Διεθνή

Συνάντηση Τραμπ με Σάρα, «παρουσία» Ερντογάν

Συνάντηση Τραμπ με Σάρα, «παρουσία» Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε στη συνάντηση μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ, του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Αχμέντ αλ Σάρα μέσω βιντεοκλήσης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu

Κάποτε οι ΗΠΑ πρόσφεραν αμοιβή 10 εκατ. δολ. για τη σύλληψη του Αχμεντ αλ Σάρα, χαρακτηρισμένου τότε ως τζιχαντιστή. Σήμερα, το ίδιο πρόσωπο, ως προσωρινός πλέον πρόεδρος της Συρίας, είχε χειραψία με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε το BBC, σχολιάζοντας τη συνάντηση των δύο ηγετών στο Ριάντ, παρουσία, μέσω βιντεοκλήσης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως μετέδωσε το τουρκικό κρατικό δίκτυο Anadolu.

Η επικήρυξη του άλλοτε τζιχαντιστή ηγέτη, ήρθη λίγο αφότου η οργάνωση του Αλ Σάρα, ανάγκασε τον Ασαντ να εγκαταλείψει τη Συρία, υποσχέθηκε πως θα πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και πως θα σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς αποκλεισμούς.

Εκτοτε, ο Αλ Σάρα θεωρείται ότι έχει σημειώσει μεγάλες επιτυχίες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο – ειδικά μετά την επίσκεψή του στη Γαλλία και τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Η δε συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ, επισφραγίζει σημαντική στροφή στην αμερικανική πολιτική, όπως επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές.

Είναι η πρώτη φορά που οι ηγέτες των δύο χωρών συναντήθηκαν από το 2000, έπειτα δηλαδή από 25 χρόνια, ενώ χθες, ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πως η συνάντηση θα γινόταν απλώς για να τον «χαιρετήσει» ο Τραμπ.

Μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους ηγέτες της Συρίας, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας, ο Τραμπ πήρε τον λόγο στη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, από όπου τόνισε πως είχε την «τιμή να άρει τις κυρώσεις» στη Συρία.

«Θα αποδειχθεί καλό», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Τι σημαίνει η άρση των κυρώσεων Χθες, η ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την άρση των κυρώσεων χαρακτηρίστηκε ως σωτήρια για τη Συρία, καθώς θα μπορούσε να αποτρέψει περαιτέρω επιδείνωση της πολυετούς κρίσης που προκάλεσε ο εμφύλιος. Η κατεστραμμένη οικονομία της χρειάζεται άμεσα επανεκκίνηση.

Πολλοί περιμένουν νέα κίνητρα για επενδύσεις και περιφερειακή υποστήριξη του Αλ Σάρα, ελπίζοντας ότι χρήματα θα εισρεύσουν στη χώρα για να την ανοικοδομήσουν και θα επιτρέψουν σε εκατομμύρια πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους που καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς κατά την περίοδο του πολέμου.

Την ίδια στιγμή, άλλοι εκφράζουν τον φόβο πως η κυβέρνηση του Αλ Σάρα σύντομα θα αποδειχθεί πως δεν θέλει ή δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις υποσχέσεις για την προστασία των κοινωνικών ελευθεριών.

Ηδη οι πιο σκληροπυρηνικοί στους κόλπους των κυβερνητικών δυνάμεων απειλούν τις κοινωνικές ελευθερίες και επιβάλλουν νέους περιορισμούς που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στη χώρα.

Ποια η πολιτική σημασία της συνάντησης Η συνάντηση του Τραμπ με τον Αλ Σάρα, που προκαλεί αντιδράσεις στο Ισραήλ, θεωρείται πως αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την ενίσχυση του οράματος του Σαουδάραβα πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για το μέλλον της Μέσης Ανατολής, σχολιάζει το BBC.

Η κατάρρευση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη Συρία σηματοδότησε σημαντική ήττα για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν – και σημαντική ευκαιρία για τη Σαουδική Αραβία να περιορίσει την ιρανική επιρροή στον αραβικό κόσμο.

Ωστόσο, η απομάκρυνση του Ασαντ δεν αρκεί για να εδραιώσει τα σαουδαραβικά -και τουρκικά- ερείσματα στη Συρία, τονίζει το βρετανικό δίκτυο.

Αυτό που χρειάζονται οι περιφερειακές δυνάμεις είναι μία σταθερή κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αλ Σάρα, ικανή να αποκαταστήσει την ασφάλεια, να διευκολύνει την οικονομική ανάκαμψη και να ηγηθεί της ανοικοδόμησης μιας χώρας που έχει καταστραφεί από τον πόλεμο.

Η άρση των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Συρίας, 50 χρόνια μετά, που φέρεται να έγινε κατόπιν αιτήματος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές σαουδαραβικές και τουρκικές επενδύσεις στη Συρία.

Αμερικανικές εταιρείες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, αναμένεται επίσης να επωφεληθούν από το άνοιγμα, προσθέτει το BBC.

Σε κάθε περίπτωση, η συνάντηση του Τραμπ με τον Αλ Σάρα θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη «νομιμοποίηση» και πιθανόν στην «ενίσχυση του διεθνούς κύρους» του προσωρινού αρχηγού της Συρίας, ενός προσώπου που κάποτε πολλοί λοιδορούνταν, εξαιτίας των παλαιότερων δεσμών του με την Αλ Κάιντα.

Πώς «βλέπει» ο Τραμπ το μέλλον στη Μέση Ανατολή Παρουσιάζοντας το δικό του «όραμα» για τη Μέση Ανατολή, ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά την ομιλία του στη σύνοδο του Ριάντ, υποσχέθηκε: «Θα φτιάξουμε μία νέα Μέση Ανατολή που θα ευημερεί».

«Θα δημιουργήσουμε μία Μέση Ανατολή, η οποία θα είναι ακμάζουσα και γεωγραφικό κέντρο του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επαίνεσε τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, λέγοντας ότι ήταν τιμή του να περάσει χρόνο με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου.

Ο Τραμπ σημείωσε ακόμη ότι στο τέλος της πρώτης θητείας του, όλη η δυναμική στη Μέση Ανατολή ήταν «προς την ειρήνη», ενώ δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να προσθέτει περισσότερες χώρες στις συμφωνίες του Αβραάμ, για την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ στην περιοχή.

Νωρίτερα ευχαρίστησε το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την υπογραφή της συμφωνίας.

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Κατάρ για το δεύτερο σκέλος της τετραήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments