Γαλλία: Αναζωπυρώθηκε στην Εθνοσυνέλευση η διχαστική συζήτηση για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews.com
Οι Γάλλοι βουλευτές αναβίωσαν μία από τις πιο πολωτικές συζητήσεις της χώρας σχετικά με την υποβοηθούμενη αυτοκτονία.
Οι βουλευτές άρχισαν τη Δευτέρα να εξετάζουν δύο νομοσχέδια, τα οποία επικεντρώνονται στην ενίσχυση της παρηγορητικής φροντίδας και στη νομιμοποίηση της υποβοηθούμενης θανάτωσης για ενήλικες άνω των 18 ετών με ανίατες, προχωρημένες ασθένειες ή ασθένειες που βρίσκονται σε τελικό στάδιο.
Αυτό θα επέτρεπε στους ασθενείς να λαμβάνουν ή να χορηγούν μια θανατηφόρα ουσία είτε οι ίδιοι είτε με ιατρική βοήθεια.
Η προτεινόμενη νομοθεσία, η οποία θα επέτρεπε την πρόσβαση σε θανατηφόρες ουσίες υπό αυστηρές προϋποθέσεις, έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση σε όλες τις πολιτικές γραμμές.
Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ότι επιλέξιμοι θα είναι μόνο οι ασθενείς που είναι σε θέση να εκφράσουν ελεύθερα και σαφώς την πληροφορημένη επιθυμία τους να τερματίσουν τη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ ή εκείνοι που βρίσκονται σε μη αναστρέψιμο κώμα δεν μπορούν να θεωρηθούν επιλέξιμοι για την πράξη.
Εκτός από την προϋπόθεση ότι το αίτημα του ασθενούς πρέπει να υποβάλλεται ελεύθερα και με πλήρη ενημέρωση, η νομοθεσία περιγράφει ότι ο ασθενής πρέπει να υποφέρει από σωματικό ή ψυχολογικό πόνο που δεν μπορεί να ανακουφιστεί με θεραπεία.
Βαθιές πολιτικές διαιρέσεις Υποστηριζόμενο από τους υποστηρικτές του Γάλλου προέδρου Μακρόν και μεγάλο μέρος της αριστεράς, το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει έντονες αντιδράσεις από συντηρητικούς βουλευτές και την ακροδεξιά που υποστηρίζουν ότι οι πόροι θα έπρεπε αντ’ αυτού να κατευθυνθούν προς τη βελτίωση της παρηγορητικής φροντίδας.
Ο κεντρώος βουλευτής Ολιβιέ Φαλορνί έχει υποστηρίξει με πάθος το δικαίωμα στον θάνατο: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τη ζωή, αλλά μερικές φορές υπάρχει κάτι χειρότερο από το θάνατο. Ναι, υπάρχει κάτι ακόμη χειρότερο από τον θάνατο, όταν η ζωή δεν έχει γίνει τίποτα άλλο από αδυσώπητη αγωνία», δήλωσε ο Φαλορνί στο κοινοβούλιο το βράδυ της Δευτέρας.
Ο Φιλίπ Ζυβάν, συντηρητικός βουλευτής και εν ενεργεία αναισθησιολόγος, εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους από τη νομιμοποίηση της πράξης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
«Καμία χώρα δεν έχει προχωρήσει τόσο μακριά, τόσο ως προς την έκταση, την ταχύτητα, την αδυναμία ελέγχου, όσο και ως προς την πίεση που θα ασκηθεί στους πιο ευάλωτους. Αυτό που χρειάζονται οι φροντιστές και οι ασθενείς είναι χρόνος για φροντίδα, ανακούφιση και υποστήριξη», δήλωσε.
Κρίση της ανακουφιστικής φροντίδας Καθώς η συζήτηση εκτυλισσόταν μέσα στην Εθνοσυνέλευση, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν κοντά στο εμβληματικό παρισινό κτίριο.
Φορώντας μπλε ιατρικές ποδιές και ξαπλωμένοι στο έδαφος για να αναπαραστήσουν ένα «υπαίθριο νοσοκομείο», οι διαδηλωτές, με επικεφαλής την οργάνωση Alliance Vita, απαίτησαν μεγαλύτερες επενδύσεις στην ανακουφιστική φροντίδα και όχι τη νομιμοποίηση της ευθανασίας.
Αφίσες και πλακάτ ήταν διάσπαρτα σε όλη τη σκηνή με μηνύματα όπως «Θέλουμε παρηγορητική φροντίδα», «Όχι στην ευθανασία» και «Υποστηρίξτε τους πιο ευάλωτους».
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα κατά του νομοσχεδίου είναι οι σημαντικές ελλείψεις της Γαλλίας στην παροχή ποιοτικής ανακουφιστικής φροντίδας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Cour des Comptes, του γαλλικού Ελεγκτικού Συνεδρίου, σχεδόν οι μισοί από όσους θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την ανακουφιστική φροντίδα δεν την έλαβαν. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 180.000 ασθενείς ετησίως.
Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό σε περιβάλλοντα κατ’ οίκον φροντίδας και οίκους ευγηρίας, όπου οι επαγγελματίες υγείας συχνά δεν είναι επαρκώς εξοπλισμένοι για τη διαχείριση της φροντίδας στο τέλος της ζωής.
Ο πρόεδρος της Alliance Vita Τιγκντιάλ Ντερβίλ έχει εκφράσει ευθέως την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να μεταρρυθμιστεί πριν καν εξεταστεί το ενδεχόμενο της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας.
«Πρέπει να επιδιορθώσουμε το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να καταστήσουμε τη φροντίδα προσιτή στους Γάλλους, ιδίως την ανακούφιση από τον πόνο και την παρηγορητική φροντίδα, και πρέπει να διατηρήσουμε την προστασία που παρέχει η απαγόρευση της θανάτωσης μεταξύ των φροντιστών και των φροντιζόμενων», δήλωσε στην διάρκεια της διαδήλωσης.
Πολλοί επικριτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι η έλλειψη κατάλληλης παρηγορητικής φροντίδας είναι η βασική αιτία του πόνου πολλών ασθενών και της επιθυμίας τους να θέσουν τέλος στη ζωή τους. Μία διαδηλώτρια επισημαίνει ότι αυτό ακριβώς συνέβη στη θεία της.
«Η θεία μου υπέφερε ψυχολογικά (…) Δεν μπορούσε να ζήσει μόνη της, οπότε την έστειλαν σε οίκο ευγηρίας. Δεν υπήρχε κανείς εκεί. Ο γενικός γιατρός ερχόταν μια φορά κάθε 2 μήνες (…) Δεν υπήρχε κανείς να ανακουφίσει την ψυχολογική της ταλαιπωρία. Έτσι προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Ήθελε να πεθάνει γιατί δεν υπήρχε λύση για τον πόνο της», εξήγησε η Σερβερίν στο euronews.
Η τελική ψηφοφορία για τα δύο νομοσχέδια έχει προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου. Σε μια σπάνια περίπτωση, τα πολιτικά κόμματα αποφάσισαν να μην επιβάλουν κομματικές γραμμές λόγω της προσωπικής φύσης της πρότασης, κάτι που σημαίνει ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας