Πολιτική

Τέμπη: Η κυβέρνηση μπροστά στα ενδεχόμενα της Προανακριτικής

Τέμπη: Η κυβέρνηση μπροστά στα ενδεχόμενα της Προανακριτικής

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΚΡΟΑΤΙΑΣ ΑΝΤΡΕΙ ΠΛΕΝΚΟΒΙΤΣ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η επόμενη Δευτέρα αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή των κοινοβουλευτικών εξελίξεων για τον Κώστα Καραμανλή. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προαναγγέλλοντας ότι ο πρώην υπουργός θα προταθεί για δίωξη λόγω κακουργηματικών πράξεων. Αν και η πρόταση μπορεί να κατατεθεί αυτοτελώς […]

Η επόμενη Δευτέρα αναμένεται να σηματοδοτήσει την αρχή των κοινοβουλευτικών εξελίξεων για τον Κώστα Καραμανλή. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ από τη Χαριλάου Τρικούπη έχουν δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να καταθέσουν πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, προαναγγέλλοντας ότι ο πρώην υπουργός θα προταθεί για δίωξη λόγω κακουργηματικών πράξεων.

Αν και η πρόταση μπορεί να κατατεθεί αυτοτελώς από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς διαθέτει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές βουλευτών, θα χρειαστεί να υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 151 βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι θα απαιτηθεί και η στήριξη βουλευτών της κυβερνητικής παράταξης, καθιστώντας τη στάση της Νέας Δημοκρατίας κρίσιμη.

Το πρώτο ερώτημα αφορά το αν η κυβερνώσα παράταξη θα αποδεχθεί μια γενική πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν θα συμφωνήσει σε μια πρόταση που θα περιγράφει συγκεκριμένα αδικήματα και παραλείψεις που συνιστούν κακούργημα.

Η λογική που παρουσίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να διώκονται οι υφιστάμενοι του κ. Καραμανλή χωρίς να διωχθεί και ο ίδιος, απορρίφθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ως μη λογική και χωρίς νομική βάση.

Ως εκ τούτου, φαίνεται δύσκολο η κυβερνητική πλειοψηφία να υποστηρίξει εκ των προτέρων την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν να καταθέσει η κυβέρνηση τη δική της πρόταση για σύσταση προανακριτικής με διαφορετικά αδικήματα. Ένα δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να είναι η ανάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο, με τη συγκέντρωση 30 υπογραφών βουλευτών της, προκειμένου να ελεγχθούν τα στοιχεία της κατηγορίας και να αξιολογηθεί η βασιμότητά τους.

Με βάση αυτή τη γνωμοδότηση, θα μπορούσε στη συνέχεια να καθορίσει τη στάση της, στηριζόμενη στα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτήν. Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, «η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις που, σύμφωνα με το νόμο για την ευθύνη των υπουργών, είναι αξιόποινες και να αναφέρει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν».

Επιπλέον, όπως προβλέπεται, «με την κατάθεση της πρότασης για άσκηση δίωξης, οι Βουλευτές που την υπογράφουν μπορούν να προτείνουν τη σύσταση τριμελούς γνωμοδοτικού συμβουλίου από τη Βουλή, το οποίο θα αναλάβει τον έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και την αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους».

Εάν δεν ζητηθεί από τους ίδιους τους βουλευτές, «μπορεί να υποβληθεί αίτημα μέσω πρότασης που κατατίθεται εγγράφως από τουλάχιστον τριάντα (30) βουλευτές, εντός επτά (7) ημερών από την ανακοίνωση της πρότασης για άσκηση δίωξης».

Σύμφωνα με το άρθρο 158, «το γνωμοδοτικό συμβούλιο απαρτίζεται από έναν αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και δύο εισαγγελείς εφετών, οι οποίοι επιλέγονται με κλήρωση, μαζί με τους αναπληρωματικούς τους, σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής που συγκαλείται ειδικά για αυτόν τον σκοπό, από όλους τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και τους εισαγγελείς εφετών που υπηρετούν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών».

Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εμποδίσει τη Δικαιοσύνη να διερευνήσει τις ευθύνες. Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι το «μοντέλο Τριαντόπουλου» είναι αυτό που προτιμάται για κάθε πολιτικό πρόσωπο. Αυτό σημαίνει ότι ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να ζητήσει από την προανακριτική επιτροπή να παραπεμφθεί απευθείας στον φυσικό δικαστή, όπως έκανε ο Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος παραπέμφθηκε στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς να κληθούν μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments