Μερτς: Πολύ ανεπαρκής η πρόταση Πούτιν για συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας

Πηγή Φωτογραφίας: Taggeschau.de
«Καλό σημάδι» αλλά «πολύ ανεπαρκή» χαρακτήρισε ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, την πρόταση Πούτιν για άμεσες διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας στην Τουρκία, χωρίς, όμως, να προηγηθεί εκεχειρία.
«Αναμένουμε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση πραγματικών συνομιλιών. Πρώτα πρέπει να σιγήσουν τα όπλα, μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι συζητήσεις», ανέφερε ο Μερτς σε ανακοίνωσή του.
Ο Μερτς, υποσχέθηκε να θέσει την αμέριστη στήριξη της Ουκρανίας στο επίκεντρο της κυβέρνησής του, εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης σε θέματα ασφάλειας υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Μέρτς έχει εμφανιστεί πιο ανοιχτός από τον προκάτοχό του, Όλαφ Σολτς, στο ενδεχόμενο να στείλει γερμανικά πυραύλους μακράς εμβέλειας στην Ουκρανία και να αναπτύξει γερμανικά στρατεύματα ως μέρος μιας ειρηνευτικής δύναμης.
Η Γερμανία, μετά τις ΗΠΑ και την ΕΕ συνολικά, είναι η χώρα που έχει εισφέρει μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο καγκελάριος Μερτς δήλωσε την Κυριακή από το Βερολίνο ότι για τη Γερμανία η βασική προϋπόθεση έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών είναι η κατάπαυση του πυρός.
“Αναμένουμε από τη Μόσχα να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, ώστε αμέσως μετά να είναι εφικτές πραγματικές συνομιλίες (…) Πρώτα πρέπει να σιγήσουν τα όπλα και μετά να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις”. Όπως είπε χαρακτηριστικά είναι “καλό πρώτο σημάδι” η προθυμία της ρωσικής πλευράς “αλλά απέχει πολύ από να θεωρηθεί αρκετό”.
Ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ρόντεριχ Κίζεβετερ χαρακτηρίζει από την πλευρά του την πρόταση της Μόσχας για απευθείας συνομιλίες “ελιγμό” και κρίνει, μιλώντας στο Reuters, ότι το κρίσιμο στοιχείο θα είναι η αποδοχή ή μη της πρότασης της “Συμμαχίας των Προθύμων” για κατάπαυση πυρός 30 ημερών.
“Ο Πούτιν πρέπει να κρίνεται από τις πράξεις και όχι από τα λόγια του” είπε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στις νέες ρωσικές επιθέσεις σε Κίεβο και Ποκρόβσκ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας