Επαγγελματικά Ταμεία: Τι αλλαγές προανήγγειλε η Νίκη Κεραμέως

Oυραγός στην ΕΕ παραμένει η Ελλάδα όσον αφορά τη δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ). Το συνολικό ενεργητικό των 33 υπαρχόντων ταμείων (29 προαιρετικής και 4 υποχρεωτικής ασφάλισης) αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες φτάνει στο 233% του ΑΕΠ και ο μέσος όρος στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 105,1%.
Στις 31/12/2024 στην Ελλάδα τα 33 ΤΕΑ απαριθμούσαν 222.671 ασφαλισμένους με ύψος ενεργητικού (περιουσίας) 2,5 δις ευρώ.
Εκπρόσωποι των θεσμικών επενδυτών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι το δημογραφικό πρόβλημα, δημιουργεί την ανάγκη για κεφαλαιοποιητικά συστήματα ασφάλισης και συμπληρωματική σύνταξη. Σύμφωνα με τις μελέτες των οικονομολόγων το 2100, η Ελλάδα θα είναι μείον 3,7 εκατ. κατοίκους ενώ όλη η Ευρώπη μειώνεται κατά 150 εκατομμύρια.
Την ίδια ώρα η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από τον ΟΟΣΑ σχετικά με τα οφέλη των επαγγελματικών ταμείων ασφάλισης δείχνει ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω σε σχέση με άλλα κράτη όπου είναι ανεπτυγμένος ο θεσμός των πολυεργοδοτικών συνταξιοδοτικών ταμείων τα οποία διευκολύνουν την παροχή συνταξιοδοτικών προγραμμάτων με τη συμμετοχή του εργοδότη.
Τα εν λόγω ταμεία θα ήταν η καλύτερη λύση για την Ελλάδα όπου κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υπάρχει μεγάλος αριθμός αυτοαπασχολούμενων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 88 % των επιχειρήσεων απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό και συνολικά το 98,4% των επιχειρήσεων απασχολεί έως 50 άτομα.
Ωστόσο αν και η σύσταση πολύ- εργοδοτικών ταμείων θεσπίστηκε και στη χώρα μας με τον νόμο 5078/2023 οι συζητήσεις μεταξύ των φορέων δεν έχουν αποδώσει καρπούς καθώς για παράδειγμα το ταμείο των κοινωνικών εταίρων δηλαδή της Γενικής Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) παραμένει ακόμα στα χαρτιά.
Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος εξομοίωσε τη φορολόγηση στις παροχές των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης με τη φορολόγηση που υπήρχε ήδη στα ομαδικά ιδιωτικά ασφαλιστήρια.
Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η συμπληρωματική σύνταξη μπορεί να φτάνει ως και το 15% της κύριας σύνταξής . Αν δηλαδή ένας ασφαλισμένος πάρει 1.000 ευρώ από την κύρια σύνταξη τότε η σύνταξη από το επαγγελματικό ταμείο θα είναι γύρω στα 150 ευρώ.
Το καταστατικό κάθε ταμείου διαθέτει διαφορετικό όριο ηλικίας εισόδου και εξόδου στην επαγγελματική ασφάλιση ανάλογα με τα έτη παραμονής του ασφαλισμένου.
Ωστόσο, η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως μιλώντας σε συνέδριο για την επαγγελματική ασφάλιση με τίτλο «Το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα της Επαγγελματικής Ασφάλισης» εξήγγειλε νέες θεσμικές παρεμβάσεις και συμπλήρωση του νόμου 5078/2023 με στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιώσιμου και κοινωνικά δίκαιου πλαισίου επαγγελματικής ασφάλισης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας