Ελλάδα

Πόρισμα ΕΜΠ για Τέμπη: Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα

Πόρισμα ΕΜΠ για Τέμπη: Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Πόρισμα ΕΜΠ για Τέμπη: Τα έλαια σιλικόνης μπορούν να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα

Μεταξύ άλλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στο χώρο υπερβεί τους 300 βαθμούς Κελσίου και εν συνεχεία να καούν».

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα αναφορικά με το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη περιλαμβάνει το πόρισμά του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που παραδόθηκε το πρωί της Τρίτης (13/5) στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη.

Μεταξύ άλλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στο χώρο υπερβεί τους 300 βαθμούς Κελσίου και εν συνεχεία να καούν».

«Όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσας μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο» συμπλήρωσε.

Τα ευρήματα του Χημείου του Κράτους που σχετίζονται με τα έλαια ψύξης των μετασχηματιστών

Απαντώντας στο ερώτημα του ανακριτή αν δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους από τη σύσταση και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών των αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν, ο κ. Καρώνης απάντησε, μεταξύ άλλων: «Κατά τη διαδικασία του τραγικού δυστυχήματος που ξεκίνησε με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και συνεχίστηκε με την πυρκαγιά, υπήρξε διασπορά ελαίου σιλικόνης από τους μετασχηματιστές των ηλεκτραμαξών».

«Ένα μέρος του ελαίου συμμετείχε στην πυρκαγιά, οπότε εξετέθη σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπασή του προς κυκλικά και γραμμικά ολιγομερή διμεθυλοσιλοξάνια. Οι αναλύσεις του ΓΧΚ προσδιόρισαν γραμμικά σιλοξάνια (ολιγομερή και πολυμερή) σε 59 δείγματα και κυκλικά διμεθυλοσιλοξάνια σε 39 δείγματα. Κοινή παρουσία γραμμικών διμεθυλοισιλοξανίων και κυκλικών διμεθυλοσιλοξανίων υπήρξε σε 27 δείγματα. Αυτά είναι τα ευρήματα των αναλύσεων του ΓΧΚ που σχετίζονται με τα έλαια ψύξης των μετασχηματιστών» σημείωσε.

«Δεν φαίνεται να υπήρχε φορτίο με πτητικό υλικό»

Επικαλούμενος τα βίντεο που προσκομίστηκαν από την εταιρεία ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ, αναφέρει πως δεν προκύπτει ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ύποπτο φορτίο.

Ειδικότερα, επισημαίνει πως «με δεδομένο δε πως οι υπόλοιπες φορτάμαξες με τα εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν το παραμικρό ίχνος φωτιάς, και σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν είτε με εμπορεύματα σύμφωνα με τις φορτωτικές είτε κενά, δε φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας».

Να σημειωθεί ότι, το πόρισμα συνέταξε ο καθηγητής του εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καρώνης.

Στο πόρισμα αυτό, που αριθμεί 132 σελίδες, ο κ. Καρώνης απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων του ανακριτή, με βάσει τα στοιχεία που προέκυψαν από τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, τις αυτοψίες αλλά και τις δειγματοληψίες από το χώρο του δυστυχήματος.

Σημειώνεται πως, πραγματογνωμοσύνες με ανάλογο συμπέρασμα έστω και με άλλη μεθοδολογία υπάρχουν στη δικογραφία από τεχνικούς συμβούλους συγγενών θυμάτων αλλά και την Πυροσβεστική, όπως και αντίθετες.

Σε άλλο σημείο του πορίσματος, και απαντώντας σε ερώτημα για το εάν δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους από τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία – έγγραφα φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο κ. Καρώνης τόνισε:

«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και κυρίως το γεγονός ότι πλην ενός όλα τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν σφραγισμένα και επίσης κανένα από τα εμπορευματοκιβώτια δεν έχει ίχνη φωτιάς, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΓΧΚ δεν μπορούν να συσχετιστούν με το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας».

Παραδόθηκε και το πόρισμα Τσακιρίδη για τις έρευνες στο Κουλούρι

Αρνητική είναι η πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που εξέτασε για λογαριασμό της Πυροσβεστικής τα υπολείμματα (κομμάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής), που ελήφθησαν κατά την αυτοψία στο Κουλούρι προκειμένου να αποφανθεί, αν είχαν σημάδια από φωτιά (έκρηξη) ή μόνον από χτυπήματα λόγω της σφοδρής σύγκρουσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής που ανέλαβε τη διενέργεια της έρευνας, Πέτρος Τσακιρίδης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κομμάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής που εξετάστηκαν δεν είναι καμένα, δηλαδή δεν δηλώνουν έκρηξη, αλλά φέρουν μόνον παραμορφώσεις από χτυπήματα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση των δύο τρένων.

Η πραγματογνωμοσύνη Τσακιρίδη, που είναι καθηγητής της Σχολής Μεταλλουργών Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη την οποία και μελετά όπως και την πραγματογνωμοσύνη Καρώνη.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments