Πιο κοντά ΑΔΜΗΕ-ιταλική ΤΕΡΝΑ για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, Israel, Cyprus, Greece and Italy agree on $7b. EastMed gas pipeline to Europe
Στα 1500 MW θα ανεβάσει την δυναμικότητα της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας το ηλεκτρικό καλώδιο που θα κατασκευάσει ο ΑΔΜΗΕ και η Ιταλική ΤΕΡΝΑ συνολικού ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τις ράγες του μεγάλου έργου μεταξύ των δύο χωρών έχουν βάλει οι διαχειριστές Ελλάδας και Ιταλίας από καιρό ωστόσο σήμερα αναμένεται να υπογραφεί το σχετικό MOU στη Ρώμη στο πλαίσιο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην ιταλική πρωτεύουσα και της συνάντησης με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι αλλά και της συνεδρίασης του ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας -Ιταλίας.
Το σχετικό μνημόνιο συναντίληψης για το GR-ITA II με την ΤΕΡΝΑ θα βάλει στην τελική τροχιά υλοποίησης το σημαντικό έργο, μέσω του οποίου θα αυξηθεί κατακόρυφα η εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς την γειτονική χώρα τα επόμενα χρόνια.
Η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ιταλία έχει ενταχθεί στα 10ετή προγράμματα των δύο διαχειριστών και πλέον παίρνει σάρκα και οστά. Πρόκειται για μια εξέλιξη για την οποία έχουν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών τις οποίες είχε αποκαλύψει την προηγούμενη βδομάδα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης.
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών ώστε η ρυθμιζόμενη βάση του έργου να επιμεριστεί σε αναλογία 50%-50%.
Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ είχε δηλώσει ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν προχωρήσει και αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών ώστε η ρυθμιζόμενη βάση του έργου να επιμεριστεί σε αναλογία 50%-50%.
Η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας προβλέπει την ανάπτυξη μιας νέας υποθαλάσσιας γραμμής η οποία θα ανεβάσει το capacity της ηλεκτρικής διασύνδεσης από τα 500 MW σήμερα στα 1500 MW, ανεβάζοντας την μεταφορική ικανότητα ηλεκτρικής ενέργειας που είναι ένα από τα βασικά ζητούμενα για την ενίσχυση των εξαγωγών ενέργειας μεταξύ των χωρών. Το υποβρύχιο κομμάτι του έργου υπολογίζεται σε 240 km ενώ τα υπέργεια τμήματα σε Ελλάδα και Ιταλία σε 55 km. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί σε λειτουργία το 2031.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας