Διεθνή

Πώς η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν έπληξε την κόρη του Ερντογάν

Πώς η σύγκρουση Ινδίας-Πακιστάν έπληξε την κόρη του Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Haber Mynet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar

Ο ρόλος της Σουμεϊγιέ Ερντογάν και η εταιρεία Celebi

Η σύγκρουση ολίγων ημερών μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ξεσκέπασε μία υπόθεση επιχειρηματικών συμφερόντων στην οποία για ακόμα μία φορά εμπλέκεται η οικογένεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και συγκεκριμένα η κόρη του Σουμεϊγιέ.

Η Σουμεϊγιέ Ερντογάν γεννήθηκε το 1985 και είναι η μικρότερη κόρη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Εμινέ Ερντογάν. Σπούδασε Κοινωνιολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα στις ΗΠΑ και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο London School of Economics με ειδίκευση στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και την Ανάπτυξη . Αρχικά εργάστηκε ως σύμβουλος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του πατέρα της, αλλά αποσύρθηκε από την πολιτική το 2014, όταν εκείνος εξελέγη πρόεδρος.

Η Σουμεϊγιέ Ερντογάν είναι γνωστή για την ενεργό συμμετοχή της σε κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις. Από το 2014, είναι αντιπρόεδρος της Ένωσης για τις Γυναίκες και τη Δημοκρατία (KADEM), μιας φιλοϊσλαμικής οργάνωσης που προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών στην Τουρκία. Συχνά εκφράζει απόψεις σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας στο Ισλάμ και την κοινωνία, προωθώντας μια συντηρητική προσέγγιση που συνδυάζει τη θρησκευτική πίστη με την κοινωνική συμμετοχή.

Η Σουμεϊγιέ αποτελεί μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες στην Τουρκία, με σημαντική παρουσία στον επιχειρηματικό κόσμο μέσω της οικογενειακής της επιχείρησης, της Celebi Holding. Η Celebi, με ιστορία που ξεκινά από τη δεκαετία του 1950, δραστηριοποιείται στον τομέα των υπηρεσιών εδάφους αεροδρομίων, προσφέροντας υπηρεσίες όπως φόρτωση και εκφόρτωση αποσκευών, διαχείριση φορτίου και τεχνική υποστήριξη σε αεροδρόμια σε όλη την Τουρκία και διεθνώς. Η περίπτωση της Σουμειγιέ Ερντογάν και της Celebi Holding αναδεικνύει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ πολιτικής και επιχειρηματικότητας στην Τουρκία, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα όσον αφορά τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και την ισότητα στον επιχειρηματικό τομέα.

Η Σουμεϊγιέ είναι παντρεμένη από το 2016 με τον Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Χαλούκ είναι οι άνθρωποι πίσω από την Baykar, το θαύμα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που τους έκανε πλούσιους με τα drone Bayraktar TB2.

Η Σουμεϊγιέ Ερντογάν, μέσω της Celebi Holding, έχει συνδεθεί με σημαντικά έργα υποδομής στην Τουρκία, όπως η διαχείριση του αεροδρομίου της Αττάλειας. Ωστόσο, η εταιρεία έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαφωνιών και καταγγελιών για αδιαφανείς διαδικασίες και πολιτικές παρεμβάσεις. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διαγωνισμός του 2007 για την ανανέωση της σύμβασης διαχείρισης του αεροδρομίου της Αττάλειας, όπου η Celebi αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, επιτρέποντας στην κοινοπραξία İçtaş-Fraport να αναλάβει το έργο. Καταγγελίες για πολιτική παρέμβαση και αδιαφανείς διαδικασίες έχουν εγερθεί σχετικά με αυτόν τον διαγωνισμό.

Η σχέση της Σουμειγιέ Ερντογάν με την Celebi Holding αναδεικνύει τον ρόλο των οικογενειακών επιχειρήσεων στην τουρκική οικονομία και την πολιτική σκηνή. Η επιρροή της οικογένειας Ερντογάν στον επιχειρηματικό κόσμο έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη διαφάνεια και την ακεραιότητα των επιχειρηματικών πρακτικών στη χώρα.

Η οικογένεια Ερντογάν στο επίκεντρο της σύγκρουσης Ινδίας – Πακιστάν

Η επίθεση της Ινδίας στο Πακιστάν, ανάγκασε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σπεύσει να εκφράσει αδελφική αλληλεγγύη στο Πακιστάν, στέλνοντας μάλιστα πολεμικό πλοίο στην περιοχή για λόγους επίδειξης. Αυτό φυσικά είχε αντιδράσεις και επιπτώσεις που ζημίωσαν την κόρη του.

Η κυβέρνηση της Ινδίας την Πέμπτη ανακάλεσε την άδεια ασφαλείας της τουρκικής εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης Celebi Airport Services στα ινδικά αεροδρόμια, καθώς αυξάνονται οι φωνές για απαγόρευση των τουρκικών επιχειρήσεων μετά τη στήριξη της Τουρκίας στο Πακιστάν, το οποίο φιλοξενεί τρομοκρατικές οργανώσεις.

Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας ανέφερε ότι: «Ασκώντας τις εξουσίες που έχουν δοθεί στον Γενικό Διευθυντή του BCAS, η άδεια ασφαλείας της εταιρείας Celebi Airport Services India ανακαλείται άμεσα για λόγους εθνικής ασφάλειας» Η τουρκική εταιρεία διαχειρίζεται περίπου το 70% των υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο της Βομβάης, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβατών, του ελέγχου φόρτου, των επιχειρήσεων πτήσεων, των εμπορευματικών και ταχυδρομικών υπηρεσιών, των αποθηκών και της λειτουργίας γεφυρών επιβίβασης. Η Celebi έχει ανακοινώσει επενδύσεις στην Ινδία, όπως η αγορά 30-40 Taxibot (ημι-ρομποτικών οχημάτων ρυμούλκησης αεροσκαφών) με προϋπολογισμό έως 45 εκατομμύρια ευρώ, και σχέδια για επενδύσεις ύψους 80 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος τετραετίας, με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών της σε περισσότερα αεροδρόμια και την ενίσχυση της χωρητικότητας φορτίου.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Αεροπορίας και Συνεργασίας, Murlidhar Mohol, δήλωσε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter): «Έχουμε λάβει αιτήματα από όλη την Ινδία για την απαγόρευση της Celebi NAS Airport Services India Ltd, μιας τουρκικής εταιρείας που παρέχει υπηρεσίες επίγειας εξυπηρέτησης στα ινδικά αεροδρόμια.»

«Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ανάγκη προστασίας των εθνικών συμφερόντων, λάβαμε υπόψη αυτά τα αιτήματα και το Υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας ανακάλεσε την άδεια ασφαλείας της εν λόγω εταιρείας. Η διασφάλιση της ασφάλειας και των συμφερόντων του έθνους παραμένει η κορυφαία μας προτεραιότητα», πρόσθεσε ο υπουργός.

Από την είσοδό της το 2008, η Celebi έχει επεκτείνει σημαντικά την παρουσία της στον αεροπορικό τομέα της Ινδίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments