ΕΕ: Καμπανάκι από ακαδημαϊκούς νομικούς-Οι αλλαγές στο νόμο βιωσιμότητας θα αυξήσουν τις αγωγές εταιρειών

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//ΕΕ: Καμπανάκι από ακαδημαϊκούς νομικούς-Οι αλλαγές στο νόμο βιωσιμότητας θα αυξήσουν τις αγωγές εταιρειών
Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των κανόνων υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας θα μπορούσαν να εκθέσουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες σε περισσότερες αγωγές που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ανέφεραν 31 νομικοί ακαδημαϊκοί σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή σύμφωνα με το Reuters.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Φεβρουάριο τη χαλάρωση των κανόνων εταιρικής βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη, απαντώντας στην κριτική ότι η γραφειοκρατία της ΕΕ εμποδίζει την ανταγωνιστικότητα με την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μεταξύ των αλλαγών, η ΕΕ θα διαγράψει μια απαίτηση στον νόμο περί δέουσας επιμέλειας για τις μεγάλες εταιρείες να θέσουν σε εφαρμογή ένα «σχέδιο μετάβασης» για να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τους στόχους της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Οι εταιρείες θα εξακολουθούσαν να χρειάζονται ένα τέτοιο σχέδιο, αλλά δεν θα ήταν νομικά υποχρεωμένες να το εφαρμόσουν στην πράξη.

Γραφειοκρατία και υποχρεώσεις
«Απλή γραφειοκρατία, αντί για καλή τη πίστει δράση, θα αρκούσε για την εκπλήρωση της υποχρέωσης», ανέφεραν οι νομικοί ακαδημαϊκοί στην επιστολή. «Η απουσία ενός δεσμευτικού κανονιστικού πλαισίου θα αντιστοιχεί άμεσα με αυξημένους κινδύνους ευθύνης για τους ιδιωτικούς φορείς», επεσήμαναν, αναφερόμενοι σε πιθανές δικαστικές υποθέσεις από ενάγοντες που επικαλούνται κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Μεταξύ των 31 υπογραφόντων της επιστολής ήταν ο Thom Wetzer, Αναπληρωτής Καθηγητής Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η Christina Eckes, Διευθύντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκού Δικαίου και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ, και ο Wolf-Georg Ringe, Διευθυντής του Ινστιτούτου Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Οι ακαδημαϊκοί ανέφεραν ότι οι δικαστικές υποθέσεις τόνιζαν τους νομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα και αντιμετωπίζουν ήδη οι επιχειρήσεις, αναφέροντας εκκρεμείς υποθέσεις κατά εταιρειών όπως η TotalEnergies και η Eni, από ενάγοντες που απαιτούν από τις εταιρείες να ευθυγραμμίσουν τις εταιρικές τους δράσεις με τους κλιματικούς στόχους.
Μείωση εκπομπών CO2
Η Επιτροπή έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι προτάσεις της θα διευκολύνουν τη ζωή των επιχειρήσεων, διατηρώντας παράλληλα την ΕΕ σε καλό δρόμο για την επίτευξη των στόχων της για μείωση των εκπομπών CO2. Το σχέδιο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη – μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο.
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις υποστηρίζουν εδώ και καιρό ότι οι αυστηροί κανονισμοί παρεμποδίζουν την ικανότητά τους να ανταγωνίζονται παγκοσμίως, με την επιθετική εκστρατεία απορρύθμισης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αυξάνει τις εκκλήσεις προς τις Βρυξέλλες να αναλάβουν δράση. Οι ακτιβιστές έχουν επικρίνει τα σχέδια της ΕΕ για χαλάρωση των κανόνων βιωσιμότητας, θεωρώντας ότι υπονομεύουν την εταιρική λογοδοσία.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας