Οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να ωφελούν και την ψυχική υγεία, δείχνει έρευνα

Πηγή Φωτογραφίας: freepik,Οι ενέσεις απώλειας βάρους μπορεί να ωφελούν και την ψυχική υγεία, δείχνει έρευνα
Οι ενέσεις απώλειας βάρους φαίνεται πως ωφελούν όχι μόνο στην καταστολή της όρεξης, αλλά και στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με έρευνα.
Μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία διαπίστωσε ότι οι ενέσεις που καταστέλλουν την όρεξη βελτιώνουν επίσης τη διάθεση, την ευεξία και την ποιότητα ζωής περισσότερο από την ινσουλίνη και άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Αρχικά αναπτύχθηκαν για ασθενείς με διαβήτη, τα φάρμακα αυτά έχουν αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, ενώ αυξάνονται τα στοιχεία για τα ευρύτερα οφέλη τους στην υγεία.
Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών υπολογίζει ότι περίπου το 13-15% των ατόμων σε ηλικία εργασίας στην Αγγλία και την Ουαλία έχουν μακροχρόνια ψυχική ή συμπεριφορική διαταραχή, με 2 εκατομμύρια άτομα να βρίσκονται σε επαφή με υπηρεσίες ψυχικής υγείας του NHS τον Δεκέμβριο του 2024.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στη Μάλαγα της Ισπανίας, διαπίστωσε επίσης ότι οι ενέσεις απώλειας βάρους ήταν ασφαλείς και αποτελεσματικές για ενήλικες που λαμβάνουν αντιψυχωσικά ή αντικαταθλιπτικά για σοβαρές ψυχικές ασθένειες.
Τα φάρμακα ανήκουν στην κατηγορία των αγωνιστών υποδοχέων GLP-1 (glucagon-like peptide-1), οι οποίοι επιβραδύνουν την πέψη και μειώνουν την όρεξη. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με αυτά τα φάρμακα, συμπεριλαμβανομένης της σεμαγλουτίδης (που κυκλοφορεί ως Ozempic ή Wegovy), δεν συνδέθηκε με χειρότερη ψυχική υγεία, ούτε με αυξημένο κίνδυνο νέας ψυχικής ασθένειας ή ψυχιατρικής νοσηλείας.
Ψυχική ευεξία και ποιότητα ζωής
Πέντε μελέτες έδειξαν ότι στην πραγματικότητα βελτίωσαν την ψυχική ευεξία και την ποιότητα ζωής σε άτομα με διαταραχές του φάσματος της σχιζοφρένειας, μείζονα καταθλιπτική διαταραχή και διπολική διαταραχή. Για ενήλικες χωρίς ψυχική ασθένεια, οι ενέσεις απώλειας βάρους είχαν μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία από την ινσουλίνη και άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Η επικεφαλής συγγραφέας, Dr Sigrid Breit, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, δήλωσε: «Οι αγωνιστές υποδοχέων GLP-1 ενδεχομένως να έχουν αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση, πιθανόν λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους, που μπορούν επίσης να μειώσουν τη νευροφλεγμονή».
«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, που έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να ζουν με παχυσαρκία σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό».
Ο Dr Ed Beveridge, υπεύθυνος για τη σωματική υγεία στο Βασιλικό Κολέγιο Ψυχιάτρων, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι, για διάφορους λόγους, πολλοί άνθρωποι με ψυχική ασθένεια αντιμετωπίζουν προβλήματα διαχείρισης βάρους. Επομένως, όπου κρίνεται κλινικά κατάλληλο, είναι κρίσιμο να θεωρούνται προτεραιότητα για πρόσβαση στη σεμαγλουτίδη, με κατάλληλη παρακολούθηση μετά τη συνταγογράφηση».
Η Rachel Hastings-Caplan, υπεύθυνη πολιτικής κλινικής έρευνας στη Rethink Mental Illness, δήλωσε: «Η σωματική υγεία των ανθρώπων με σοβαρή ψυχική ασθένεια συχνά παραβλέπεται, και δυστυχώς πεθαίνουν κατά μέσο όρο 20 χρόνια νωρίτερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, συχνά λόγω προλήψιμων παθήσεων όπως ο διαβήτης. «Αντιμετωπίζουν το δύσκολο δίλημμα να λαμβάνουν φάρμακα όπως τα αντιψυχωσικά, τα οποία, ενώ μειώνουν τα συμπτώματα της ψυχικής ασθένειας και βοηθούν στη διαχείριση της καθημερινότητας, μπορεί να επιδεινώσουν τη σωματική υγεία λόγω παρενεργειών. «Ενώ η μελέτη για τις ενέσεις απώλειας βάρους είναι σημαντική και ενθαρρυντική, πιστεύουμε ότι αυτά τα φάρμακα αποτελούν μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση. Χρειάζεται μεγαλύτερη επένδυση στην αναζήτηση θεραπειών – είτε νέων φαρμάκων είτε άλλων μορφών κλινικής υποστήριξης – που να βελτιώνουν την ψυχική ασθένεια χωρίς ενοχλητικές παρενέργειες.
«Οι ενέσεις απώλειας βάρους πρέπει να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και σε συνδυασμό με ιατρική παρακολούθηση, ενώ πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στα άτομα με κίνδυνο διατροφικών διαταραχών».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας