Το ταξίδι του ενός τρισ. δολ. στον Κόλπο: Όπλα, αεροπλάνα, πυρηνική ενέργεια, ΑΙ

Πηγή Φωτογραφίας: New York Magazine, Trump's Speech in Saudi Arabia Was More Obama Than Bannon
O αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε την περιοδεία του σε πλούσιες πλουτοπαραγωγικές χώρες της Μέσης Ανατολής, με στόχο να εξασφαλίσει συμφωνίες και επενδύσεις ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Από τη μεριά τους, οι ηγεσίες της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν την προσωπική επιρροή που έχουν στον αμερικανό πρόεδρο σε απτά κέρδη.
Οι τρεις αυτές χώρες λειτουργούν ως μεσάζοντες σε συγκρούσεις που θέλει να επιλύσει ο Τραμπ, από τη Γάζα έως την Ουκρανία και το Ιράν, και τώρα ανταμείβονται με το προνόμιο να φιλοξενήσουν την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό στη δεύτερη θητεία του.
Ομως, όπως τονίζει η ιστοσελίδα Axios, αυτή η περιοδεία Τραμπ «έχει αποκλειστικά να κάνει με τα χρήματα.
Η περιφερειακή του ατζέντα είναι επιχειρήσεις, επιχειρήσεις και επιχειρήσεις, όπως εξηγεί άραβας αξιωματούχος.
Η γεωπολιτική ατζέντα είναι δευτερεύουσα. Ενώ ο Τραμπ είχε καταστήσει σαφές ότι θέλει μια συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ, ο πρόεδρος και οι βοηθοί του γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι εφικτή, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα».
Βέβαια η Σαουδική Αραβία, όπου ο αμερικανός πρόεδρος προσγειώνεται σήμερα, ήταν το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό και στην πρώτη θητεία του. Τότε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε υποσχεθεί επενδύσεις 450 δισ., ενώ τώρα ξεπερνούν τα 600 δισ., μεταξύ των οποίων στρατιωτικές πωλήσεις καθώς και μεγάλες συμφωνίες ενέργειας και ορυκτών.
Σημαντικές είναι και οι συμφωνίες με το Κατάρ ύψους 200-300 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων μιας τεράστιας συμφωνίας για εμπορικά αεροσκάφη με την Boeing και μιας συμφωνίας 2 δισ. δολαρίων για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper.
Πολυτελή ακίνητα Είναι ξεκάθαρο, γράφουν οι «New York Times», ότι ο Τραμπ βλέπει την περιοχή του Κόλπου ως ένα μέρος όπου μπορούν να βγουν πολλά χρήματα για τις ΗΠΑ και για επιχειρήσεις όπως η δική του. Ο Οργανισμός Τραμπ ανακοίνωσε μια νέα συμφωνία πολυτελών ακινήτων στο Κατάρ μόλις δύο εβδομάδες πριν από το ταξίδι και έχει επίσης εν εξελίξει έργα στην Τζέντα, το Ντουμπάι και το Ομάν.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα διάσταση της περιοδείας αυτής είναι οι συζητήσεις και οι επενδύσεις που θα γίνουν στην τεχνητή νοημοσύνη και την τεχνολογία. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OpenAI, Σαμ Αλτμαν, θα ταξιδέψει στον Κόλπο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Τραμπ, ενώ μια σειρά από ηγετικά στελέχη στον τεχνολογικό τομέα, μεταξύ των οποίων και ο διευθύνων σύμβουλος της Nvidia Τζένσεν Χουάνγκ, θα μιλήσουν σήμερα στο Φόρουμ Επενδύσεων Σαουδικής Αραβίας – ΗΠΑ στο Ριάντ. Στο ίδιο φόρουμ έχει προσκληθεί και ο Ιλον Μασκ. Οπως έγινε γνωστό, η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ είναι μεταξύ των χωρών που ασκούν έντονη πίεση για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προηγμένα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης που εξάγονται από τις ΗΠΑ.
Ο σαουδάραβας διάδοχος ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει για αύριο σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες των χωρών του Κόλπου, στους οποίους ο Ντόναλντ Τραμπ θα παρουσιάσει το όραμά του για την εμπλοκή των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και τους πολιτικούς του στόχους στην περιοχή. Στη σύνοδο θα πάρουν μέρος οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου – ΗΑΕ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ. Προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια να προσκληθούν ηγέτες άλλων αραβικών χωρών στη σύνοδο κορυφής, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει, δήλωσε αξιωματούχος στο Ριάντ.
Οι άλλοι πρόεδροι Οι «Νew York Times» εκτιμούν, πάντως, ότι οι οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες είναι στο μυαλό του Τραμπ σε αυτό το ταξίδι.
«Ο πρόεδρος Τραμπ πάντα έβλεπε την προεδρία ως ένα παγκόσμιο κυνήγι συμφωνιών.
Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για αυτό από τον Κόλπο, όπου λίγοι άνδρες ασκούν απόλυτη εξουσία πάνω σε τεράστιο πλούτο», αναφέρουν σε σχετικό δημοσίευμα.
Και αυτό αποτελεί μια ασυνήθιστη προσέγγιση για αμερικανό πρόεδρο καθώς οι περισσότεροι όταν επισκέπτονταν τη Μέση Ανατολή συνήθως πήγαιναν με ένα στρατηγικό όραμα. Ο Τζίμι Κάρτερ ώθησε την Αίγυπτο και το Ισραήλ σε μια ιστορική ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Μπιλ Κλίντον προσπάθησε και απέτυχε για ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων. Ο Τζορτζ Μπους φαντάστηκε ότι ο πόλεμός του κατά της τρομοκρατίας θα οδηγούσε τελικά σε εκδημοκρατισμό στην περιοχή.
Ο Μπαράκ Ομπάμα πήγε στο Κάιρο «για να αναζητήσει μια νέα αρχή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο». Ο πρόεδρος Τραμπ θα περιοδεύσει στον Κόλπο αυτή την εβδομάδα αναζητώντας ένα πράγμα: επιχειρηματικές συμφωνίες. Αεροπλάνα. Πυρηνική ενέργεια. Επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Οπλα.
Ο πόλεμος στη Γάζα Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση στη Σαουδική Αραβία πυρηνικού εξοπλισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων για πολιτικούς σκοπούς – και η δυνατότητα εμπλουτισμού του δικού τους ουρανίου – συνδεόταν με έναν διπλωματικό στόχο: να πειστεί το Ριάντ να αναγνωρίσει το Ισραήλ, κάτι που οι Αμερικανοί οραματίζονταν ως επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ, τις οποίες ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει ως το μεγαλύτερο διπλωματικό επίτευγμα της πρώτης του θητείας.
Τώρα, η διαπραγμάτευση φαίνεται να προχωρά, αργά, ως μια αυτόνομη επιχειρηματική συμφωνία.
Οι βοηθοί του Τραμπ επιμένουν ότι εξακολουθεί να θέλει να μεσολαβήσει για μια συμφωνία ομαλοποίησης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ισραήλ.
Αλλά με τον πόλεμο στη Γάζα να μαίνεται ακόμα, ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν δεν έχει κανένα συμφέρον να αγκαλιάσει δημόσια τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Ομως, επειδή τελευταία και ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαφωνίες με τον Νετανιάχου, μια στάση στο Ισραήλ δεν συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμά του.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας