Κυβέρνηση: Στοίχημα συσπείρωσης σε κρίσιμες εκλογικές περιοχές

Πηγή Φωτογραφίας: [374543] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του Μεγάρου Μαξίμου, ο Ιούνιος ήταν επισημασμένος. Η κυβερνητική έδρα τότε εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να στείλει θετικά μηνύματα στην περιφέρεια, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις εκλογικά δύσκολες περιοχές από τη Βόρεια Ελλάδα μέχρι την Κρήτη, μέσω μιας «εθνικής στρατηγικής». Αυτή η στρατηγική αναμένεται να περιλαμβάνει το αναπτυξιακό σχέδιο για κάθε περιφερειακή ενότητα, συνδυασμένο με οριζόντιες πολιτικές που αφορούν το δημογραφικό, τη διαχείριση υδάτων, τον χωροταξικό σχεδιασμό και το επενδυτικό πλαίσιο, αντί να ασχολείται μόνο με τοπικά ζητήματα.
Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο αναταραχής και ανατροπών λόγω των γεγονότων στα Τέμπη, ξεκίνησε ένας νέος τρίμηνος αγώνας δρόμου, με τοπικές διαβουλεύσεις που θα διαρκέσουν έως τον Ιούνιο. Στόχος είναι η παρουσίαση της στρατηγικής για την περιφέρεια πριν από τη ΔΕΘ, ώστε να αποτελέσει ένα «εθνικό ορόσημο».
Διεργασίες με τις τοπικές κοινωνίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκπονηθεί 38 σχέδια και, αν και οι ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει γενικός σχεδιασμός σχεδόν για όλες τις περιφερειακές ενότητες, είναι απαραίτητο να ενταθούν οι διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες ώστε να αποφευχθούν διαφωνίες ή λανθασμένοι χειρισμοί.
Είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης προσπαθεί να επανασυνδεθεί με την περιφέρεια, επιδιώκοντας να συνεχίσει από εκεί που είχε σταματήσει πριν από πεντέμισι μήνες με το Μετρό Θεσσαλονίκης.
Εκτός από τις Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, στο επίκεντρο του πρωθυπουργού βρίσκονται η Θεσσαλία, όπου σχεδιάζεται η επόμενη περιοδεία του, και η Κρήτη, όπου επισκέφθηκε τον ΒΟΑΚ την περασμένη Παρασκευή.
Αυτές οι περιοχές είναι υψίστης προτεραιότητας – ιδιαίτερα οι έξι δήμοι της Α’ Θεσσαλονίκης (σημειώνεται ότι είναι ο πιο ευνοημένος νομός στον τελευταίο κυβερνητικό ανασχηματισμό), η Λάρισα ως ο μεγαλύτερος νομός στον Κάμπο, καθώς και οι νομοί Ηρακλείου και Ρεθύμνου, οι οποίοι συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις προς τη ΝΔ.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να προβάλλει τα «έργα» και τις «παρεμβάσεις» που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και τις δυτικές περιοχές, η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται απτά αποτελέσματα, με έμφαση στις συγκοινωνίες (όπως το FlyOver και τα λεωφορεία). «Δεν μπορούμε να περιοριζόμαστε μόνο σε στόχους ή να μιλάμε αόριστα για ‘σύγκλιση’ και ‘ανάπτυξη’», παραδέχεται στέλεχος του κόμματος.
Ενόψει της ΔΕΘ, ο μηχανισμός της ΝΔ ενεργοποιείται από νωρίς, με σκοπό να διοργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων, επισκέψεων και δράσεων σε κάθε δήμο, με επικεφαλής βουλευτές. Παράλληλα, κυβερνητικά κλιμάκια, εστιάζοντας στα αναπτυξιακά σχέδια, κατευθύνονται άμεσα προς την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, συγκεκριμένα στις περιοχές της Ξάνθης και της Καβάλας.
Για τη Θεσσαλία, θα δοθεί επιπλέον θετικό σήμα μέσω του νέου αναπτυξιακού νόμου, εκτός από την αναμενόμενη επίσκεψη του Μητσοτάκη, η οποία στοχεύει να παρουσιάσει μια εικόνα συντονισμένης «ανασυγκρότησης» σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Πρόσφατα, έγινε προσπάθεια να αναδειχθούν οι συμβάσεις για έργα του Ταμείου Ανάκαμψης σε έξι περιφερειακές ενότητες (Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Μαγνησία, Εύβοια, Φθιώτιδα), παρά τις συχνές διαμαρτυρίες από τον Κάμπο σχετικά με καθυστερήσεις. Εν αναμονή του νέου αναπτυξιακού νόμου στη Βουλή, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι η Θεσσαλία θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.
Στην Κρήτη, όπου το ΠΑΣΟΚ ασκεί πίεση ως δεύτερο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει και εκεί την πρόκληση των «παραδοτέων». Σύμφωνα με την ανάλυση του Μαξίμου, αυτό επηρεάζει τα περιθώρια αύξησης της γαλάζιας συσπείρωσης και, σε σημαντικό βαθμό, τις εκλογικές συμπεριφορές. Ο Μητσοτάκης δήλωσε σχετικά: «Είναι μια προσωπική δέσμευση που είχα αναλάβει (…) Ένα έργο που εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί συλλογική διεκδίκηση», αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ, όπως αναμενόταν και στην κυριακάτικη ανασκόπηση έργου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας