Πολιτική

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας

Νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδας – Ιταλίας

Πηγή Φωτογραφίας: [363224] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΜΕΛΟΝΙ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη και συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει σήμερα στη Ρώμη για να συναντηθεί με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι.

Μετά τη συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφορικά με τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη στο άμεσο μέλλον. Αυτές περιλαμβάνουν ζητήματα όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ, καθώς και το μεταναστευτικό, θέματα που αναμένεται να συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών.

Επιπλέον, η Ελλάδα και η Ιταλία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μεταναστευτικού ζητήματος και έχουν επανειλημμένα τονίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος. Υπογραμμίζουν την ανάγκη για φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη συνεργασία με τρίτες χώρες, την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και τη διατήρηση ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης.

Οι δύο ηγέτες έχουν αναπτύξει μια καλή προσωπική χημεία, στην οποία έχει συμβάλει συν τοις άλλοις και το γεγονός ότι χωροταξικά κάθονται δίπλα σε όλες τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έχουν συχνά έτσι την ευκαιρία να συζητάνε. Παρότι ανήκουν σε διαφορετικές ευρωπαϊκές πολιτικές οικογένειες, έχουν μια συναντίληψη σε μια σειρά από ζητήματα, από το μεταναστευτικό μέχρι το ενεργειακό, που επιτρέπει μια καλύτερη συνεννόηση.

Άμυνα και ασφάλεια: Η θέση της Αθήνας

Στην ατζέντα των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν και άλλα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ, η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.

Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προκλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, απ’ όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας πολλές.

Ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε το 2017 στην Κέρκυρα, ενώ η κα Μελόνι είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2023.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments