Επιστήμη

Νέα μέθοδος αναλύει 22 στεροειδείς ορμόνες που μπορούν να δείξουν τη βιολογική ηλικία μας

Νέα μέθοδος αναλύει 22 στεροειδείς ορμόνες που μπορούν να δείξουν τη βιολογική ηλικία μας

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay//Νέα μέθοδος αναλύει 22 στεροειδείς ορμόνες που μπορούν να δείξουν τη βιολογική ηλικία μας

Με «πυξίδα» τα μονοπάτια του ορμονικού μεταβολισμού

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία βρήκαν τον τρόπο ώστε να μετρήσουν τη διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας (αυτής δηλαδή που αφορά τη χρονολογία γέννησης του καθενός μας). Ποιος είναι αυτός; Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν μονοπάτια μεταβολισμού των ορμονών (συγκεκριμένα των στεροειδών ορμονών) σε ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) και ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα που εκτιμά τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου.

Ανάλυση 22 στεροειδών ορμονών

Η νέα μέθοδος εφαρμόζεται με χρήση μόλις πέντε σταγόνων αίματος και αναλύει 22 στεροειδή-«κλειδιά» και τις αλληλεπιδράσεις τους προκειμένου να παράσχει μια ακριβή αξιολόγηση υγείας. Η σχετική μελέτη όπου παρουσιάζεται η καινοτόμος μέθοδος δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances» και ανοίγει τον δρόμο της πρώιμης διάγνωσης νόσων που συνδέονται με το γήρας καθώς και της έγκαιρης εξατομικευμένης θεραπευτικής παρέμβασης εναντίον τους σύμφωνα με το in.gr και τη Θεοδώρα Τσώλη

Οι στεροειδείς ορμόνες οι οποίες παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στον μεταβολισμό, στην ανοσολογική λειτουργία αλλά και στην απόκριση στο στρες

Η γήρανση δεν αφορά μόνο τα… κεράκια στην τούρτα μας – διαμορφώνεται από ένα «μείγμα» γενετικής, τρόπου ζωής και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι εκτίμησης της βιολογικής ηλικίας βασίζονται σε βιοδείκτες όπως η μεθυλίωση του DNA ή τα επίπεδα πρωτεϊνών. Ωστόσο αυτές οι προσεγγίσεις παραβλέπουν τα ευαίσθητα και πολύπλοκα ορμονικά δίκτυα τα οποία ρυθμίζουν την εσωτερική ισορροπία του ανθρώπινου σώματος. «Το σώμα μας βασίζεται στις ορμόνες ώστε να διατηρήσει ομοιόσταση. Οπότε σκεφτήκαμε γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε στη μέθοδό μας τις ορμόνες ως δείκτες- ‘‘κλειδιά’’ της γήρανσης;» ανέφερε η δρ Κιουγί Γουάνγκ, εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης.

Με βάση αυτή την ιδέα η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε στις στεροειδείς ορμόνες οι οποίες παίζουν ζωτικής σημασίας ρόλο στον μεταβολισμό, στην ανοσολογική λειτουργία αλλά και στην απόκριση στο στρες.

Πηγή: in.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments