Τραμπ: Φταίει η ΕΕ για τα ακριβά φάρμακα στις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews.com
Η Γερμανία και εν γένει η Ευρωπαϊκή Ένωση ευθύνονται για τις υψηλές τιμές των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ, δήλωσε την Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ, υπογράφοντας εκτελεστικό διάταγμα για την μείωσή τους κατά τουλάχιστον 59%.
«Οι Αμερικανοί ασθενείς επιδοτούσαν ουσιαστικά τα σοσιαλιστικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης στη Γερμανία, σε όλα τα μέρη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Τραμπ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε την ΕΕ ότι αναγκάζει τις φαρμακευτικές εταιρείες να πωλούν φάρμακα σε χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη, μια «βάναυση τακτική», όπως ισχυρίζεται, που αναγκάζει τις εταιρείες στις ΗΠΑ να αυξάνουν στη συνέχεια τις τιμές. «Θα πληρώνουμε όλοι το ίδιο. Θα πληρώνουμε ό,τι πληρώνει η Ευρώπη», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τραμπ δίνει στις φαρμακοβιομηχανίες 30 ημέρες για να μειώσουν το εγχώριο κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στις ΗΠΑ ή τις απειλεί με όρια στο πόσα μπορούν να λάβουν από την κυβέρνηση σε κέρδη από το Medicare.
Το Medicare και το Medicaid είναι προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, τα οποία παρέχουν δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης για σχεδόν 80 εκατομμύρια φτωχούς και ανάπηρους.
Δεν είναι σαφές πώς το εκτελεστικό διάταγμα μπορεί να επηρεάσει τα εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Ο Τραμπ πιστεύει ότι άλλες χώρες καταστέλλουν τις τιμές των φαρμάκων στις δικές τους χώρες και επιτρέπουν στις φαρμακευτικές εταιρείες να αυξάνουν το κόστος για τους πελάτες στις ΗΠΑ για να καλύψουν τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης.
«Το κάνω αυτό για τον αμερικανικό λαό. Το κάνω αυτό ενάντια ίσως στο πιο ισχυρό λόμπι στον κόσμο, το λόμπι των φαρμάκων», δήλωσε ο Τραμπ. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρξε βάναυση, βάναυση. Και οι φαρμακευτικές εταιρείες μου είπαν πραγματικά ιστορίες, ήταν απλά βάναυση, πώς τις ανάγκασαν», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο αντιδιαβητικό φάρμακο Ozempic που μειώνει την παχυσαρκία και το οποίο, όπως είπε, κοστίζει πολύ λιγότερο στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ προσπαθεί να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων. Η κίνηση αυτή θεωρείται ευρέως ως αναβίωση της πολιτικής του «προτιμώμενου κράτους» (“most favored nation”), η οποία αργότερα ανατράπηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπάθησε να μειώσει το κόστος των φαρμάκων μέσω ενός άλλου προγράμματος.
Η πολιτική του «προτιμώμενου κράτους» θα έβλεπε το Medicare να πληρώνει τις ίδιες τιμές για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που πληρώνουν άλλα κράτη, όπως η Γερμανία και η ΕΕ. Για παράδειγμα, εάν ένα φάρμακο κοστίζει 100 δολάρια στις ΗΠΑ και 30 ευρώ στη Γερμανία, η τιμή του Medicare θα περιορίζεται στα 30 ευρώ.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα κόψει τους «πλούσιους» μεσάζοντες, ώστε οι Αμερικανοί να μπορούν να αγοράζουν τα φάρμακα απευθείας από τις φαρμακευτικές εταιρείες σε χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με δήλωσή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου, «οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν λιγότερο από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού και όμως χρηματοδοτούν περίπου τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων φαρμακευτικών κερδών».
Η φαρμακοβιομηχανία υποστηρίζει ότι η πολιτική του «προτιμώμενου κράτους» θα παρεμποδίσει την έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και θα μειώσει τα κέρδη.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας