Στην Σύνοδο Βαρσοβίας ο Τσάφος με στόχο την δημιουργία Προληπτικού Μηχανισμού Κρίσεων με 4 γείτονες

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Στην Σύνοδο Βαρσοβίας ο Τσάφος με στόχο την δημιουργία Προληπτικού Μηχανισμού Κρίσεων με 4 γείτονες
Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρεθεί το ζήτημα της αύξησης της ενεργειακής ασφάλειας μέσω βελτιωμένης πρόσβασης σε ζωτικής σημασίας καθαρές τεχνολογίες, ενώ στη σύνοδο θα συμμετέχει για ανταλλαγή απόψεων και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.
Ένα βήμα αποτελεί η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, που είχε συμφωνηθεί στο συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί προσφάτως στο Λονδίνο και αφορούσε μεταξύ άλλων, κοινή δράση και ενιαίο πλαίσιο για επενδύσεις κυρίως την περιοχή της Βόρειας Θάλασσας, όπου αναπτύσσονται τεχνολογίες όπως η υπεράκτια αιολική ενέργεια και το υδρογόνο.
Προληπτικός Μηχανισμός
Όσον αφορά στην περιοχή μας, είναι αξιοσημείωτο ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τους «γείτονες» της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία στα βόρεια αλλά και με την Κύπρο, ώστε συντονισμένα, σε ενιαίο μέτωπο, να πιέσουν για λύσεις την Κομισιόν.
Ήδη η πρωτοβουλία των πέντε χωρών έχει ζητήσει συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Ενέργειας, η οποία πιθανώς να γίνει εντός του Μαΐου με κεντρικό αίτημα να έχει προετοιμαστεί έως τον επόμενο μήνα, τον Ιούνιο, όταν δηλαδή θα διεξαχθεί η επόμενη Σύνοδος Υπουργών Ενέργειας, ένα πακέτο μέτρων που θα θωρακίσει τις χώρες έναντι μιας ενδεχόμενης νέας ενεργειακής κρίσης, θέση που αναμένεται ότι θα στηρίξει σήμερα και ο υφυπουργός Ενέργειας κ. Τσάφος στις συναντήσεις στην Βαρσοβία.
Στόχος της Ελλάδας, όπως και των υπολοίπων χωρών της Νοτιοανατολική Ευρώπης είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού για την πρόληψη των ενεργειακών κρίσεων προκειμένου να υπάρχει ένας κοινός συντονισμός των Διαχειριστών των ηλεκτρικών δικτύων στην ΕΕ, των Ρυθμιστών των αγορών και των κυβερνήσεων, ώστε τα έργα συντήρησης των διασυνδέσεων και άλλων κρίσιμων υποδομών να γίνονται την άνοιξη οπότε και η ζήτηση είναι περιορισμένη και όχι το καλοκαίρι.
Το ουκρανικό ζήτημα
Όσον αφορά στη στήριξη της Ουκρανίας, στις συζητήσεις των Ευρωπαίων αξιοματούχων θα τεθεί και η εφαρμογή μέτρων που θα εξασφαλίσει το ενεργειακό της σύστημα και κατ΄επέκταση και της Ευρώπης και θα καταστήσει δυνατή την πλήρη σύζευξη της με την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έως τις αρχές του 2027, από κοινού με τη Μολδαβία.
Επίσης θα συζητηθούν και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα φυσικού αερίου, με την Κομισιόν να είναι πρόθυμη να βοηθήσει. Στο «παιχνίδι» έχει μπει η επιτάχυνση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΠΕ, έως και 1,5 GW, ώστε να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας. Η πλήρης σύζευξη της Ουκρανίας με την αγορά ενέργειας της ΕΕ θα λειτουργήσει ως μέρος των συνολικών εγγυήσεων ασφάλειας που θα παράσχει η ΕΕ
Όσον αφορά στην κοινή προστασία υποδομών της ΕΕ έμφαση θα δοθεί στην αντιμετώπιση απειλών σε κρίσιμες ενεργειακές υποδομές από φυσικές καταστροφές αλλά και από κυβερνοεπιθέσεις, σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ για την προστασία υποβρύχιων καλωδίων και άλλων ζωτικών διασυνδέσεων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας