Το PKK ανακοίνωσε τη διάλυσή του και το τέλος του ένοπλου αγώνα

Πηγή Φωτογραφίας: Le Vif, Les Kurdes du Val-de-Marne dans la rue après le massacre de Cizre
Να διαλυθεί και να βάλει τέλος στον ένοπλο αγώνα αποφάσισε η οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), η οποία βρίσκεται σε σύγκρουση με το τουρκικό κράτος εδώ και περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες.
«Το 12ο Συνέδριο του PKK αποφάσισε να διαλύσει την οργανωτική δομή του PKK και να βάλει τέλος στη μέθοδο του ένοπλου αγώνα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ένοπλη κουρδική οργάνωση, η οποία είχε κάνει νωρίτερα γνωστό πως πραγματοποίησε συνέδριο την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, το ΡΚΚ ολοκλήρωσε την ιστορική του αποστολή και ζητά για την εφαρμογή των αποφάσεων, που έλαβε το συνέδριό του, να δοθεί η δυνατότητα στον Οτσαλάν να καθοδηγήσει τις σχετικές διαδικασίες, την αναγνώριση του δικαιώματος στη άσκηση δημοκρατικής πολιτικής και μια στέρεη νομική εγγύηση.
Καλεί επίσης τις διεθνείς δυνάμεις να μην εμποδίσουν τη δημοκρατική λύση στην Τουρκία, καθώς και τις αριστερές-σοσιαλιστικές δυνάμεις, τις επαναστατικές δομές, τις οργανώσεις και τις προσωπικότητες της Τουρκίας να αγκαλιάσουν τη διαδικασία για μία ειρηνική και δημοκρατική κοινωνία.
Είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο το μήνυμα από τον ηγέτη του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είχε ζητήσει από τα μέλη της κουρδικής οργάνωσης να παραδώσουν τα όπλα ενώ το πρώτο βήμα είχε γίνει στις 22 Οκτωβρίου 2024 όταν ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και αρχηγός του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε προτείνει αποφυλάκιση του Οτσαλάν υπό αυστηρά περιοριστικούς όρους, αν αυτός αποκηρύξει δημοσίως στην Εθνοσυνέλευση την ένοπλη δράση και καλέσει τα μέλη του ΡΚΚ να διαλύσουν την οργάνωση.
Η δήλωση του φυλακισμένου ηγέτη του PKK διαβάστηκε από βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Ελευθερίας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Η «επίλυση» του κουρδικού ζητήματος και η απάρνηση του ένοπλου αγώνα από το ΡΚΚ που ιδρύθηκε από τον Οτσαλαν το 1978, εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά την Τουρκία, θα εξουδετερώσει οριστικά αποσχιστικές τάσεις και θα καταστίσει πιο διαχειρίσιμες τις σχέσεις της με το Ιράν και το Ιράκ, όπου κατοικούν σημαντικές κουρδικές μειονότητες. Το Βόρειο Ιράκ, μάλιστα, αποτελεί ήδη μια αυτόνομη κουρδική περιοχή.
Η προσδοκία είναι ότι μια νέα ειρηνευτική διαδικασία θα βάλει οριστικά τέλος στο όραμα του κουρδικού εθνικισμού για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στη Μέση Ανατολή, το οποίο αποτελεί και τη μεγαλύτερη απειλή ασφαλείας για την ίδια την Τουρκία.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας