Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπλοκάρει τους νέους κανόνες διαφάνειας της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews.com
Η επιτροπή συνταγματικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFCO) απέρριψε την Τετάρτη ένα σχέδιο νόμου για την εφαρμογή ενός οργάνου της ΕΕ για τα πρότυπα δεοντολογίας, το οποίο συμφωνήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά τις καταγγελίες για διαφθορά που αφορούσαν το Κατάρ και το Μαρόκο, οι οποίες έπληξαν το Κοινοβούλιο από τον Δεκέμβριο του 2022.
Την άνοιξη του 2024, οκτώ από τα θεσμικά και συμβουλευτικά όργανα της ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία για τη σύσταση του λεγόμενου «Διαθεσμικού Οργάνου για τα δεοντολογικά πρότυπα των μελών των θεσμικών οργάνων και των συμβουλευτικών οργάνων της ΕΕ».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, μαζί με άλλα πέντε θεσμικά όργανα, συμφώνησαν να συγκροτήσουν ένα συμβούλιο αποτελούμενο από τους εκπροσώπους τους και πέντε ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, με αρμοδιότητα την ανάπτυξη και επικαιροποίηση κοινών ελάχιστων προτύπων δεοντολογικής συμπεριφοράς και γενικών διαδικασιών για τη διασφάλιση και την παρακολούθηση της συμμόρφωσης.
Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει τώρα να εφαρμόσουν τη συμφωνία, θεσπίζοντας εσωτερικούς κανόνες για να την κάνουν να λειτουργήσει, αλλά η πρώτη προσπάθεια να γίνει αυτό απέτυχε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η έκθεση που συνέταξε η επιτροπή AFCO περιελάμβανε διατάξεις που διέπουν τον διορισμό ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων ή εκπροσώπου του Κοινοβουλίου στο όργανο δεοντολογίας – κάθε θεσμικό όργανο θα πρέπει να διορίσει ένα ανώτερο μέλος – και διασφαλίσεις για την αντιμετώπιση πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων εντός του ίδιου του οργάνου.
Η επιτροπή ήταν διχασμένη ως προς την ψηφοφορία: Οι Σοσιαλιστές και οι Δημοκράτες, η Ανανεωτική Ευρώπη, οι Πράσινοι/EFA και η Αριστερά τάχθηκαν υπέρ, αθροίζοντας 13 ψήφους. Όλα τα δεξιά κόμματα (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές, Πατριώτες για την Ευρώπη και Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών) ψήφισαν κατά, όπως και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η επιλογή του οποίου ήταν καθοριστική για την επίτευξη των 17 αρνητικών ψήφων που απέρριψαν το κείμενο.
Η σύμπραξη του ΕΛΚ με τις δεξιές ομάδες ακολουθεί ένα μοτίβο αρκετά συνηθισμένο στις ψηφοφορίες του νέου νομοθετικού σώματος του Κοινοβουλίου, τη λεγόμενη “πλειοψηφία της Βενεζουέλας”, που πήρε το όνομά της από την ψηφοφορία υπέρ της αναγνώρισης του Edmundo González ως προέδρου της Βενεζουέλας τον Οκτώβριο του 2024.
Κίνδυνος για το σώμα δεοντολογίας Κοινοβουλευτικές πηγές δήλωσαν στο Euronews ότι η απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου δεν ισοδυναμεί με την απόσυρση από τη συμφωνία για ένα όργανο δεοντολογίας.
Η ομάδα των Πρασίνων/EFA δήλωσε ότι σκοπεύει να ζητήσει από τη νομική υπηρεσία να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, και μια συζήτηση στην ολομέλεια για το θέμα θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές. Οι Πράσινοι, μαζί με τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους θα μπορούσαν επίσης να πιέσουν για έναν διαφορετικό τρόπο εκλογής των ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων χωρίς μεταρρύθμιση των κανόνων του Κοινοβουλίου.
“Η προοδευτική πλευρά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παραμένει προσηλωμένη σε αυτή την εντολή ακεραιότητας, διαφάνειας και λογοδοσίας, παρά αυτή την απαράδεκτη οπισθοχώρηση του ΕΛΚ για να ευθυγραμμιστεί με ακροδεξιές ομάδες και επομένως να σπάσει κάθε δέσμευση για τη λογοδοσία του σώματος δεοντολογίας”, δήλωσε στο Euronews ο σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ.
Όμως, η ανάπτυξη του σώματος δεοντολογίας φαίνεται τώρα να κινδυνεύει, καθώς η μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντιτίθεται σθεναρά σε ένα νέο σώμα που επηρεάζει την εσωτερική λειτουργία του Κοινοβουλίου.
“Το εξωδικαστικό “Σώμα Δεοντολογίας” θα παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητας και θα στιγματίσει δημοσίως τους πολιτικούς”, δήλωσε ο ευρωβουλευτής Loránt Vincze, εκπρόσωπος της ομάδας του ΕΛΚ στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, σε ένα δελτίο Τύπου που χαρακτήρισε το σώμα ως “λάθος απάντηση σε ένα εύλογο ερώτημα”.
Η αντίθεση του ΕΛΚ χαρακτηρίστηκε από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως “οπισθοχώρηση”, καθώς η διοργανική συμφωνία υπογράφηκε, το 2024, από την πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η οποία ανήκει και η ίδια στην κεντροδεξιά οικογένεια.
“Καταρτίσαμε μια διοργανική συμφωνία […] για να εξασφαλίσουμε ένα όργανο δεοντολογίας με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για να απαντήσουμε στην κρίση αξιοπιστίας που ακολούθησε ένα σκάνδαλο που συνέβη στην προηγούμενη νομοθετική περίοδο, το λεγόμενο Qatargate. Σε αυτό το νομοθετικό σώμα, το ΕΛΚ αποσύρει την υποστήριξή του”, δήλωσε ο López Aguilar.
Οι ομάδες που υποστηρίζουν το όργανο δεοντολογίας ζητούν τώρα συνάντηση με την Ρομπέρτα Μέτσολα για να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις. “Υπέγραψε τη συμφωνία και τώρα είναι εκείνη που πρέπει να βρει έναν τρόπο”, δήλωσε ο López Aguilar.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας