EDITOR'S PICK

Αμερικανός άφησε δηλητηριώδη φίδια να τον δαγκώσουν 200 φορές για καλό σκοπό

Αμερικανός άφησε δηλητηριώδη φίδια να τον δαγκώσουν 200 φορές για καλό σκοπό

Πηγή Φωτογραφίας: Tim Friede//Αμερικανός άφησε δηλητηριώδη φίδια να τον δαγκώσουν 200 φορές για καλό σκοπό

Ο Φριντ σε μία προσπάθεια να προστατευτεί από τα τσιμπήματα των… φίλων του, άρχισε να διοχετεύει στον οργανισμό του μικρές δόσεις δηλητηρίου και σταδιακά αύξησε την ποσότητα με στόχο την επίτευξη ανοσίας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) περίπου 5,4 εκατ. άνθρωποι δέχονται επίθεση από φίδια κάθε χρόνο, με 81.000-137.880 να είναι θανατηφόρες. Ανάμεσα στα δηλητηριώδη φίδια, η οχιά (Echis carinatus) εκτιμάται ότι είναι η πιο θανατηφόρα, καθώς στο δάγκωμά της αποδίδονται οι περισσότεροι θάνατοι ανθρώπων από όλα τα υπόλοιπα είδη φιδιών μαζί. Σε Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και την υποσαχάρια Αφρική καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι από δάγκωμα φιδιού, με την Ινδία να κυριαρχεί. Και όμως, υπάρχει ένας άνθρωπος που όχι μόνο δε φοβάται τα φίδια, αλλά επιδιώκει να δαγκωθεί από αυτά. Ο λόγος για τον μηχανικό αυτοκινήτων Τιμ Φριντ από το Ουισκόνσιν, ο οποίος εδώ και περίπου 20 χρόνια διοχετεύει στο σώμα του δόσεις δηλητηρίου από διαφορετικά είδη φιδιών.

Ο ίδιος είναι λάτρης των ερπετών και για χρόνια διατηρούσε στην κατοικία του φίδια και άλλα ασυνήθιστα ζώα, ενώ συνήθιζε να «αρμέγει» σκορπιούς για το δηλητήριό τους ως χόμπι.

Αρκεί μία επίσκεψη στις διαδικτυακές σελίδες του για να επιβεβαιώσει κανείς το πάθος του, καθώς οι φωτογραφίες με σημάδια στο δέρμα του από τα δόντια φιδιών και οι αναφορές στα ερπετά επικρατούν στις αναρτήσεις του.

Ο Φριντ σε μία προσπάθεια να προστατευτεί από τα τσιμπήματα των… φίλων του, άρχισε να διοχετεύει στον οργανισμό του μικρές δόσεις δηλητηρίου και σταδιακά αύξησε την ποσότητα με στόχο την επίτευξη ανοσίας.

Μιλώντας στο Associated Press εξήγησε ότι αρχικά ήταν τρομακτικό, αλλά «όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο καλύτερος και τόσο πιο ήρεμος γίνεσαι σε αυτό».

Με αυτή τη φιλοσοφία δέχθηκε πάνω από 200 δαγκωνιές από κόμπρα, μαύρη μάμπα, ταϊπάν, κράιτ, και διοχέτευσε 700 δόσεις δηλητηρίου στο σώμα του.

Χάρη στην επιμονή του και αφού επικοινώνησε με κάθε επιστήμονα που μπορούσε ζητώντας να μελετηθεί η ανοσία που είχε αναπτύξει, έλαβε απάντηση από τη βιοτεχνολογική εταιρεία Centivax η οποία έδειξε ενδιαφέρον για την περίπτωσή του.

Σκοπός η ανάπτυξη ενός «κοκτέιλ» αντισωμάτων που θα μπορούσε να προστατεύσει από 19 διαφορετικά είδη φιδιών.

Η παρασκευή αντιδότου είναι ακριβή και δύσκολη διαδικασία: Συνήθως μεγάλα θηλαστικά, όπως άλογα, δέχονται δόσεις δηλητηρίου και στη συνέχεια συγκεντρώνονται τα αντισώματα που αναπτύσσουν. Ωστόσο, τα αντίδοτα είναι αποτελεσματικά μόνο για συγκεκριμένα είδη και δεν αποκλείονται οι παρενέργειες μετά τη χορήγησή τους.

Όπως είπε ο Φριντ στο CNN «έγινα εγώ το άλογο. Το αντικατέστησα και χρησιμοποίησα τον εαυτό μου για να πειραματιστώ».

Μπορεί το δάγκωμα να είναι επώδυνο, καθώς το δηλητήριο προκαλεί άμεσα φλεγμονή, σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά αυτό δεν τον απέτρεψε από το να συνεχίσει την έρευνά του και να καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια την αντίδραση του οργανισμού του. Βέβαια, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κάλεσε τους τηλεθεατές να μην ακολουθήσουν το παράδειγμά του, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία τους. Άλλωστε, ο ίδιος αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ακρωτηριασμό τμήματος του δακτύλου του και χρειάστηκε να νοσηλευτεί έπειτα από δαγκώματα κόμπρας.

Ο επικεφαλής της Centivax Τζέικομπ Γκλάνβιλ μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, εξήγησε ότι όταν διάβασε δημοσιεύματα για τον Φριντ και το εκπληκτικό ανοσοποιητικό του επικοινώνησε μαζί του και πλέον συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός «καθολικού αντιδότου».

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκε έρευνα, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο Cell, σύμφωνα με την οποία δύο μόνο αντισώματα που ελήφθησαν από το αίμα του Φριντ ήταν αρκετά για να «βγάλουν νοκ-άουτ μια ολόκληρη κατηγορία τοξινών που μοιράζονται 300 είδη φιδιών, τα μισά από το σύνολο των ειδών». Επιπλέον, απομόνωσαν ένα ακόμα που σε δοκιμές σε ποντίκια αποδείχθηκε η προστασία από 19 διαφορετικά φίδια με ισχυρό νευροτοξικό δηλητήριο. Επόμενο βήμα των ερευνητών είναι η παρασκευή του αντιδότου και σε διάστημα δύο ετών να ξεκινήσει η κλινική μελέτη. Στη συνέχεια θα είναι δυνατή η εμπορική διάθεση του σκευάσματος. Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments