδρουλάκης -επαναλαμβάνω: περιμένουμε τη γραπτή επεξήγηση- δηλαδή το επιχείρημα ότι επειδή σε μια ιεραρχία ένας υπάλληλος κατηγορείται για κακούργημα, πρέπει υποχρεωτικά και ο ανώτερός του να κατηγορηθεί για κακούργημα είναι αντίθετη ως λογική πριν και πάνω από όλα στην κοινή λογική και, κυρίως, σε οποιαδήποτε ανάλυση της θεωρίας και της νομολογίας στο ποινικό δίκαιο. Με λίγα λόγια, δεν έχει καμία βάση κάτι τέτοιο, αυτό το είτε νομικό, είτε και λογικό επιχείρημα. Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι υπάρχει και ένα τεράστιο πλέον ζήτημα αξιοπιστίας των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ, γιατί οι ίδιοι άνθρωποι οι οποίοι έρχονται τώρα να προτείνουν ό,τι προτείνουν, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα τοποθετηθεί επίσημα η Κυβέρνηση σε συνέχεια όσων έχουμε πει μέχρι σήμερα, ότι δεν θα σταθούμε εμπόδιο στη Δικαιοσύνη για να μην θεωρηθεί ότι αλλάζουμε κάποια θέση, τα ίδια τα κόμματα αυτά ήταν αυτά που για δυο τρεις μήνες διατυμπάνιζαν τα περί ξυλολίου, περί συγκάλυψης, περί μπαζώματος με δόλο, με σκοπό την απόκρυψη. Το ένα δεδομένο μετά το άλλο καταρρίπτουν τις θεωρίες αυτές» δήλωσε ο κ. Μαρινάκης.
Οι δημόσιες δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα προμηνύουν μια σφοδρή αντιπαράθεση σημείο προς σημείο σχετικά με τα πορίσματα που θα παρουσιαστούν. Κάθε πλευρά θα προσπαθήσει να αποδομήσει και να υπονομεύσει τα επιχειρήματα της αντίπαλης πλευράς.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας