Ανένδοτη η Μόσχα: Συνομιλίες μόνο βάσει της κατάστασης στο πεδίο – Ζελένσκι: Πρώτα εκεχειρία

Πηγή Φωτογραφίας: NBC News, Zelenskyy accuses Putin of being 'afraid' of peace talks
ΗΜόσχα παραμένει αμετακίνητη όσον αφορά τα εδαφικά της κέρδη στον πόλεμο διαμηνύοντας ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες προτάθηκαν από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, θα βασιστούν «στην κατάσταση στο πεδίο». Περιμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει μια εκεχειρία – πλήρη, διαρκή και αξιόπιστη – αρχής γενομένης από τη Δευτέρα, και η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνάντηση ξεκαθάρισε ο Ζελένσκι.
Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, «θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022», μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
«Λαμβάνοντας φυσικά υπόψη την πραγματική κατάσταση» ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Ουσακόφ μετά από σχετική ερώτηση, ενώ απαντώντας, στην ερώτηση ποιος θα εκπροσωπήσει τη Ρωσία στις διαπραγματεύσεις, είπε: «Ο Πρόεδρος θα δώσει την εντολή και μετά θα το ανακοινώσουμε».
Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα, η Μαρία Ζαχάροβα ξεκαθάρισε ότι ο Πούτιν εννοεί ότι πρέπει πρώτα να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τις «βασικές αιτίες» της σύγκρουσης, και μόνο τότε μπορούν να γίνουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, ενώ ο πρέσβης του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Ρόντιον Μιρόσνικ, υποστήριξε στο Telegram ότι η πρόταση του Ζελένσκι για κατάπαυση του πυρός έχει στην πραγματικότητα ως στόχο τον επανεξοπλισμό και την ανασύνταξη του ουκρανικού στρατού.
Νωρίτερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την Κυριακή απευθείας συνομιλίες με την Ουκρανία στις 15 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη και κάλεσε την Ουκρανία να συνομιλήσει «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεις, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το δυτικό τελεσίγραφο για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να σκέφτεται τον τερματισμό του πολέμου, αλλά πρόσθεσε ότι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι η έναρξη εκεχειρίας στις 12 Μαΐου.
«Είναι θετική ένδειξη το γεγονός ότι η Ρωσία έχει επιτέλους αρχίσει να σκέφτεται να τερματίσει τον πόλεμο (…) και το πρώτο βήμα για τον πραγματικό τερματισμό οποιουδήποτε πολέμου είναι η εκεχειρία», έγραψε στο Χ ο Ζελένσκι.
«Δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι σκοτωμοί ούτε για μία ημέρα. Αναμένουμε από τη Ρωσία να επιβεβαιώσει την εκεχειρία – πλήρη, με διάρκεια και αξιόπιστη-, ξεκινώντας από αύριο 12 Μαΐου», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, τις οποίες πρότεινε το Σάββατο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την κατάσταση επί του πεδίου όπως και τις διαπραγματεύσεις του 2022, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.
H Πρόταση Πούτιν για απευθείας συνομιλίες με το Κίεβο Ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε την Ουκρανία σε απευθείας και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεις, προτείνοντας την επανέναρξή τους στις 15 Μαΐου, στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το δυτικό τελεσίγραφο για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός
«Δεν ήταν η Ρωσία που εγκατέλειψε τις συνομιλίες το 2022. Το έκανε το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι, χωρίς όρους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος σε έκτακτη συνέντευξή Τύπου, στο Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να προσέλθει στις συνομιλίες από την ερχόμενη Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι θα επικοινωνήσει άμεσα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις απαραίτητες διπλωματικές διευθετήσεις.
Στο επίκεντρο των συνομιλιών, σύμφωνα με τον Ρώσο ηγέτη, θα πρέπει να βρεθούν τα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που μαίνεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, χωρίς να αποκλείει, ωστόσο, την πιθανότητα μιας εκεχειρίας, εφόσον υπάρξει πρόοδος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες συνεχίζουν να απευθύνονται στη Ρωσία με τελεσίγραφα, αλλά πιστεύει ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις με την Ευρώπη τελικά θα αποκατασταθούν, ενώ υποστήριξε πως το Κίεβο έχει επανειλημμένα παραβιάσει προηγούμενες συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός, συμπεριλαμβανομένης μιας 30ήμερης παύσης στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών υποδομών και μιας πρόσφατης τριήμερης εκεχειρίας του Μαΐου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας