Μαρινάκης: Οι εγκληματικές πράξεις στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν κ’ δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από κανέναν

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Μαρινάκης: Οι εγκληματικές πράξεις στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από κανέναν
«Σε λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αύριο ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο. Στη μία ώρα Ελλάδας θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία από τον κ. Μερτς. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο του Economic Council Germany όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έβαλαν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης», ανέφερε αναλυτικά.
Αναφορά έκανε ακόμη στην υπογραφή από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, της σύμβαση παραχώρησης για τη Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο. Πρόσθεσε ότι όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός ήδη εκτελούνται εργασίες για τα δύο άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ και δεσμεύτηκε για τη σύνταξη μελετών για την επέκταση του ανατολικού τμήματος του δρόμου.
«Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία επεκτείνονται οι προβληματικές και άγονες περιοχές για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας», υπογράμμισε ακολούθως με αναφορά σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.
Αναφέρθηκε ακόμη στην υπογραφή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα της απόφασης για την πρόσκληση του προγράμματος ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. «Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 23 Ιουνίου έως 26 Αυγούστου. Η ενίσχυση, ανάλογα με το ύψος της δαπάνης μπορεί να φτάσει και το 70%», είπε.
Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε:
«Σε λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, ενώ, στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.
Αύριο, ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο. Στις 13:00(ώρα Ελλάδος) θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ευρωπαίος ηγέτης που γίνεται δεκτός στην καγκελαρία από τον κ. Μερτς. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.
Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης που έβαλαν την Ελλάδα σε τροχιά ανάπτυξης.
Μέτρα για τον περιορισμό της βίας στα Πανεπιστήμια παρουσίασε η Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη την Παρασκευή στην Σύνοδο Πρυτάνεων.
– Το πρώτο μέτρο αφορά στην υποχρέωση κάθε ΑΒΕΙ να συγκροτήσει, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, ένα και μόνο Πειθαρχικό Συμβούλιο, την άμεση έναρξη της πειθαρχικής δίωξης χωρίς περιθώρια καθυστέρησης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός δύο μηνών, με δυνατότητα παράτασης μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
– Δεύτερον, αυτοδίκαιη αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας για δύο χρόνια σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας ή για σημαντική καταστροφή εγκαταστάσεων, καθώς και αυτοδίκαιη διαγραφή σε περίπτωση αμετάκλητης ποινικής καταδίκης.
– Τρίτον: Πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν ασκούν τις υποχρεώσεις τους, καθώς και αυτόματες συνέπειες όταν παραβιάζονται θεσμοθετημένες προθεσμίες.
– Τέταρτον: Υποχρέωση άμεσης κατάρτισης και επικαιροποίησης, έως το τέλος Ιουλίου, όλων των Σχεδίων Ασφαλείας με έγκριση από αρμόδια επιτροπή. Επιπλέον, άμεσα θα καταρτιστούν εσωτερικοί κανονισμοί και θα δημιουργηθεί Παρατηρητήριο Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο, ενώ θα ενεργοποιηθεί και θα στελεχωθεί πλήρως η Μονάδα Ασφαλείας και Προστασίας κάθε ΑΕΙ.
– Πέμπτον: Υποχρεωτική χρήση της ακαδημαϊκής ταυτότητας ως μέσου ελέγχου εισόδου και εξόδου κατά προτεραιότητα στους πανεπιστημιακούς χώρους των ΑΕΙ στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επίσης, προβλέπεται εγκατάσταση και λειτουργία κατάλληλων τεχνολογικών συστημάτων καταγραφής πρόσβασης, ως αναπόσπαστο τμήμα του συνολικού πλαισίου πρόληψης.
– Έκτον: Θέσπιση ειδικού ποινικού πλαισίου για την πανεπιστημιακή βία, κατά τα πρότυπα της αθλητικής και της ενδοοικογενειακής βίας, με εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων κατά απόλυτη προτεραιότητα.
– Έβδομον: Σε περίπτωση αποδεδειγμένης φθοράς ή καταστροφής πανεπιστημιακής περιουσίας από φοιτητή, ο δράστης θα καλείται να αποκαταστήσει τη ζημία και σε περίπτωση μη καταβολής, η οφειλή βεβαιώνεται και θα διαβιβάζεται για είσπραξη στην Εφορία.
Οι εγκληματικές πράξεις στα Πανεπιστήμια δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές από κανέναν. Αναγνωρίσαμε πως η βαριά εγκληματικότητα που λυμαίνεται -σε πολλές περιπτώσεις- ορισμένα ακαδημαϊκά ιδρύματα, χρειαζόταν αυστηρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί και αυτό θα συμβεί με την αγαστή συνεργασία των Πρυτανικών Αρχών.
Σε αυτή τη μάχη θέλουμε να είμαστε όλοι στην ίδια σελίδα: Πολιτεία και Πρυτανικές αρχές, με στόχο την προστασία των πολιτών, την ευνομία στα Πανεπιστήμια και την υπεράσπιση των ακαδημαϊκών ελευθεριών.
Σήμερα, που μετά από δεκαετίες στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν χάρη στη νομοθέτηση αυτής της Κυβέρνησης άβατα και οι καταλήψεις στις σχολές εκκενώνονται, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κάποιες νοσηρές μειοψηφίες να εκμεταλλεύονται ιδεοληψίες μιας άλλης εποχής και να τις χρησιμοποιούν σαν «κουκούλα» για την εγκληματική τους δραστηριότητα και με τις πρωτοβουλίες αυτές θα επικαιροποιηθεί, θα θωρακιστεί και θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά το νομοθετικό πλαίσιο.
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για ένταξη στο “Σπίτι μου ΙΙ”, με πάνω από 6.100 νοικοκυριά να έχουν ήδη υπαχθεί στο πρόγραμμα. Κύριοι ωφελημένοι είναι η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.
Λιγότερο από πέντε μήνες αφότου άρχισε η υποβολή αιτήσεων, το ύψος των στεγαστικών δανείων που έχουν εγκριθεί ξεπερνά τα 734 εκατομμύρια ευρώ. Με δεδομένο ότι το 50% κάθε δανείου καλύπτεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και ότι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι καταβάλουν μειωμένους τόκους για το υπόλοιπο μισό, η στήριξη των αγοραστών για την απόκτηση πρώτης κατοικίας υπερβαίνει αυτή τη στιγμή τα 381 εκατομμύρια ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως οι δημόσιοι ευρωπαϊκοί πόροι του “Σπίτι μου ΙΙ”, έχουν απορροφηθεί κατά 38,18%.
Ο ρυθμός υπαγωγής είναι σαφώς υψηλότερος σε σύγκριση με το “Σπίτι μου Ι”. Ενδεικτικό είναι πως τις πρώτες 100 ημέρες του νέου προγράμματος οι εντάξεις ήταν 5.387, δηλαδή 59% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του “Σπίτι μου Ι”, όταν είχαν υπαχθεί 3.381 δικαιούχοι.
Παρουσία του πρωθυπουργού, υπεγράφη, από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρίστο Δήμα, η σύμβαση παραχώρησης για τη Μελέτη – Κατασκευή – Χρηματοδότηση – Λειτουργία – Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης στο τμήμα Χανιά – Ηράκλειο.
Το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο αφορά σε οδικό άξονα μήκους περίπου 157 χλμ., ο οποίος καταλήγει ανατολικά στον Ανισόπεδο Κόμβο Χερσονήσου.
Επιπλέον, στο έργο Παραχώρησης προβλέπεται και η κατασκευή του τμήματος Κίσσαμος – Χανιά με δικαίωμα προαίρεσης και νέου κόμβου στην παράκαμψη Χανίων, που συνδέει τον Β.Ο.Α.Κ. με το αεροδρόμιο Χανίων.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήδη εκτελούνται εργασίες για τα δύο άλλα τμήματα του ΒΟΑΚ και δεσμεύτηκε για τη σύνταξη μελετών για την επέκταση του ανατολικού τμήματος του δρόμου: “Έχουμε δύο ανοιχτά εργοτάξια στα οποία υλοποιούνται έργα, από τη Χερσόνησο ουσιαστικά μέχρι τον Άγιο Νικόλαο, χωρισμένα σε ένα τμήμα σύμπραξης Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και ένα δεύτερο δημόσιο έργο. Τα έργα αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί έως το 2027”, δήλωσε.
“Ας αναλογιστούμε την πρόοδο την οποία έχουμε κάνει από τότε συνολικά ως χώρα, ας πάρουμε ικανοποίηση από το γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα, ως προς τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, είναι παράδειγμα προς μίμηση συνολικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ας σκεφτούμε ότι όσο καλύτερα πηγαίνουν τα δημόσια οικονομικά, τόσο θα μπορούμε να επιστρέφουμε αυτό το πλεόνασμα της αναπτυξιακής πορείας προς τους πολίτες”, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία επεκτείνονται οι προβληματικές και άγονες περιοχές για τη χορήγηση οικονομικού κινήτρου προσέλκυσης και παραμονής σε αυτές ειδικευμένων ιατρών και οδοντιάτρων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:
“Παράλληλα με την προκήρυξη 530 ειδικευμένων γιατρών, που είναι αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, ανακοινώνουμε την ένταξη επιπλέον περιοχών για την κατηγορία των άγονων περιοχών. Ευελπιστούμε, ότι τα σημαντικά ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που θεσπίσαμε για αυτές τις περιοχές καθώς και η ταυτόχρονη πρόσκληση πολλών θέσεων, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού της χώρας μας, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να καλυφθούν οι θέσεις. Δημιουργούμε συνθήκες επαγγελματικής εξέλιξης και ευελιξίας, για τους γιατρούς, που καθιστούν πιο ελκυστική την εργασία στο δημόσιο σύστημα υγείας. Με σχέδιο και συνέπεια, χτίζουμε το νέο Ε.Σ.Υ. που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη σε κάθε γωνιά της χώρας”.
Υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα η απόφαση για την πρόσκληση του προγράμματος ενίσχυσης των θερμοκηπιακών καλλιεργειών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις από 23 Ιουνίου έως 26 Αυγούστου. Η ενίσχυση, ανάλογα με το ύψος της δαπάνης μπορεί να φτάσει και το 70%.
Στόχος της παρέμβασης είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων λειτουργίας και εκσυγχρονισμού θερμοκηπίων με στόχο τον εκσυγχρονισμό της καλλιέργειας των κηπευτικών με ταυτόχρονη μετατόπιση σε καλλιεργητικές πρακτικές υψηλότερης προστιθέμενης αξίας μέσω της αύξησης της παραγωγικότητας της μεθόδου καλλιέργειας και την μείωση των εισροών ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας