Ταμείο Aνάκαμψης: Aποκαλυπτήρια για το αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0»

Πηγή Φωτογραφίας: [377590] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ECONOMIST "GREECE TRANSPORTATION AND INFRASTRUCTURE SUMMIT, PRIORITIES FOR CONNECTIVITY IN EUROPE" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Στην τελική ευθεία για την κατάθεση του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» βρίσκεται η κυβέρνηση, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση να προϊδεάζει και επισήμως ότι η υποβολή θα πραγματοποιηθεί ενδεχομένως και σήμερα, Τετάρτη 14 Μαΐου 2025.
«Όλα τα προγράμματα τελειώνουν τον Αύγουστο του 2026», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαθανάσης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της έγκαιρης προσαρμογής του σχεδίου. Η αναθεώρηση κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 9,6 δισ. ευρώ που δικαιούται η Ελλάδα από το σκέλος των επιδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το αναθεωρημένο σχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση έργων που δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα, με νέα που δίνουν έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεταφορά ορισμένων αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ, καθώς δεν θα προλάβαιναν να ολοκληρωθούν έως τον Αύγουστο του 2026.
Φιλόδοξοι στόχοι Σύμφωνα με τον διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης, Ορέστη Καβαλάκη, η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει 113 ορόσημα και στόχους, ενώ έχουν εγκριθεί πάνω από 100 έργα συνολικής αξίας 21,1 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές έχουν φτάσει σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, με τον στόχο για το 2024 να έχει ήδη επιτευχθεί.
«Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνει 105 επενδύσεις και 75 μεταρρυθμίσεις, συγκεντρώνοντας συνολικά 35,95 δισ. ευρώ», επισημαίνεται στα επίσημα στοιχεία του προγράμματος. Από αυτά, τα 18,22 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και τα 17,73 δισ. ευρώ δάνεια.
Για το 2025, ο στόχος είναι η εκταμίευση 4,9 δισ. ευρώ, ένας φιλόδοξος στόχος που για να επιτευχθεί απαιτεί την επιτάχυνση των δαπανών. Ήδη έχουν υπογραφεί 35 συμβάσεις δανεισμού για έργα ύψους 35 δισ. ευρώ, ενώ 15,6 δισ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία.
Και νέες εκταμιεύσεις Με την έγκριση του αναθεωρημένου Σχεδίου, που αναμένεται εντός του Ιουνίου, η Ελλάδα σχεδιάζει να υποβάλει στην Κομισιόν το 6ο αίτημα για την εκταμίευση δόσης συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε πως το αίτημα αναθεώρησης είναι κομβικής σημασίας, καθώς θα ακολουθήσουν αιτήματα για την 6η και 7η εκταμίευση πόρων.
Ήδη εντός του Απριλίου αναμένεται η εκταμίευση της 5ης δόσης ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ τον Νοέμβριο σχεδιάζεται η υποβολή του 7ου αιτήματος για την εκταμίευση δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ.
Καινοτόμα έργα Στο αναθεωρημένο «Ελλάδα 2.0» εντάσσονται μεταρρυθμίσεις που δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ψηφιακή μετάβαση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ένταξη του έργου για δορυφορικό σύστημα παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης, το οποίο προβλέπει τη χρήση δορυφόρων και drones για τη συνεχή καταγραφή της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε όλη την Επικράτεια.
Παράλληλα, με προϋπολογισμό 590 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης (πλέον 161 εκατ. ευρώ ΦΠΑ από εθνικούς πόρους), υλοποιείται η δράση «Ψηφιοποίηση των Αρχείων του Κράτους», ένα από τα μεγαλύτερα έργα ψηφιοποίησης αρχειακού υλικού, που αφορά περισσότερες από 1,2 δισ. σελίδες. Ειδικές δράσεις αφορούν επίσης την φορολογία αλλά και το κοινωνικό κράτος, τα προνοιακά επιδόματα και την αξιοποίηση των κρατικών πόρων.
Ευρωπαϊκή αναγνώριση Σύμφωνα με τον διευθυντή στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Luc Tholoniat, η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 10 χώρες με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η υπέρβαση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου και η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελούν μελλοντικές προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές χώρες.
Το «Ελλάδα 2.0» φιλοδοξεί έτσι να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα εποχή, κινητοποιώντας την στροφή της οικονομίας προς ένα πιο εξωστρεφές, ανταγωνιστικό και πράσινο παραγωγικό μοντέλο, με πιο αποτελεσματικό και ψηφιοποιημένο κράτος, λιγότερη γραφειοκρατία και ποιοτικότερο δίκτυο κοινωνικής προστασίας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας