Πολιτική

Κεντροαριστερά: Βράζει στο ζουμί της, παρά τα Τέμπη

Κεντροαριστερά: Βράζει στο ζουμί της, παρά τα Τέμπη

Πηγή Φωτογραφίας: [377696] 6ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ "THE WORLD IN A NEW SYNTHESIS" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ προγραμματίζει να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Καραμανλή, η ευθύνη περνά στα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς, τα οποία αναζητούν τρόπους για ευρύτερες συνεργασίες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιδιώκει να επανακαταλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων, τουλάχιστον στο κοινοβουλευτικό πεδίο σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών. Ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή. Το κατηγορητήριο του ΠΑΣΟΚ θα αναφέρεται σε κακουργηματικές πράξεις που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την παρακώλυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, επικαλούμενο και τις κακουργηματικές διώξεις κατά των υφισταμένων του πρώην υπουργού. Φαίνεται ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει αποφασίσει να προχωρήσει μόνη της σε αυτό το ζήτημα, χωρίς καμία συνεννόηση με τα άλλα κόμματα. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αποδίδουν τη φθορά στις δημοσκοπήσεις και στη σύγχυση που προκλήθηκε στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ από τις κοινές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Στην πραγματικότητα, η ευθύνη ανήκει στη στάση που θα υιοθετήσουν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία επιχείρησαν να δημιουργήσουν, μέσω των Τεμπών, τη βάση για ευρύτερες συνεργασίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς διαθέτει 26 βουλευτές, ενώ για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής απαιτούνται 30. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να απευθυνθεί κυρίως στους βουλευτές της Νέας Αριστεράς και ίσως σε κάποιους ανεξάρτητους. Εκτός αν η Κουμουνδούρου αποφασίσει να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό.

Κινήσεις συνεργασίας

Το ζήτημα των Τεμπών ενδέχεται να επηρεάσει τη σχέση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς, παρά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του κ. Χαρίτση. Ο κ. Χαρίτσης προσπαθεί, μέσω μιας σειράς ενωτικών κινήσεων, να αμφισβητήσει στην πράξη την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς είτε επικοινωνεί με πολιτικούς αρχηγούς είτε στέλνει επιστολές, ζητώντας τουλάχιστον να υπάρξει συνεννόηση σχετικά με τα Τέμπη. Αν υπάρξει υπογραφή κοινής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ με βουλευτές της Νέας Αριστεράς, εξαιρουμένων εκείνων που διαφωνούν με τις συνεργασίες (όπως οι Τσακαλώτος, Πέρκα, Αναγνωστοπούλου), αυτό θα συνιστά μια έμμεση κίνηση διάσπασης της Νέας Αριστεράς και θα προωθήσει την ενίσχυση των σχέσεων με την Κουμουνδούρου.

Στην πραγματικότητα, οι προτάσεις που θα υποβληθούν ενδέχεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων στην Κεντροαριστερά, καθώς και τα τρία κόμματα βρίσκονται σε φάση διεργασιών και ανακατατάξεων. Από τη μία πλευρά, το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να επανακαταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναζητώντας το κατάλληλο αφήγημα ενόψει των εθνικών εκλογών. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά προετοιμάζονται για τα συνέδριά τους τον Ιούνιο, τα οποία θα είναι καθοριστικά για το μέλλον των δύο κομμάτων.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments