Πολιτική

Προσδοκίες και “αγκάθια” στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς

Προσδοκίες και “αγκάθια” στη συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Στο Βερολίνο ο Μητσοτάκης - Θα συναντηθεί με τον Μερτς

Τα ενεργειακά ζητήματα θα συζητηθούν στη συνάντηση των δύο ηγετών. Η Αθήνα προωθεί σημαντικές διασυνδέσεις και στρατηγικές συνεργασίες με τη Γερμανία στον τομέα της πράσινης ενέργειας και των υποδομών μεταφοράς.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Βερολίνο, αναμένονται συζητήσεις σχετικά με θέματα ενέργειας.

Αν και οι δύο ηγέτες θα εστιάσουν κυρίως στο μεταναστευτικό και στα εξοπλιστικά προγράμματα, είναι πιθανό να αναδειχθούν σημαντικά ενεργειακά έργα, όπως η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Γερμανίας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «τα ενεργειακά έργα αποτελούν κορυφαία προτεραιότητα για τις δύο χώρες».

Μετά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν χθες στη Ρώμη στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ΑΔΜΗΕ και η Terna, οι διαχειριστές των δύο χωρών, υπέγραψαν χθες Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη μιας νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης, με συνολική επένδυση ύψους 1,9 δισ. ευρώ.

Green Aegean Interconnector

Καθώς οι νέες διασυνδέσεις θεωρούνται από πολλούς στην Ευρώπη ως η λύση για τις υψηλές τιμές του ρεύματος, το έργο της διασύνδεσης Ελλάδας-Γερμανίας (Green Aegean Interconnector) αποκτά νέα δυναμική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μερτς εκφράζει θετική στάση προς το έργο, σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση της Γερμανίας.

Ταυτόχρονα, στελέχη του ΑΔΜΗΕ στην Αθήνα επισημαίνουν ότι προχωρά ο σχεδιασμός του έργου, το οποίο στοχεύει στην εξαγωγή πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα προς τη Γερμανία, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σλοβενία και την Αυστρία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Green Aegean Interconnector θα έχει συνολική ικανότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 3 GW, με δυνατότητα επέκτασης έως και 9 GW στο μέλλον. Το εκτιμώμενο κόστος του έργου ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει υποθαλάσσια διαδρομή από την Ελλάδα μέσω της Αδριατικής προς τη Σλοβενία, ακολουθούμενη από χερσαία διαδρομή προς την Αυστρία και τη Νότια Γερμανία.

Ενδιαφέρον για υδρογόνο

Στον τομέα του υδρογόνου, υπάρχουν φιλόδοξα σχέδια που συνδέουν τις δύο χώρες. Γερμανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα επισημάνει το μεγάλο συμφέρον της Γερμανίας για την εισαγωγή υδρογόνου, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία. Παρά το γεγονός ότι ο τομέας στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, μελέτη του ΔΕΣΦΑ αναδεικνύει τη δυνατότητα της χώρας να γίνει ένας από τους κύριους προμηθευτές «πράσινου» υδρογόνου για τη Γερμανία.

Η μελέτη κατατάσσει την ελληνική αγορά ανάμεσα στις πιο ανταγωνιστικές επιλογές για τη Γερμανία όσον αφορά το κόστος παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που θα γίνει δεκτός στην καγκελαρία, με τη συνάντησή τους να έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 (ώρα Ελλάδας). Μετά τη συνάντηση, θα ακολουθήσουν δηλώσεις προς τον Τύπο, ενώ το βράδυ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο συνέδριο του Economic Council Germany.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments