Οι Συμφωνίες της Ρώμης για ενέργεια, άμυνα και μετανάστευση

Πηγή Φωτογραφίας: [377897] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Στην αναθεωρημένη σύμβαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τη Hellenic Train, η οποία θα καθορίζει ρήτρες και χρονοδιαγράμματα, αναφέρονται κυβερνητικές πηγές σχετικά με την εξειδίκευση των όρων της συμφωνίας που ανακοίνωσε χθες από τη Ρώμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την επένδυση του ιταλικού ομίλου Ferrovie dello Stato, στον οποίο ανήκει η Hellenic Train.
Η ιταλική πλευρά έχει δεσμευτεί για επένδυση ύψους 360 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την αγορά οκτώ σύγχρονων αμαξοστοιχιών ταχείας κυκλοφορίας και 15 προαστιακών συρμών, καθώς και τη διαμόρφωση σύγχρονων αμαξοστασίων για τη διασφάλιση μακροχρόνιας συντήρησης. Ο χρόνος υλοποίησης της συμφωνίας συνδέεται με τη δέσμευση της ελληνικής πλευράς για συνολική επένδυση 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναβαθμιστεί το δίκτυο και να εγκατασταθούν σύγχρονα συστήματα ασφαλείας. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δηλώσει ότι έως το 2027 η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα είναι πλήρως λειτουργική και ασφαλής, προσδιορίζοντας έτσι ένα πλαίσιο για το χρονοδιάγραμμα.
Η κυβέρνηση εκφράζει μεγάλη ικανοποίηση για την επίτευξη συμφωνίας με την ιταλική πλευρά σχετικά με την επένδυση σε νέους συρμούς, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ολοκλήρωση της αναβάθμισης των σιδηροδρομικών μεταφορών. Στο Μέγαρο Μαξίμου, καταβάλλεται σημαντική προσπάθεια για την υπέρβαση των Τεμπών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το ενδιαφέρον της Αθήνας για συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, στέλνοντας παράλληλα μηνύματα προς την Άγκυρα, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ερντογάν στη Ρώμη και τις συμφωνίες με ιταλικές εταιρείες.
«Μπορούμε να ενισχύσουμε τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Μπορούμε να επενδύσουμε στην έρευνα και την τεχνολογία, διαμορφώνοντας μια κοινή στρατηγική ασφάλειας. Και στο πλαίσιο αυτό νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης» τόνισε, για να προσθέσει ότι «η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις».
Με την Τζόρτζια Μελόνι να προσθέτει ότι βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος και ότι «είμαστε από τις χώρες εισόδου των μεταναστών και με τον Κυριάκο έχουμε εργαστεί για να σταθεροποιήσουμε μια αλλαγή αντιμετώπισης των ροών».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας